Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) vrea construirea unui nou sediu pentru ANAF in urmatoarele sase luni, in care sa isi poata desfasura cat mai eficient activitatea, in urma procesului de informatizare, care sa asigure mult mai facil relatia cu contribuabilii.

"AOAR cere in mod public, tuturor institutiilor implicate: Ministerului de Finante, Agentiei Nationale de Achizitii Publice, Consiliului de Solutionare a Contestatiilor, Curtii de Conturi si reprezentantilor sistemului de justitie sa-si aduca contributia la derularea cu celeritate a tuturor formalitatilor legale pentru construirea in urmatoarele 6 luni a noului sediu ANAF", se arata intr-un comunicat al asociatiei, citat de Mediafax.

Mediul de afaceri apreciaza ca modernizarea ANAF, proiect pentru care Romania s-a imprumutat cu 60 milioane de dolari de la Banca Mondiala, nu se poate realiza in lipsa unui sediu adecvat, capabil sa acomodeze sisteme informatice care sa permita executarea unor controale informatice complexe, prin utilizarea informatiilor existente in diferite baze de date interne si internationale.

Totodata, AOAR reaminteste ca a fost extinsa transparenta datelor bancare si a schimbului de informatii intre autoritatile fiscale din tarile membre UE, ca urmare a deciziilor Comisiei Europene.

Asociatia considera ca experienta Estoniei, care asigura o informatizare completa a legaturii intre contribuabili si institutiile publice, inclusiv Administratia Fiscala, reprezinta un model care trebuie preluat de "o tara care se reclama a fi lider in domeniul specialistilor in IT".

"Informatizarea majora a ANAF si determinarea utilizarii consecvente a informatiilor stocate in forma digitala (bilanturi, declaratii de venituri si salarii, declaratii de avere) va permite profesionalizarea activitatii, reducerea actiunilor de control formale, dirijate sau abuzive, imbunatatind colaborarea ANAF - contribuabil (persoana fizica sau juridica)", se mai arata in comunicat.

AOAR a mai punctat ca realizarea acestui obiectiv trebuie sustinut de catre toate institutiile statului. Acest demers va contribui la reducerea coruptiei, cresterea conformarii voluntare, reducerea evaziunii fiscale si cresterea incasarilor bugetare, prin cresterea transparentei si operativitatii activitatii ANAF.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri