ROMATSA este in imposibilitatea de a incasa banii de la Eurocontrol pentru serviciile de navigatie aeriana, dupa ce fratii Viorel si Ioan Micula au obtinut intr-o instanta din Belgia, in urma unui litigiu cu statul roman, o decizie de poprire pentru fonduri de pana la 85 milioane de euro.

Intr-un comunicat de presa transmis vineri, ROMATSA anunta ca in cursul acestei saptamani a fost notificata de catre organizatia europeana pentru siguranta nevigatiei aeriene cu privire la existenta unui act de executare silita transmis de catre un executor judecatoresc belgian, in urma unui proces castigat de fratii Micula impotriva statului roman. ”Aceasta excutare silita vizeaza banii colectati de Eurocontrol in favoarea ROMATSA, in urma prestarii de navigatie aeriana. Actul de executare silita face trimitere la sume reclamate de familia Micula de la statul roman, potrivit Mediafax.

ROMATSA nu are nicio calitate in litigiul dintre statul roman si familia Micula, responsabilitatea rezolvarii acestui litigiu fiind a Ministerului Finantelor Publice din Romania. Ca urmare, ROMATSA a decis sa se apere in instantele belgiene pentru suspendarea/blocarea respectivei popriri, pentru a nu afecta operatiunile curente si angajamentele companiei”, se precizeaza in documentul citat. Directorul general interimar al ROMATSA, Fanica Carnu, a explicat ca s-a pus poprire pe conturile Eurocontrol pentru banii cuveniti ROMATSA.

”Conturile ROMATSA nu sunt blocate. (...) Dupa estimarile noastre, reprezinta banii cuveniti ROMATSA de la Eurocontrol pentru o perioada de aproximativ jumatate de an. Neincasarea acestor bani va complica existenta institutiei si furnizarea serviciilor de navigatie aeriana pe un termen destul de important. Incepand cu data de 9 septembrie, de cand a aparut acest ordin de executare silita a Eurocontrol, ROMATSA nu a primit niciun ban", a declarat directorul general interimar al ROMATSA. El a spus ca deocamdata regia opereaza in conditii de siguranta, conform standardelor.

In ceea ce priveste actiunea de blocare a popririi, directorul regiei a precizat ca ROMATSA a trimis deja la Bruxelles o echipa de specialisti care negociaza un contract de asistenta juridica si reprezentare in instantele belgiene pentru a ridica aceasta poprire. "In momentul de fata, nu se pune problema banilor de salarii, pentru ca noi am facut toate demersurile sa stopam aceasta executare silita. Vom afla care sunt consecintele demersurilor noastre abia saptamana viitoare. Pe 9 septembrie a fost notificat Eurocontrolul, imediat Eurocontrolul ne-a adus la cunostinta acest lucru. Pe noi ne intereseaza sa ne aparam drepturile in instanta, sa blocam executarea acestui ordin de executare silita a fondurilor ROMATSA", a precizar seful ROMATSA.

Potrivit acestuia, celelalte probleme sunt ale statului roman si trebuie rezolvate de Ministreul Finantelor, care este reprezentantul statului roman in asemenea litigii internationale. "ROMATSA este o regie autonoma, cu autofinantare, taxele rezultate din biletele pasagerilor pentru transportul aerian sunt colectate de catre Eurocontrol si ceea ce se cuvine ROMATSA trebuie, conform conventiilor in vigoare, virati in conturile ROMATSA. Deci, statul roman nu este implicat in acest circuit financiar. Din cate stiu eu, Ministerul Finantelor are actiuni proprii pentru a rezolva aceasta situatie. Noi nu suntem subordonati Ministerului Finantelor", a mentionat Carnu.

Veniturile pe care ROMATSA ar trebui sa le incaseze de la Eurocontrol sunt blocate pentru recuperarea sumei de 85 de milioane de euro datorate fratilor Micula, suma care reprezinta aproximativ jumatate din incasarile regiei pe un an. La randul sau, Ministerul Finantelor Publice precizeaza, printr-un comunicat, ca ROMATSA nu a avut si nici nu are nicio calitate in litigiul dintre Micula si statul roman. In data de 1 octombrie 2014, a fost adoptata Decizia Comisiei Europene nr. 6848/2014 de deschidere a procedurii de investigatie in legatura cu punerea in executare a hotararii arbitrale Micula/Romania. In cuprinsul acesteia, se mentioneaza ca punerea in executare a hotararii arbitrale ar echivala cu acordarea unui ajutor de stat nou, incompatibil cu dreptul Uniunii Europene in materia ajutorului de stat.

"Dupa pronuntarea hotararii arbitrale, Romania, prin Ministerul Finantelor Publice, a executat integral hotararea arbitrala, fara ca acest lucru sa presupuna ca renunta la sustinerea argumentelor sale din actiunea in anulare a hotararii arbitrale pronuntata in dosarul nr. ARB/05/20", arata comunicatul. Comisia Europeana (CE) a lansat, in luna iunie, proceduri de infrigement impotriva a cinci state, printre care Romania si Suedia, solicitandu-le sa renunte la tratatul bilateral de investitii care incalca acquis-ul comunitar, tratat care a permis fratilor Micula sa dea Romania in judecata la Curtea de Arbitraj de la Washington. Comisia a informat ca va organiza o intalnire cu statele membre, la inceputul lunii octombrie, pentru a le oferi asistenta in procesul de eliminare a tratatelor bilaterale.

CE a avertizat ca tratatele bilaterale intra-UE asigura drepturi pe baze bilaterale doar pentru investitorii din anumite state membre, ceea ce contravine deciziei CJUE, potrivit careia discriminarea pe baza de nationalitate este incompatibila cu legislatia nationala. Fratii Ioan si Viorel Micula, proprietarii European Food, au castigat, in decembrie 2013, la Curtea de Arbitraj de la Washington, un proces intentat statului roman in urma sistarii programului de facilitati fiscale ei urmand sa primeasca circa 376 milioane lei, plus penalitati.

CE a informat autoritatile romane, la 31 ianuarie 2014, ca orice plata de despagubiri ar constitui un nou ajutor de stat si trebuie comunicata Comisiei. In februarie 2014, autoritatile romane au informat CE ca au platit partial despagubirea prin compensarea daunelor cu taxele datorate de unul dintre reclamanti, respectiv European Food SA. Suma compensata este in valoare de 337,492 milioane lei (76 milioane euro). Romania a solicitat atunci clarificari Comisiei despre posibilitatea de a plati diferenta unei persoane fizice (fratilor Micula sau oricarei alte persoane fizice desemnate).

Citeste si:

    Comisia a avertizat la 1 aprilie ca ar putea emite un ordin de suspendare a platii despagubirilor, pentru a se asigura ca nu vor fi acordate noi ajutoare de stat. Comisia a informat Romania, in 26 mai 2014, ca a decis emiterea ordinului de suspendare, obligand Romania sa suspende orice actiune care ar putea duce la plata restului depagubirilor, intrucat ar reprezenta ajutor ilegal de stat, pana la o decizie finala a compatibilitatii acelui ajutor de stat cu piata interna. Curtea de Apel Bucuresti a dispus in 25 februarie 2015, printr-o decizie definitiva, suspendarea executarii silite a deciziei Curtii de Arbitraj de la Washington potrivit careia fratii Micula, proprietarii European Food, trebuie sa primeasca despagubiri de la statul roman.

    Procesul a fost deschis in anul 2005 la ICSID, Curtea de Arbitraj de pe langa Banca Mondiala, cea mai inalta instanta judecatoreasca pentru litigiile economice. Fratii Ioan si Viorel Micula, care au si cetatenie suedeza, au sustinut ca statul roman nu si-a respectat angajamentele referitoare la protectia reciproca a investitiilor cuprinse in acordul bilateral dintre Suedia si Romania, semnat in 2002, cand Romania nu era inca membru UE. Din partea Romaniei, documentul a fost semnat de ministrul Industriilor, Dan Ioan Popescu.

    Citeste si:

      Printr-o hotarare arbitrala pronuntata in decembrie 2013 s-a constatat ca, prin retragerea, in 2005, a unei scheme de incurajare a investitiilor, cu patru ani inainte de expirarea sa prevazuta pentru 2009, Romania a incalcat un tratat bilateral de investitii dintre Romania si Suedia. Instanta de arbitraj a obligat Romania sa ii despagubeasca pe reclamanti, doi investitori cu cetatenie suedeza, pentru ca acestia nu au beneficiat in intregime de schema, se arata in comunicatul Comisiei. La 1 februarie 1993, Romania a semnat Acordul european care instituie o asociere intre Romania, pe de o parte, si Comunitatile Europene si statele sale membre, pe de alta parte. In temeiul acestui acord, Romania a fost obligata sa respecte normele privind ajutoarele de stat chiar inainte de aderarea sa la UE.

      In 1998, Romania a instituit o schema de ajutoare de stat pentru a atrage investitii in regiunile defavorizate asigurand, printre alte avantaje, reduceri fiscale si scutiri sau restituiri de taxe vamale la materiile prime. Schema trebuia sa ramana in vigoare timp de 10 ani de la data la care o regiune era desemnata in mod oficial ca defavorizata. Ca parte a procesului de aderare la UE si in vederea alinierii schemelor de ajutoare de stat incompatibile la normele UE privind ajutoarele de stat, Romania a anulat schema in cauza in 2005, deoarece stimulentele oferite in cadrul schemei au fost considerate ajutor pentru functionare incompatibil.

      Romania, prin Ministerul Finantelor Publice, a introdus in anul 2014 o actiune in anularea hotararii arbitrale din 11 decembrie 2013. Conform practicii ICSID (International Centre for Settlement of Investment Disputes), decizia asupra actiunii in anulare va putea fi luata cel mai devreme catre sfarsitul anului 2015 si primul trimestru al anului 2016. Eurocontrol este organizatia europeana pentru siguranta nevigatiei aeriene care incaseaza, in numele unei persoane juridice din Romania - ROMATSA, sume pentru serviciile de navigatie aeriana prestate transportatorilor aerieni in spatiul aerian al Romaniei. ROMATSA a avut anul trecut venituri de 804,16 milioane de lei, in crestere de la 753,9 milioane de lei in anul precedent. Regia a obtinut un profit de 41,87 milioane de lei, comparativ cu 17,9 milioane de lei in 2013.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



      Setari Cookie-uri