Elena Udrea a venit la Directia Nationala Anticoruptie, luni dimineata, pentru a fi audiata in dosarul privind creditul contractat de la BRD, cauza care a fost trimisa la DNA de procurorii DIICOT.

Deputatul Elena Udrea a ajuns in jurul orei 09.45 la sediul DNA, unde a fost citata de vineri sa se prezinte luni pentru a fi audiata in dosarul privind creditul pe care l-a luat de la BRD. La intrarea in sediul DNA, Elena Udrea a spus ca va contesta cautiunea de cinci milioane de lei stabilita de procurori in ultimul dosar deschis pe numele sau, pentru care Camera Deputatilor a dat aviz de urmarire penala, scrie Mediafax.

Dosarul privind creditul contractat de la BRD este al patrulea al Elenei Udrea instrumentat de procurorii DNA, dupa Microsoft, Gala Bute si Hidroelectrica, in acesta din urma fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului fiind pus sub urmarire vineri.

Procurorii DIICOT au instrumentat dosarul privind acordarea, in mod ilegal, a mai multor credite de catre BRD. Intre acestea se numara si cel facut de Elena Udrea, in valoare de aproximativ trei milioane de euro. In cazul fostului ministru al Turismului, DIICOT si-a declinat competenta, in 4 martie, si a trimis dosarul la DNA.

Surse judiciare au declarat ca in noul dosar instrumentat de DNA a fost deja audiat si pus sub invinuire, pentru modul in care Udrea a obtinut acel credit, fostul vicepresedinte al BRD Sorin Popa. Elena Udrea a spus, vineri, ca procurorii o acuza in acest nou dosar de complicitate la abuz in serviciu, pentru "faptul ca banca respectiva dadea un tip de credite", iar ea a l-a solicitat. "Adica, daca dumneavoastra solicitati ceva ce se constata ca n-a respectat tocmai procedurile, sunteti complice", a spus Elena Udrea.

Tot vineri, intr-un alt dosar, Elena Udrea a fost pusa sub control judicar pe cautiune, stabilita la cinci milioane de lei, caz in care acuzatiile DNA sunt legate de vanzarea si renovarea unei vile din Eforie Sud, dar si un contract intre Hidroelectrica si o firma privata, pentru care fostul ministru ar fi cerut aproximativ cinci milioane de dolari.

La iesirea din sediul DNA, vineri, Elena Udrea a spus ca Da directie ar trebui sa se infiinteze "Sectia de urmarire penala a Elenei Udrea", adaugand ca crede ca "DNA se ocupa de Elena Udrea si, din cand in cand, ca sa arate ca mai exista si alta activitate, mai apare cate un personaj".

"Dinu Pescariu, Claudiu Florica, altii ca ei pleaca cu milioane dupa ce au initiat adevarate caracatite care au duart de-a lungul a trei guverne de sifonare a banilor publici, iar ei nici macar n-au dosar penal, iar in cazul meu, situatie in care am povestit, am dat detalii procurorilor, cum au fost cheltuiti banii care au venit la PDL de la domnul Buzaianu, am spus lucruri procurorilor, lucruri pe care le stiam, s-a dispus o cautiune de 5 milioane de lei", a spus Elena Udrea.

Intrebata daca se va imprumuta pentru a plati cautiunea, Udrea a raspuns: "Da, de la Pescariu si de la Claudiu Florica, primit ca o sa incerc sa ma imprumut de la ei".

Ea a mai spus ca a dat detalii procurorilor legat de modul in care s-au cheltuit, in campania electorala din 2012 a PDL, cei 5 milioane de lei pe care este acuzata ca i-a primit de la un om de afaceri, Bogdan Buzaianu, potrivit fostului ministru, pentru a asigura firmei controlate de acesta derularea, in continuare, a contractului bilateral de vanzare - cumparare de energie electrica cu SC Hidroelectrica SA.

"Or eu nu inteleg de ce trebuie sa mi se puna o cautiune de 5 milioane de lei, mie, pentru niste bani cheltuiti in campania electorala, pentru care am dat detalii. Este campania electorala din 2012, deci nici denuntatoarea macar nu spune altceva decat spun eu si, mai mult, am dat chiar detalii concrete despre modul in care s-au cheltuit banii, despre cine a mai adus bani la partid si asa mai departe", a spus Elena Udrea, fara a, preciza, la intrebarea jurnalistilor, despre ce finantatori mai este vorba.

Elena Udrea a mai spus ca se considera persecutata si ca va sesiza "toate institutiile internationale si toate ambasadele, pentru ca nu se poate sa asisti la o linsare evidenta a unui lider politic care a avut curaj sa devoaleze increngatura dintre SRI si DNA care se ascunde in spatele asa-zisei actiuni anticoruptie care vedem ca se refera doar la Elena Udrea".

DNA a cerut in 20 octombrie aviz de la Camera Deputatilor pentru inceperea urmaririi penale, retinerii si arestarii preventive a deputatului Elena Udrea, in dosarul ce vizeaza vanzarea si renovarea unei vile din Eforie Sud, dar si un contract intre Hidroelectrica si o firma privata, pentru care fostul ministru ar fi cerut aproximativ cinci milioane de dolari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri