Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a derulat in ultimele sase luni controale tot mai amanuntite pe segmentul constructiilor si al distribuitorilor de materiale de constructii, indentificand nereguli care ar fi adus de patru ori mai multe prejudicii in prima parte a acestui an fata de aceeasi perioada a anului trecut, se arata intr-un raport al Agentiei transmis la solicitarea wall-street.ro.

In ciuda faptului ca in primele sase luni ale anului numarul inspectiilor fiscale si al controalelor ANAF a scazut de la 2.950 la putin peste 2.700 si a faptului ca s-au aplicat sensibil mai putine amenzi decat in acelasi interval al anului trecut, numarul sesizarilor penale inaintate organelor in drept a crescut cu aproape 40% in timp ce si totalul prejudiciilor aduse bugetului de stat a crescut de aproape patru ori, de la 358.000 de lei, la circa 1,3 milioane de lei.

Probleme identificate in randul distribuitorilor de materiale de constructii

In primele sapte luni ale anului 2015, inspectorii antifrauda fiscala au efectuat 323 verificari specifice la operatori economici din domeniul materialelor de constructii, in vederea verificarii modalitatii de respectare a prevederilor legislatiei financiar-contabile, si au identificat prejudicii cauzate bugetului de stat in cuantum de 54.010.636 lei, pentru recuperarea carora au transmis 16 acte de sesizare a organelor de urmarire penala si au dispus instituirea a 23 masuri asiguratorii asupra unor active identificate in valoare totala de 33.795.345 lei.

Printre mecanismele de fraudare a bugetului de stat, ANAF sustine ca operatorii economici au apelat la sustragerea de la indeplinirea obligatiilor fiscale prin inregistrarea in actele contabile a unor cheltuieli fara a avea la baza operatiuni reale.

„In evidentele financiar-contabile ale societatilor implicate se inregistreaza documente justificative atestand achizitii nereale de bunuri si servicii, puse la dispozitie de catre reprezentantii unui grup de contribuabili cu un comportament fiscal inadecvat, de tip „fantoma”. Furnizorii scriptici, care emit facturi, nu detin bunuri in patrimoniu, nu figureaza cu salariati, nu functioneaza la sediile declarate si nu justifica achizitii reale, necesare unor livrari ulterioare. Pentru simularea unei aparente de legalitate a tranzactiilor fictive, beneficiind de complicitatea reprezentantilor legali ai societatilor de tip „fantoma”, se operationalizeaza circuite financiare artificiale, concretizate prin operatiuni bancare si compensari, dupa caz. In subsidiar, acestea au drept scop asigurarea sustragerii de la plata obligatiilor fiscale si disimularea originii beneficiilor materiale astfel obtinute”, se arata in datele ANAF.

Peste 200 de amenzi in valoare de totala de peste 1 mil. lei si suspendarea activitatii pentru 2 comercianti: ce masuri au aplicat inspectorii fiscali

Pe langa activitatea de investigare a fraudelor si destructurare a lanturilor tranzactionale constituite pentru prejudicierea bugetului statului, inspectorii antifrauda au constatat si contraventii in domeniul materialelor de constructii, pentru sanctionarea carora au dispus aplicarea a 211 amenzi in valoare totala de 1.038.700 lei, confiscarea de sume in valoare totala de 234.245 lei si suspendarea activitatii a doua puncte de lucru. Cea mai mare amenda dispusa a fost in cuantum de 27.500 lei. In perioada ianuarie-iulie 2014, in acelasi domeniu, inspectorii antifrauda au constatat contraventii pentru sanctionarea carora au dispus aplicarea a 240 amenzi in valoare totala de 1.072.800 lei, confiscarea de sume in valoare totala de 249.488 lei si suspendarea activitatii a 14 puncte de lucru. Cea mai mare amenda dispusa a fost in cuantum de 20.000 lei.

„Incalcarea obligatiei de a fiscaliza incasarile prin intermediul casei de marcat, emiterea bonurilor fiscale continand date eronate, detinerea la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor a unor sume fara acte justificative si incalcarea prevederilor privind intocmirea si utilizarea documentelor contabile pentru toate operatiunile efectuate reprezinta cele mai frecvente incalcari ale prevederilor financiar-contabile constatate de catre inspectorii antifrauda.

“Actiunile de control inopinat ale inspectorilor Directiei generale antifrauda fiscala vor continua, in zone comerciale cu risc fiscal ridicat si grad redus de conformare fiscala, atat in scopul descoperirii si recuperarii prejudiciilor cauzate bugetului de stat, cat si in scopul verificarii modului de respectare a obligatiei legale de utilizare a casei de marcat si emitere a bonului fiscal”, se mai arata in raspunsul ANAF.

ANAF a luat la puricat inclusiv marii retaileri din bricolaj

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a inceput spre finalul lunii august un amplu proces de verificari la mai multe mall-uri si hypermarket-uri, precum AFI Cotroceni, Unirea Shoping Center, Iulius Mall din Timisoara si Cluj-Napoca, Billa sau cora, dar si la retailerul de bricolaj Bricostore, vizand bilanturile pe ultimii cinci ani.

Potrivit unui anunt al ANAF, dat publicitatii de Hotnews, chiar in aceasta perioada Agentia deruleaza inspectii fiscale inclusiv in cadrul retelelor de bricolaj Praktiker Romania, Leroy Merlin, fiind vizate evolutiile financiare ale companiilor implicate in tranzactii pe piata in ultimii ani.

ANAF, incasari de 130 mld. lei in primele opt luni

Administratia Fiscala a incasat, in luna august 2015, cu 1,2 miliarde lei mai mult fata de aceeasi luna a anului trecut, se arata intr-un raport prezentat zilele trecute de prim ministrul Victor Ponta.

"In anul 2015, in primele 8 luni, am incasat 130 de miliarde, venituri administrate de ANAF, fata de 100 de miliarde in aceeasi perioada a anului trecut. Deci in opt luni, cu patru taxe scazute, cu zone de scadere pentru buget am incasat peste doua miliarde de euro, numai ANAF. Ce este cel mai important din punctul meu de vedere pentru discutia despre Codul Fiscal si despre masurile pe care le vom lua la anul - TVA, in luna august 2015 cu 9 la suta cota nu cu 24 a fost de 4,373 miliarde fata de 3,9, deci cu 400 de milioane de lei in plus", a declarat Ponta.

Premierul a adaugat ca prin prezentarea acestor cifre vrea sa demonstreze "faptul ca economia romaneasca raspunde la acesti doi stimuli: la o reducere controlata a taxelor si la o activitate eficienta a ANAF".

ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala) este un organ de specialitate al administratiei publice centrale care a luat nastere pe 1 octombrie 2003 si se afla in subordinea Ministerului Finantelor Publice. ANAF detine atributii in aplicarea politicii de administrare fiscala si isi desfasoara activitatea in domeniul administrarii veniturilor bugetare prin proceduri de gestiune, colectare, control fiscal si dezvoltare a relatiilor de parteneriat cu contribuabilii.

La inceputul anului 2004, ANAF a devenit operationala prin dobandirea calitatii de institutie cu personalitate juridica proprie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri