Consilierii din Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) primesc bani pentru a vota proiecte ”cu miza patrimoniala” sau ”aflate in afara cadrului legal”, iar aceasta este ”o practica notorie”, se arata in documente din ancheta privind Apa Nova, obtinute de Mediafax.

”La nivelul Consiliului General al Municipiului Bucuresti, toti consilierii primesc sume de bani pentru votul acordat in cadrul sedintelor unde se aproba proiecte cu miza patrimoniala sau aflate in afara cadrului legal. Aceasta este o practica notorie in mediu”, sustin procurorii DNA in documentele incheiate in dosarul de trafic de influenta si cumparare de influenta in care este vizata compania Apa Nova.

Anchetatorii arata, de asemenea, ca unul dintre suspectii din aceasta cauza, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu, este una dintre persoanele care controlau o parte din activitatea administratiei locale din Bucuresti. De altfel, Vlad Moisescu, aflat sub control judiciar in dosarul primarului suspendat al Sectorului 1, Andrei Chiliman, este descris de anchetatori drept persoana care lua toate deciziile in institutiile publice controlate de PNL la nivelul administratiei locale din Capitala.

”La nivelul Primariei Generale a municipiului Bucuresti, Moisescu Vlad Octavian controla activitatea consilierilor locali ai PNL. (…) Fiind liderul informal al PNL Bucuresti si persoana care sustinea financiar partidul, el era si cel care hotara intotdeauna ce se intampla la nivelul institutiilor controlate de PNL din Bucuresti. In acest context, el stabilea si persoanele care candidau pentru o functie de consilier local sau general”, mentioneaza sursa citata.
In ceea ce priveste influenta exercitata de Vlad Moisescu in favoarea intereselor Apa Nova Bucuresti, procurorii arata ca in urma incheierii unui act aditional, cu sprijinul consilierilor aflati sub influenta lui Moisescu, in anul 2011, Apa Nova Bucuresti a majorat foarte mult tariful pentru alimentarea cu apa, iar in urma acestei majorari profitul net al companiei a crescut cu peste 30 de milioane de lei.

”Exista indicii rezonabile potrivit carora in conditiile in care in primele sase luni ale anului 2011, in Consiliul General al Municipiului Bucuresti s-au aflat in discutii proiecte de hotarare ce aveau impact asupra intereselor financiare ale SC Apa Nova Bucuresti SA, context in care Semenescu Ovidiu-Traian a apelat la Moisescu Vlad-Octavian, pentru a obtine voturile favorabile ale consilierilor locali aflati in sfera de influenta a acestuia. Astfel, in perioada ianuarie - aprilie 2011, pentru a asigura aprobarea actului aditional nr. 7 la contractul de concesiune semnat de SC Apa Nova Bucuresti SA cu PMB. Importanta aprobarii actului aditional nr. 7 rezida in posibilitatea obtinerii de catre SC Apa Nova Bucuresti SA a unor majorari extraordinare ale tarifului de alimentare cu apa, respectiv de canalizare, aspecte ce au permis operatorului bucurestean cresterea substantiala a veniturilor/profitului, de la cifra de afaceri neta - 493.644.646 lei, profit net - 85.732.079 lei in 2011, la cifra de afaceri neta 666.912.331 lei si profitul net-118.135.449 lei in 2012”, sustine DNA in documentele citate.

Pentru sprijinul acordat de Vlad Moisescu, firma acestuia a primit, fara a se organiza licitatie pe SEAP, trei contracte cu firme din grupul Veolia, platile, autorizate de fostul director general al Apa Nova Bucuresti, Bruno Roche, fiind facute imediat dupa semnarea contractelor.

Costin Berevoianu, fostul consilier al primarului Sorin Oprescu, Vlad Moisescu, fostul trezorier al PNL, si omul de afaceri Ovidiu Semenescu, retinuti de DNA Ploiesti in dosarul de coruptie in care este vizata compania Apa Nova, au fost pusi sub control judiciar, vineri, de Tribunalul Prahova. Procurorii DNA Ploiesti au ridicat, joi, documente de la Apa Nova, Primaria Sectorului 1 si Primaria Capitalei, intr-un dosar care vizeaza fapte de coruptie ce ar fi fost comise de persoane din conducerea societatii. De asemenea, anchetatorii au facut perchezitii si la cinci locuinte si sedii de firme care au legatura cu faptele vizate.

Si vineri, procurorii DNA Ploiesti au ridicat documente de la sediul Apa Nova Ploiesti, care are contract cu autoritatile din municipiu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri