Sorin Oprescu, aflat in acest moment la al doilea mandat castigat in fruntea Primariei Capitalei, a fost retinut de procurorii DNA anticoruptie si arestat preventiv, dupa ce ar fi primit mita 25.000 de euro, mandatul de arestare pentru 30 de zile fiind emis de Tribunalul Bucuresti.

In urma cu sapte ani, Sorin Oprescu a fost primul primar general independent din Bucuresti, iar acum edilul Capitalei a devenit primul primar general al Capitalei retinut de DNA si apoi arestat. DNA arata ca, in baza unei intelegeri prealabile cu seful unei institutii publice din subordinea primariei si cu o persoana de incredere a primarului, Sorin Oprescu ar fi primit de la primul 25.000 de euro din 60.000 de euro pretinsi de cei doi, pentru edil, de la patru denuntatori.

Procurorii arata ca, in perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat si Sorin Oprescu, a infiintat in administratia locala din Bucuresti un sistem prin care firmele care doreau sa primeasca contracte din partea institutiilor publice aflate in subordinea primarului trebuia sa remita o parte din profitul brut realizat din executia acelor contracte, cu titlul de mita, unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului.

Astfel, firma executanta pastra pentru sine intre 30 si 33 la suta din profitul brut, iar diferenta era remisa functionarilor din aparatului primarului municipiului Bucuresti, cu titlul de mita. O parte de 10 la suta din valoarea contractului era ceruta pentru Sorin Oprescu, potrivit DNA.

Sorin Oprescu, "decapitat" de "afacerea" Palatelor Brancovenesti

In referatul procurorilor DNA, unul din denuntatorii din dosar sustine ca i-ar fi dat mita lui Sorin Oprescu un milion de euro, in perioada 2013- 2015, potrivit referatului procurorilor cu propunerea de arestare preventiva a edilului Capitalei. Conform sursei citate, denuntatorul i-ar fi dat lui Sorin Oprescu cu ocazia fiecarei intalniri sume cuprinse intre 20.000 si 60.000 de euro.

"In total, in perioada 2013-2015, i-a remis inculpatului Oprescu Sorin Mircea, dupa aproximarea sa, 1.000.000 euro. Sumele remise in anul 2013 proveneau in proportie de 80% din mita pe care o incasa de la denuntatori pentru contractele incheiate pentru asfaltarea aleilor de la Centrul Cultural Palatele Brancovenesti de la Portile Bucurestiului, iar o alta parte provenea de la un contract mentionat incheiat de aceeasi institutie cu SC (.....) SRL", se arata in referatul DNA.

Denuntatorul le-a mai spus procurorilor ca sumele date, in 2014, edilului Capitalei proveneau de la lucrarile de la "apa si canal" efectuate la Administratia Cimitirelor si Crematoriilor Umane, respectiv diferenta de la lucrarile de "gard" efectuate la Centrul Cultural Palatele Brancovenesti de la Portile Bucurestiului, de reprezentantii unei firme care a formulat denunt.

Sorin Oprescu, nasul mafiei spitalelor din Capitala

Trimiterea lui Sorin oprescu in judecata ar fi putut avea loc de multa vreme, scriu jurnalistii de la Evenimentul Zilei. De doi ani ar fi fost intocmite nu mai putin de sase dosare, dar DNA a decis sa nu le trimita in judecata pentru ca anticipa impotmolirea lor in "lupta intre expertize". Procurorii ar fi preferat sa astepte aparitia oportunitatii unui flagrant, care sa nu mai lase loc de interpretari. Aceste dosare ar fi continut probe cu privire la lucrarile de la stadionul Arena Nationala, de la soseaua suspendata Mihai Bravu sau investitiile de la spitalele din Bucuresti.

In mai 2010, Adevarul a scris despre relatiile de afaceri ale lui Sorin Oprescu si activitatea firmei de asistenta medicala speicalizata Medical Prestige, administrata de el alaturi de fratele sau, Dorin Oprescu si fiul sau, Mircea Oprescu. Medical Prestige vindea aparatura medicala pentru mai multe spitale administrate de Primaria Capitalei. Dezvaluirile au vizat si firma Gemedica SRL, controlata de Aurel Catalin Galea, unul dintre sponsorii lui Oprescu in campania pentru prezidentialele din 2009 si asociat, de asemenea, in firma Medical Prestige.

Cele doua firme, dintre multe altele, vindeau echipamente medicale catre Administratia Spitalelor in urma unor licitatii publice castigate facil dupa anul 2008, cand Sorin Oprescu a devenit primar al Capitalei. Si Curentul, citat de b365.ro, scria in 2010 ca sediul firmei Medical Prestige SRL era acelasi cu cel al clinicii private Academica Medical, afacere a lui Sorin Oprescu, in care era angajata, Madalina Savu, sotia lui Mariu Savu, pe atunci sef al Administratiei Spitalelor.

Societatea Gemedica reusea in primii trei ani, de cand Sorin Oprescu este primar general al Capitalei, sa atinga cifre de afaceri de peste 70 de milioane de lei, adica sa-si tripleze castigurile fata de anii precedenti, scria, de asemenea, cotidianul Puterea. Daca in 2005, 2006 sau 2007, cifra de afaceri a Gemedica era intre 12 si 15 milioane de lei, in 2008 a fost de 68.308.199, in 2009, de 77.016.307, iar in 2010, de 70.479.464 lei.

Gemedica adunase in portofoliu peste 100 de contracte cu spitalele din Bucuresti, dar si cu unele din tara, mai ales din Iasi. Iata cateva exemple: Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti - furnizare consumabile si dezinfectanti pentru UPU (121.454 RON), Spitalul Judetean de Urgenta Ilfov – acord-cadru furnizare consumabile medicale ATI (779.894 RON), Spitalul Judetean de Urgenta Ilfov – acord-cadru furnizare materiale pentru suturi chirurgicale (544.442 RON), Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central "Dr. Carol Davila" - medicamente program neurologie (506.028 RON) s.a.m.d.. Lista completa aici.

Afaceri dubioase pentru Sorin Oprescu

La finele anului 2011, Evenimentul Zilei nota, de asemenea, ca un lant de sereleuri conectate intre ele castiga, in mod constant, contracte de la spitalele bucurestene aflate in subordinea Primariei Capitalei. Miza afacerilor era de sute de milioane de euro. Interesele firmelor abonate la banii spitalelor se intersectau chiar cu afacerile familiei primarului general, Sorin Oprescu, riscand sa-l aseze pe edilul-sef intr-un grav conflict de interese.

Majoritatea celor implicati in reteaua de sereleuri este formata din medici deveniti comercianti cu echipamente medicale. Reteaua are la un capat o firma off-shore din Cipru, Laramed Limited, continua apoi cu Gemedica SRL, companie detinuta de Catalin Aurel Galea, fost asociat, prieten, vecin al lui Sorin Oprescu si se continua cu sapte SRL-uri de bloc. Ultima veriga a acestui lant este reprezentata de spitalele bucurestene din subordinea Primariei Capitalei.

Interesele de afaceri dintre Catalin Galea si familia Oprescu continuau si in firma Anais Medical Center, controlata de firma cipriota. Anais Medical Center opera una dintre cele doua clinici Academica Medical ale doctorului Sorin Oprescu. Administratorul afacerii, ai caror parteneri se pierdeau in paradisul fiscal din Cipru, era firma Medical Prestige SRL, controlata de familia Oprescu si de Gizella Galea, mama lui Catalin Galea.

Sursa foto: Mediafax

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri