Europarlamentarul social-democrat Dan Nica a fost la DNA, luni, pentru a se interesa de dosarul "Microsoft", in care este suspectat de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani, faptele vizate fiind din perioada 2000-2004, cand a fost ministru al Comunicatiilor, noteaza Mediafax.

Dan Nica a declarat ca a venit la Directia Nationala Anticoruptie pentru a da lamuriri in cazul dosarului in care el a facut o sesizare, in 2013, precizand ca a vrut sa lamureasca situatia.

Surse judiciare au declarat ca Dan Nica, ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei in perioada 2000 - iulie 2004, nu a fost citat de anchetatori, ci s-a prezentat din proprie initiativa, pentru a afla care este stadiul dosarului "Microsoft", in care este suspectat de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani. Nica nu a putut insa afla decat ca in cauza nu s-a primit un raspuns oficial de la Parlamentul European, privind cererea de ridicare a imunitatii sale.

In dosarul "Microsoft", mai sunt vizati alti sapte fosti ministri, respectiv Serban Mihailescu, Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu si Adriana Ticau, pe care DNA ii acuza de fapte de coruptie legate de aprobarea unor proiecte pentru licente Microsoft. Anchetatorii spun ca persoanele implicate ar fi cerut 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv in cadrul contractului.

Un alt fost ministru vizat in ancheta, Gabriel Sandu, a fost deja trimis in judecata, alaturi de oamenii de afaceri Dorin Cocos si Dumitru Nicolae, si de fostul primar al municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan.

DNA a cerut, in 26 septembrie 2014, avize pentru urmarirea penala a celor noua fosti ministri.

Presedintele a avizat, in 3 octombrie 2014, cererea DNA pentru fostii ministri Adriana Ticau, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Daniel Funeriu.

Camera Deputatilor a aprobat, in 13 octombrie 2014, cererea de incepere a urmaririi penale a lui Valerian Vreme.

In 19 noiembrie 2014, Plenul Senatului a avizat inceperea urmarii penale in cazul Ecaterinei Andronescu si a lui Serban Mihailescu.
In 24 noiembrie 2014, presedintele Parlamentului European (PE), Martin Schulz, a anuntat in plen ca a primit de la autoritatile romane cererea de ridicare a imunitatii europarlamentarului social-democrat Dan Nica si ca a trimis-o Comisiei pentru Afaceri Juridice.

In 16 aprilie, Dan Nica si-a prezentat punctul de vedere in fata Comisiei pentru Afaceri Juridice a PE, care urma sa intocmeasca un proiect de raport care sa fie trimis in plenul PE, unde ar fi urmat sa fie dat votul final pe cererea DNA de ridicare a imunitatii fostului ministru roman al Comunicatiilor.

Recent, juristii forului comunitar au stabilit ca solicitarea trimisa de DNA in dosarul Microsoft, inca din octombrie anul trecut, nu este de competenta lor, pe motiv ca acuzatiile vizeaza mandatul de ministru al Comunicatiilor al lui Dan Nica, nu pe cel de europarlamentar, anuntul fiind facut de presedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

In aceste conditii, DNA ar urma sa primeasca si raspunsul oficial al europarlamentarilor si va putea adresa o noua solicitare de ridicare a imunitatii catre presedintele Romaniei. In functie de raspunsul primit la aceasta solicitare, procurorii vor putea avansa in ancheta Microsoft, in care cerusera inca din octombrie 2014 aviz pentru a-l putea cerceta pe Dan Nica pentru abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani.

Procurorul sef al DNA, Codruta Kovesi, declara, in 17 mai 2015, la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata de Pro TV, ca o parte a anchetei din dosarele "Microsoft" si "EADS" ar putea finalizata, iar procurorii ar putea dispune disjungerea cauzelor care privesc anumite fapte.

Kovesi preciza ca in dosarul "Microsoft" au loc audieri aproape saptamanal, existand posibilitatea sa apara si nume noi in acest caz.

"In dosarul Microsoft, se lucreaza in continuare, se administreaza probe, avem audieri aproape saptamanal in acest dosar, avem comisii rogatorii in curs, deci este un dosar in care se lucreaza. Partial, pentru anumite persoane, dosarul a fost finalizat, s-a trimis la instanta de judecata. Sper ca in curand sa finalizam cel putin o parte din acest dosar, atunci cand probele pe care le administram vor fi finalizate. (...) Procurorul de caz are obligatia sa verifice toate informatiile care apar, legate de fapte de coruptie sau fapte conexe infractiunilor de coruptie in acest dosar. Daca in urma investigatiilor vor aparea nume noi, va asigur ca o sa aflati", a subliniat Kovesi.

In dosarul "Microsoft", in 23 martie, oamenii de afaceri Dorin Cocos si Dumitru Nicolae, fostul primar Gheorghe Stefan si fostul ministru Gabriel Sandu au fost trimisi in judecata, dupa ce anchetatorii au disjuns urmarirea penala fata de cei patru, stabilind ca probele pe care le au sunt suficiente pentru trimiterea lor in fata instantei. Dorin Cocos, Nicolae Dumitru si Gheorghe Stefan sunt acuzati de trafic de influenta si spalare de bani, iar Gabriel Sandu, de luare de mita si spalare de bani.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocos ar fi pretins si primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florica si Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului si vicepresedinte PDL, sa asigure firmelor sustinute de Florica incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft cu Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale. Totodata, potrivit procurorilor, Dorin Cocos ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu, pentru a interveni in achizitionarea dreptului de utilizare a licentelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns in contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Dupa trimiterea acestei parti din dosar in instanta, procurorii DNA au continuat ancheta in cazul celorlalte persoane vizate.
Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere si din societatile implicate in derularea proiectului privind licentele Microsoft pentru scoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv in cadrul contractului.

Contractul cadru de inchiriere de licente Microsoft, din 15 aprilie 2004, ar fi fost incheiat in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47 la suta acordat de Microsoft in considerarea Guvernului si, implicit, permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate, sustin anchetatorii.

Contractul cadru s-ar fi incheiat cu incalcarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice, invocandu-se, in mod nereal, calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un pret cu cel putin 40 la suta mai mare fata de cel real, avand la baza un necesar nefundamentat, sustin procurorii.

Directia Nationala Anticoruptie a fost sesizata la data de 5 iunie 2013 de catre Corpul de Control al Primului-Ministru, ca urmare a actiunii de control efectuata la Ministerul pentru Societatea Informationala si la Ministerul Educatiei Nationale, in legatura cu inchirierea de licente educationale.

Intrucat din Raportul de control rezultau indicii cu privire la incheierea, in conditii nelegale, a contractului comercial de inchiriere licente din 15.04.2004, extins ulterior pentru produse educationale Microsoft, a actelor aditionale la acest contract, precum si a contractelor aferente derularii Programul „Sistem Educational Informatizat” (SEI), Directia Nationala Anticoruptie s-a sesizat din oficiu cu privire la savarsirea unor infractiuni de abuz in serviciu si respectiv a unor infractiuni de coruptie in legatura cu derularea acestor contracte.

Sursa foto: Mediafax FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri