Companiile care inregistreaza la 30 septembrie datorii la bugetul de stat vor fi scutite de penalitatile de intarziere aferente daca achita pana la 31 martie obligatiile principale de plata, iar pana la 30 iunie dobanzile aferente, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta publicat de Finante.

Astfel, penalitatile de intarziere aplicate pentru datoriile inregistrate vor fi anulate daca firmele indeplinesc o serie de conditii, printre care stingerea, pana la termenul de plata prevazut de Codul de procedura fiscala, a eventualelor dobanzi calculate pana la data achitarii obligatiilor de plata principale, scrie Mediafax.

De asemenea, trebuie sa achite datoriile principale curente, pana la data depunerii cererii de anulare a penalitatilor de intarziere, cu termene de plata cuprinse intre 1 octombrie si 31 martie 2016.

Firmele cu datorii vor depune toate declaratiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, pana la data inregistrarii cererii de anulare a penalitatilor de intarziere, al carei termen maxim este 30 iunie 2016.

Prin proiectul de act normativ Guvernul intentioneaza sa anuleze si penalitatile de intarziere datorate si neachitate la 30 septembrie 2015, aferente obligatiilor de plata principale cu termene de plata anterioare acestei date si stinse pana atunci, cu conditiile ca pana la 31 martie firmele sa stinga dobanzile aferente respectivelor obligatii de plata principale si sa depuna cererea de anulare a penalitatilor de intarziere pana la 30 iunie 2016.

"De subliniat ca in sintagma «datorate si nestinse» se includ si penalitatile de intarziere ce nu sunt stabilite la 30 septembrie 2015, dar se vor stabili ulterior acestei date, prin decizie emisa de organul fiscal", se mentioneaza in nota de fundamentare a proiectului. In prezent, contribuabilii datoreaza pentru plata cu intarziere a obligatiilor fiscale datorate bugetului de stat sau bugetelor locale dobanzi si penalitati de intarziere ori majorari de intarziere, dupa caz. Penalitatile de intarziere sunt calculate ca procent din obligatia principala in functie de intarzierea la plata acestora fata de scadenta.

Guvernul propune astfel instituirea unei "masuri conjuncturale" de acordare a unei facilitati fiscale prin care urmareste stimularea achitarii voluntare de catre contribuabili a obligatiilor de plata restante la buget, maximizarea incasarilor bugetare, stimularea mediului economic si diminuarea arieratelor bugetare.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri