Mai multe site-uri internationale de pariuri, cum ar fi Gamebookers.com si Bwin.com, sunt inchise ca urmare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului care reglementeaza jocurile de noroc si activitatea Loteriei Romane.

“Site-ul gamebookers este inchis temporar in Romania. De indata ce licenta temporara va fi emisa, vom reveni online cu intreaga gama de oferte palpitante”, scrie pe site-ul Gamebookers, mesaj similar cu cel de pe Bwin.com.

OUG care aduce noi reglementari in domeniul jocurilor de noroc si in activitatea Loteriei a fost publicata in MO, Guvernul justificand caracterul de urgenta prin necesitatea indeplinirii cerintelor CE si luarii unor masuri temporare, asa incat compania sa nu aiba dificultati de functionare.

Actul normativ prezinta in preambul mai multe motivatii pentru caracterul de urgenta al deciziei.

"Avand in vedere recomandarea Comisiei Europene, prezentul act normativ aliniaza Romania la aceste recomandari in domeniul jocurilor de noroc, in vederea coordonarii unitare si concurentiale a tuturor jocurilor de noroc din Romania", este unul dintre argumentele cu care Executivul justifica caracterul de urgenta al deciziei.

De asemenea, se precizeaza ca au fost recomandari ale CE si in ceea ce priveste respectarea principiilor pentru protectia consumatorilor si a utilizatorilor de servicii de jocuri de noroc online, precum si pentru impiedicarea minorilor sa acceseze site-urile cu jocuri de noroc online.

Pe langa necesitatea indeplinirii recomandarilor CE, Guvernul invoca si necesitatea reglementarii activitatii Companiei Nationale "Loteria Romana", deoarece aceasta "desfasoara o activitate de interes public national" si era nevoie sa se creeze un cadru organizat necesar satisfacerii "cererii naturale de joc in randul populatiei".

Totodata, Guvernul arata ca Loteria Romana aduce venituri necesare finantarii unor obiective de interes public national si serveste "interesele consacrate" prin exclusivitate in domeniul jocurilor loteristice.

O alta justificare a caracterului de urgenta a OUG se refera la scaderea profitabilitatii companiei, precum si la pericolul ca aceasta sa nu mai poata functiona.

"Avand in vedere necesitatea instituirii unor masuri legislative privind o mai buna functionare a Companiei Nationale «Loteria Romana» si alinierea la cerintele actuale ale pietei nationale si europene de jocuri de noroc, precum si o gestionare eficienta a exclusivitatii detinuta de aceasta, cu luare in considerare a scaderii constante si semnificative a cifrei de afaceri, se impune adoptarea in regim de urgenta a unor masuri cu caracter temporar, retinandu-se ca in lipsa adoptarii reglementarilor propuse pot aparea dificultati deosebite in functionarea pe viitor a companiei", se precizeaza in textul OUG.

Loteria Romana va fi preluata de Oficiul National pentru Jocuri de Noroc, potrivit OUG adoptate in 7 octombrie de Guvern.
Prin trecerea Companiei Nationale Loteria Romana S.A. din coordonarea Ministerului Finanțelor Publice in cea a Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc se va crea o singura structura specializata, care sa gestioneze unitar si concurential monopolul statului in domeniul jocurilor de noroc traditionale si la distanta, se mentiona intr-un comunicat de presa al Executivului.

"Modificarile operate prin actul normativ adoptat miercuri vor permite o administrare transparenta a Companiei Nationale Loteria Romana SA, conform principiilor pietei concurențiale, o mai buna previzionare si colectare a taxelor datorate bugetului de stat, prin folosirea conforma a dreptului de exclusivitate al statului in domeniul jocurilor de noroc", se mai arata in comunicatul Executivului.

Pentru o perioada tranzitorie de maximum patru ani de la intrarea in vigoare a actului normativ adoptat miercuri va exista posibilitatea gestionarii exclusivitații in domeniul jocurilor de noroc exploatate de C.N. Loteria Romana S.A. de catre Oficiul National pentru Jocuri de Noroc, autoritate de specialitate, in domeniul jocurilor de noroc.

De asemenea, Loteria Romana se va reorganiza conform principiilor de guvernanța corporativa, sens in care se va institui intr-o perioada de doi ani, dupa evaluarea și analizarea activitatii companiei, o conducere corporativa de tip dualist, recrutata conform prevederilor legale in vigoare (OUG nr. 109/2011), cu stabilirea unor criterii de performanța și alegerea celor mai bune solutii pentru exploatarea exclusivitatii de care dispune, precum a si celorlalte produse și servicii existente in piata concurentiala.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri