Consiliul National de Etica al Ministerului Educatiei va analiza cazul privind posibilul plagiat al lui Pere Toba in sedinta din 11 decembrie, indiferent daca, pana atunci va fi primita sau nu o sesizare in acest sens, au declarat, pentru Mediafax, surse oficiale.

Potrivit surselor citate, Consiliului National de Etica din cadrul Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica si Inovare din Ministerul Educatiei nu primise, pana joi, nicio sesizare privind un posibil plagiat al lucrarii de doctorat a noului ministru de Interne, Petre Toba.

In schimb, in prima sedinta a Consiliului de Etica va fi luat in discutie cazul unui posibil plagiat, semnalat in presa, si se va decide daca se va face o analiza asupra lucrarii de doctorat a lui Toba. "Chiar daca pana atunci nu va fi fost primita nicio sesizare legat de un posibil plagiat al ministrului Petre Toba, vom lua in dicutie acest caz", au precizat sursele citate.

Press One scrie, sub semnatura Emiliei Sercan, ca peste 250 din cele 390 de pagini ale tezei cu care noul ministru de Interne, chestorul principal Petre Toba, a obtinut titlul de doctor in Stiinte Militare si Informatii sunt copiate ad litteram din lucrari de specialitate sau din referate postate pe internet, fara utilizarea ghilimelelor si fara a respecta normele nationale si internationale de citare in opere stiintifice.

Contactat pentru a comenta situatia, Petre Toba a declarat ca lucrarea sa de doctorat a fost una practica. "Ce pot sa va garantez este ca am lucrat la teza de doctorat cu buna-credinta, ca am facut o lucrare aplicata si ca am avut sansa sa pun in practica ceea ce am studiat acolo in cel de-al doilea mandat de inspector general al Politiei Romane", a spus el.
Petre Toba a urmat cursurile doctorale la Catedra de Strategie Militara si Securitate, Departamentul Operatii Intrunite, Studii Strategice si de Securitate din cadrul Universitatii Nationale de Aparare "Carol I".

Conform CV-ului sau, postat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, perioada studiilor doctorale a fost 2008-2011, iar potrivit unui raspuns oficial primit de la Universitatea Nationala de Aparare "Carol I", Petre Toba si-a sustinut teza in mod public in 15 februarie 2011, pe coperta tezei fiind trecut insa anul 2010.

Titlul tezei prin care Petre Toba a devenit doctor in Stiinte Militare este "Politia Romana – forta de stabilitate si securitate. Optimizarea managementului cooperarii internationale in vederea combaterii amenintarilor neconventionale", iar coordonatorul de doctorat a fost chestorul general de Politie (r) Anghel Andreescu, fost director al Serviciului de Paza si Protectie (1998-1999), comandant al Jandarmeriei (1999-2001, inclusiv la mineriada de la Stoenesti) si secretar de stat in Ministerul Afacerilor Interne (2005–2013).

Teza de doctorat a lui Petre Toba are, in total, 445 de pagini, dintre care 390 formeaza corpul propriu-zis al lucrarii, iar celelalte 55 reprezinta bibliografia si anexele. Introducerea incepe identic cu teza de doctorat a comisarului de politie Ionel Tucmuruz, care a avut acelasi coordonator de doctorat, chestorul general Anghel Andreescu, si care si-a sustinut teza cu doua saptamani inaintea lui Petre Toba, in 28 ianuarie 2011.

Atat in teza lui Toba, cat si in cea a lui Tucmuruz apar o serie de autori, precum Ionel Nicu Sava, Barry Buzan, Janowitz Morris, Luciana Alexandra Ghica sau Marian Zulean, care sunt indicati la subsol prin "op.cit.", adica opera citata anterior, insa niciunul dintre acestia nu este mentionat in lucrarile lui Toba si a lui Tucmuruz anterior citarii sale prin "op.cit.".

"Am lucrat pentru fiecare referat in parte impreuna cu un coleg din politie, care acum este pensionat. Cu Ionel Tucmuruz. Am facut impreuna partea de cercetare inca de la debutul cercetarii stiintifice, pentru ca am avut aceeasi tema, acelasi conducator. Am scris referatele impreuna, umar la umar. Am apelat la acest coleg sa imi duca referatele la profesor, pentru ca el avea mai mult timp liber, dar nu am mai tinut legatura dupa finalizare nici cu el, nici cu conducatorul", a declarat ministrul de Interne.

De la pagina 14 la pagina 21, continutul este copiat cuvant cu cuvant, fara ghilimele si fara trimitere catre sursa originala, dintr-un referat intitulat "Crima organizata transnationala - o amenintare pentru piata mondiala", fiind folosite inclusiv aceleasi titluri de subcapitole prezente in referat, iar de la pagina 21 la pagina 29 continutul este preluat, fara utilizarea sursei si fara citare, dintr-un referat intitulat "Aspecte generale ale crimei organizate", sustinut in cadrul Masterului de Studii de Securitate si Aparare de la Universitatea Crestina „Dimitrie Cantemir".

De la pagina 29 la 32, continutul tezei lui Petre Toba este identic cu prezentarea facuta cartii lui Ionel Tucmuruz "Crima organizata transfrontaliera. Factor de insecuritate pentru natiuni" pe pagina de internet a editurii unde aceasta a fost publicata in 2011, Editura Universitara. De asemenea, incepand cu pagina 78 si pana la pagina 90, teza de doctorat a lui Petre Toba are acelasi continut cu paginile 15–26 din lucrarea lui Ionel Tucmuruz.

De la pagina 118 la 119, Petre Toba copiaza din studiul "Fortele de supraveghere si avertizare timpurie ale armatei romane – partea a sistemului de avertizare al NATO", semnat de colonelul Octavian Dumitrescu, si publicat in volumul "Integrarea Euroatlantica. Prioritati Post-Praga", aparut in 2002 la Editura Academiei de Inalte Studii Militare din Bucuresti.

Potrivit Press One, care publica in facsimil teza de doctorat a lui Petre Toba, intre paginile 120 si 123 continutul este copiat, fara utilizarea ghilimelelor si fara a fi indicata sursa, din cursul universitar "Geopolitica" semnat de Dragos Frasineanu si publicat in 2007 la Editura Fundatiei Romania de Maine, in timp ce capitolul III, intitulat "Crima organizata – principala amenintare neconventionala la adresa securitatii mondiale", impreuna cu subcapitolele 3.1. si 3.2. (de la pagina 146 si pana la pagina 175), are un continut identic cu cel al unui referat accesibil pe internet.

De asemenea, alte 73 de pagini consecutive din teza de doctorat a lui Petre Toba sunt copiate, cuvant cu cuvant, dintr-un volum semnat de lectorul universitar dr. subcomisar de politie Cristian Eduard Stefan si de lectorul universitar dr. Ligia Teodora Pintilie, ambii de la Academia de Politie, iar de la pagina 176 pana la pagina 249, Petre Toba copiaza ad litteram, fara utilizarea ghilimelelor, din cartea "Cooperarea internationala judiciara si politieneasca", scrisa de aceiasi lectori Cristian Eduard Stefan si Ligia Teodora Pintilie. Volumul a aparut la Editura Sitech din Craiova in 2007.

Din comisia care i-a acordat titlul de doctor lui Petre Toba in februarie 2011 au mai facut parte, in afara de Andreescu, general-locotenent prof. univ. dr. Teodor Frunzeti, presedinte de comisie si rector al Universitatii Nationale de Aparare la acel moment, colonel conf. univ. dr. Constantin Popescu, chestor de politie prof. univ. dr. Luca Iamandi si general de brigada conf. univ. dr. Teodoru Stefan - membri.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri