Judecatoria Sectorului 5 a confirmat urmarirea penala in cazul lui Traian Basescu, in dosarul in care Corneliu Vadim Tudor a depus pe numele fostului presedinte o plangere privind jurnalistii rapiti in Irak.

Instanta a constatat ca este legala si temeinica ordonanta procurorilor Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie din 23 martie si a confirmat redeschiderea urmaririi penale in cazul fostului presedinte Traian Basescu. "In baza art. 335 C. proc. pen. constata legalitatea si temeinicia ordonantei nr.1543/P/2009 din data de 23.03.2015 emisa de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia de urmarire penala si criminalistica in dosarul cu acelasi numar si confirma redeschiderea urmaririi penale pentru prezumtivele fapte prev. de art. 248 c.p. si art. 253 ind. 1 c.p., sesizate prin denuntul formulat la data de 19.11.2009 de petitionarul Vadim Corneliu Tudor, privind pe numitul Traian Basescu", se arata in decizia Judecatoriei Sectorului 5, citata de Mediafax.

Instanta a mai constatat ca a ramas fara obiect cererea de redeschidere a urmaririi penale pentru Vasile Blaga, in urma denuntului formulat de Corneliu Vadim Tudor in 25 noiembrie 2009. Decizia Judecatoriei Sectorului 5 este definitiva.

Cererea procurorilor de la Parchetul instantei supreme de confirmare a urmaririi penale in cazul lui Traian Basescu, in dosarul in care Corneliu Vadim Tudor a depus pe numele fostului presedinte o plangere privind jurnalistii rapiti in Irak, a fost discutata pe 7 octombrie, la Judecatoria Sectorului 5. Fostul presedinte Traian Basescu, care a mers la Judecatoria Sectorului 5 la termenul respectiv, a aratat ca le-a spus magistratilor ca nu a secretizat nici macar o foaie din dosar si ca nu el a detinut dosarul operatiunilor, rolul sau fiind de a coordona institutiile statului.

"In declaratia mea am spus ca nu am secretizat nici macar o foaie din dosarul rapirii jurnalistilor. Nu era treaba mea partea operativa. Rolul meu a fost sa pun cap la cap toate serviciile, ale armetei, SRI si SIE, pentru a colecta informatiile si a face ca aceastea sa lucreze in aceeasi directie. Nu eu am avut dosarul operatiunilor. El a avut cap de fila SIE", a declarat fostul presedinte. Intrebat daca ar avea vreun avantaj daca dosarul ar fi desecretizat, Basescu a spus ca astfel s-ar putea demonstra ca reclamatia impotriva sa este "o prostie".

"Categoric da, ar confirma ca e o prostie reclamatia lui Vadim Tudor", a adaugat Traian Basescu. Dosarul a ajuns la Judecatoria Sectorului 5 in urma unei decizii din 6 august a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care a stabilit ca aceasta instanta este competenta sa judece cazul, pentru ca Traian Basescu nu mai are in prezent vreo calitate oficiala.

In 6 august, Traian Basescu si copresedintele PNL Vasile Blaga au fost la ICCJ, fiind citati in acest dosar, si au stat la instanta doar cateva minute, intrucat nu au mai avut loc audieri, dupa ce procurorul de caz a invocat o exceptie de necompetenta materiala a instantei si a cerut ca dosarul sa fie retrimis la Judecatoria Sectorului 5. Procurorul a mentionat ca, in cazul lui Vasile Blaga, ancheta a fost inchisa in 2010, printr-o decizie de neincepere a urmaririi penale.

Fata de Traian Basescu, insa, nu s-a putut lua atunci o decizie deoarece acesta se bucura de imunitatea functiei de presedinte al Romaniei. Procurorii de la Parchetului de pe langa ICCJ au dispus redeschiderea cercetarilor penale in cazul celor trei jurnalisti rapiti in Irak, in 2005, ca urmare a unei cereri depuse de Corneliu Vadim Tudor, care a decedat in 14 septembrie. Acesta i-a acuzat pe fostul presedinte Traian Basescu si pe copresedintele PNL Vasile Blaga ca se fac vinovati de disparitia a patru milioane de dolari din rascumpararea platita de statul roman pentru eliberarea celor trei jurnalisti romani.

Pentru a putea continua cercetarile penale in acest caz, procurorii PICCJ au cerut Judecatoriei Sectorului 5 confirmarea redeschiderii urmaririi penale, iar in urma analizarii dosarului, magistratii instantei bucurestene au decis ca nu sunt competenti sa judece cauza si au trimis-o magistratilor de la instanta suprema. In martie 2005, jurnalistii Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian au fost rapiti la Bagdad.

In 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost retinut si, desi Presedintia anunta atunci ca este acuzat de implicare in rapirea celor trei jurnalisti, el a fost arestat preventiv pentru infractiuni economice, intr-un alt dosar. Ulerior, in iunie 2005, presedintele de atunci Traian Basescu spunea ca Omar Hayssam voia sa iasa din Romania si ca isi transferase averea pe numele lui Mohammad Munaf, al sotiei acestuia si al doctorului Mohamad Yassin, care a plecat la Bagdad in 29 aprilie, pentru a contacta autoritatile irakiene.

La aproape un an si o luna de la plasarea lui in arest, instanta a acceptat sa il elibereze pe Hayssam, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse si arestarea sirianului. Eliberarea a fost ceruta pe motiv ca starea de sanatate a lui Hayssam s-a degradat, dupa operatia pentru cancer la colon. Hayssam a fost operat in 17 ianuarie 2006, la Spitalul Penitenciar Rahova.

In 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din Romania la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din functii a sefilor SRI, SIE si DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga si Virgil Ardelean, dar si a procurorului general al Romaniei Ilie Botos, in 20 iulie 2006. In 31 mai 2007, Omar Hayssam declara, intr-un interviu prin telefon la o emisiune de la Antena 3, ca la cererea doctorului Yassin s-a intalnit cu presedintele Traian Basescu, dupa ce, in seara de 28 martie 2005, prietena jurnalistei Marie Jeane Ion l-a anuntat despre rapirea de la Bagdad. El preciza ca Yassin s-a prezentat, in seara de 28 martie 2005, la biroul sau, impreua cu sotia, iar in aceeasi zi l-a condus la aeroport pe acesta, care s-a deplasat in Irak pentru a participa la negocierile pentru eliberarea jurnalistilor.

Omar Hayssam executa 23 de ani si patru luni de inchisoare, in urma contopirii pedepselor primite in dosarele rapirii celor trei jurnalisti, "Volvo" si "Foresta Nehoiu". Si Mohammad Munaf, condamnat definitiv, in anul 2008, la zece ani de inchisoare in dosarul rapirii celor trei jurnalisti romani in Irak a fost adus, in 27 august, in Romania si incarcerat. Mohamad Munaf - care era dat in urmarire internationala de sapte ani - a fost localizat in Orientul Mijlociu.

Munaf a fost ghid pentru Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, fiind luat ostatic alaturi de acestia timp de 55 de zile. El a fost arestat de armata americana, dupa eliberarea jurnalistilor, fiind banuit de complicitate in rapirea romanilor, alaturi de alte cinci persoane.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri