Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, sustine ca noul pachet de legi privind achizitiile publice ar trebui sa aiba o abordare echilibrata, explicand ca in prezent se acorda mai multa atentie achizitiilor publice din fonduri europene si mai putin celor din fonduri nationale.

Bogdan Chiritoiu a declarat in cadrul workshopului international cu tema "Romania. O noua viziune in achizitii publice, un sistem de eficientizare a resurselor publice si noi coordonate de lucru cu mediul privat", organizat de Institutul pentru Politici Publice, ca sectorul achizitiilor publice este mare, reprezentand cam o treime din bugetul Romaniei.

"Eu vad mai putin rolul Consiliului pe partea de legislatie. Sigur o sa sprijinim institutiile care transpun directivele in cadrul legal. Putem sa dam sugestii acolo unde sunt riscuri de a distorsiona concurenta. Suntem tot mai flexibili si nu noi am fost cei care am oprit administratia publica sa ia masuri de genul liste negre. In principiu suntem deschisi la dialog si initiative care flexibilizeaza procesul, care il fac mai eficient", a spus presedintele Consiliului Concurentei.

El a precizat ca institutia pe care o reprezinta va fi foarte interesata de legislatia privind concesiuni si partea de servicii publice.
"Vom avea o serie de sugestii si ne mai uitam la comportamentul agentilor economici pentru ca rolul nostru este sa prevenim si sa sanctionam intelegerile intre companii. Ne intereseaza sa existe colaborare intre institutiile de control pentru ca ele au forta mult mai mare de a identifica nereguli pentru a ni le trimite noua sa le verificam", a spus Chiritoiu.

De asemenea, el a aratat ca, in opinia sa, autoritatile sunt mult mai atente la felul in care se cheltuiesc fondurile europene decat cele nationale.

"Mi se pare ca suntem mult mai atenti la finantele sau la distorsionarea achizitiilor publice din fonduri europene si mai putin pe zona de fonduri nationale, ceea ce nu este deloc smart. Pana la urma, si unii, si altii sunt banii nostri si nu cred ca e nicio afacere daca mutam fraudele spre fonduri nationale, in loc de cele europene. Sper ca vom avea o abordare echilibrata", a mai spus presedintele Consiliului Concurentei.

Chiritoiu a precizat ca ar fi nevoie si de o mai buna colaborare cu institutiile care verifica aceste lucruri.

"La fel de importanta este si baza de date. Mi-as dori sa folosim aceasta ocazie pentru a avea un sistem bine gandit, sa vedem cum asiguram corecta implemtare a acestui sistem. Scopul ar fi sa putem prelucra in mod electronic aceste date si sa avem un sistem care sa ne alerteze privind lucruri surprinzatoare, nu neaparat ilegale, dar indicii ca ceva s-ar putea sa nu fie bine", a mai spus Bogdan Chiritoiu.

Radu Puchiu, secretar de stat de la Cancelaria Primului Ministru, a precizat ca reforma achititiilor publice a trebuit tratata ca prioritate.

"Este adevarat ca marea noastra contributie, daca poate fi numita asa, a fost in zona strategiei privind achizitiile publice. Ceea ce pot sa spun este ca ma bucur foarte mult pentru ca discutia privind transpunerea directivei europene a ajuns la un nivel foarte tehnic, iar grupurile de lucru au fost eminamente tehnice. Chiar am adus alaturi cei mai buni oameni pe care ii aveam ca sa lucreze in aceasta zona. Este un moment extraordinar pentru noi, este o oportunitate foarte buna sa invatam din cei sapte ani de achizitii publice pe vechea legislatie, si sa nu mai repetam greselile de atunci", a spus secretarul de stat.

Radu Puchiu a mai spus ca la fel de important este cum va fi legata strategia nationala privind achizitiile publice de strategia privind reforma administratiei publice, aratand ca aceasta componenta, a resursei umane, este extrem de critica si va trebui sa faca un efort important, atat pentru a invata, dar si pentru a aplica o legislatie noua in achizitiile publice.

Legea privind concesiunile si cea pentru utilitati pe achizitii sectoriale vor fi prezentate in aceasta saptamana, iar pachetul de legi privind achizitiile publice va ajunge in Parlament in jur de 15 octombrie, a anuntat, luni, presedintele Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice, Roxana Minzatu.

Sursa foto: Mediafax FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri