Traian Basescu a venit, marti, la Curtea de Apel Bucuresti, unde se judeca o contestatie a lui Ion Ciochina privind o decizie a procurorilor de neincepere a urmaririi penale in cazul fostului presedinte, pe care acesta il acuza ca si-a reluat ilegal mandatul dupa referendumul din 2012.

Fostul presedinte a ajuns la sediul Curtii de Apel Bucuresti (CAB) in jurul orei 09.00 si urmeaza sa dea declaratii in fata instantei in cazul acestei plangeri de neurmarire/netrimitere in judecata, inregistrata in 10 iulie la instanta, potrivit Mediafax.

Traian Basescu a declarat, la intrarea in sediul CAB, ca aceasta plangere vizeaza fapte de "uzurpare de calitati oficiale si incalcarea ordinii constitutionale". Dosarul a fost deschis de procurori in urma unei plangeri formulate de Ion Ciochina si de Ioan Ghise, care l-au acuzat pe fostul presedinte ca, dupa referendumul din 2012, si-a reluat ilegal mandatul. In urma cercetarii faptelor reclamate de cei doi, procurorii au dispus neincepere a urmaririi penale.

Decizia a fost contestata de Ciochina la instanta. Acesta cere judecatorilor sa anuleze rezolutia procurorilor si sa dispuna reinceperea urmaririi penale in acest dosar, pentru uzurpare de calitati oficiale.

Curtea Constitutionala a adoptat, 2 august 2012, o hotarare cu privire la referendumul pentru demiterea fostului presedinte Traian Basescu, insa a constatat ca din aceasta lipsea temeiul legal in baza caruia urma sa fie stabilit numarul total al alegatorilor care trebuiau sa-si exprime optiunea la scrutinul care avusese loc pe 29 iulie 2012. Astfel, dupa publicarea hotararii, a fost emisa o erata prin care se mentiona faptul ca vor fi luate in calcul toate persoanele cu drept de vot, respectiv peste 18 milioane.

Erata a fost intocmita si semnata atunci de judecatorul Stefan Minea, cel care a trimis adresa de publicare la Monitorul Oficial. Pe baza acestei erate, referendumul a fost invalidat, deoarece din totalul de 18.292.464 de persoane inscrise in listele electorale permanente, au participat la vot 8.459.053 de persoane (46,24 %), astfel ca nu a fost atins pragul de participare, de cel putin jumatate plus unu din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente.

Judecatorii Curtii Constitutionale Ion Predescu, Acsinte Gaspar si Tudorel Toader, care au facut opinie separata la hotararea de invalidare a referendumului din 29 iulie 2012, si-au argumentat dezacordul prin faptul ca decizia a fost luata in baza "eratei" la adoptarea careia ei nu au fost consultati.

Hotararea CC de invalidare a referendumului a fost citita atunci in Parlament. La momentul publicarii ei in Monitorul Oficial, a incetat interimatul lui Crin Antonescu la Cotroceni, iar Traian Basescu si-a reluat atributiile constitutionale si legale de presedinte al Romaniei, conform deciziei CC.

Ulterior, Asociatia pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale a depus, la Parchetul ICCJ, o plangere penala in cazul mai multor judecatori ai CC, si in special la adresa lui August Zegrean si Stefan Minea, pe care ii acuza de fals in inscrisuri oficiale, abuz in serviciu si comunicare de informatii false, legat de modul in care a fost emisa, in 2012, hotararea de invalidare a rezultatului referendumului privind demiterea fostului presedinte Traian Basescu.

In acest caz a fost deschis un dosar, cunoscut ca "erata", in care procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie au facut cercetari si au audiat mai multe persoane, in calitate de martori, printre care si fosti sau actuali judecatorii de la Curtea Constitutionala. Dosarul fiind redeschis in urma unei sesizari, dupa ce initial cauza a fost inchisa

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri