Anchetatorii fac 59 de perchezitii, marti, in Bucuresti si 11 judete, la firme de reciclare a deseurilor de ambalaje, suspectate de evaziune si fals, prin care ar fi produs un prejudiciu de 54 milioane de euro, surse judiciare precizand ca printre societatile vizate este si Eco-Rom Ambalaje.

Potrivit Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ), perchezitiile au loc intr-un dosar in care procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica fac cercetari pentru evaziune fiscala, fals in inscrisuri sub semnatura privata si fals in declaratii, comise in legatura cu activitatea de reciclare a deseurilor de ambalaje reglementata de Directiva 94/62/CE/1998 a Parlamentului European si a Consiliului, potrivit Mediafax.

Anchetatorii, impreuna cu inspectori de la Directia Generala Antifauda Fiscala, au descins la 59 de adrese din Bucuresti si din judetele Arges, Braila, Cluj, Constanta, Ilfov, Mehedinti, Mures, Prahova, Valcea, Vrancea si Tulcea, unele dintre acestea fiind sediile sociale si punctele de lucru ale unor societati comerciale, arata PICCJ, intr-un comunicat de presa.

Potrivit unor surse judiciare, printre firmele perchezitionate sunt Eco-Rom Ambalaje, Green Session, Session Recycle si Eco Pack Management.

"Din actele de urmarire penala efectuate a rezultat ca, in perioada 2012 - 2014, reprezentantii operatorilor licentiati in vederea preluarii obligatiilor privind realizarea obiectivelor anuale minime de indeplinit de operatorii economici care au introdus pe piata nationala bunuri ambalate si ambalaje de desfacere (generatorii de deseuri de ambalaje) si reprezentantii unor societati cu care acesti operatori licentiati au incheiat contracte de prestari servicii au evidentiat in actele contabile si in alte documente legale operatiuni fictive, care au denaturat realitatea indeplinirii acestor obligatii", a precizat PICCJ.

Inregistrarea si declararea acestor operatiuni ar fi facilitat operatorilor licentiati obtinererea vizei anuale necesare functionarii acestora si ar fi condus la sustragerea de la plata obligatiilor fiscale la Fondul pentru mediu, respectiv a contributiei in cuantum de doi lei pe kilogram, datorata pentru diferenta dintre cantitatile de deseuri de ambalaje corespunzatoare obiectivelor anuale minime de indeplinit si cantitatile de deseuri de ambalaje efectiv valorificate.

De asemenea, s-a stabilit ca ar fi fost evidentiate operatiuni fictive de reciclare a aproximativ 120.000 de tone de deseuri de ambalaje, pentru care obligatiile fiscale sunt de peste 54 milioane de euro.

Potrivit Directivei 94/62/CE/1998, statele membre sunt obligate sa ia masuri pentru a preveni producerea deseurilor de ambalaje, sa stabileasca sisteme de returnare, colectare si recuperare a deseurilor si sa elaboreze sisteme de informatii (baze de date) privind ambalajele si deseurile de ambalaje care sa permita monitorizarea punerii in aplicare a obiectivelor acesteia.

Parchezitiile sunt facute de politistii Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice din Politia Romana, sub coordonarea procurorilor PICCJ, cu sprijinul Directiei de Investigatii Criminale, Directiei Arme, Explozivi si Substante Periculoase si al Serviciului Roman de Informatii. La actiune participa si politisti de la Serviciul pentru Interventii si Actiuni Speciale si de la inspectoratele de politie ale judetelor Arges, Braila, Cluj, Constanta, Ilfov, Mehedinti, Mures, Prahova, Valcea, Vrancea si Tulcea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri