Senatul a aprobat, joi, in sedinta de plen, solicitarea DNA de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a lui Dan Sova, rezultatul fiind de 95 de voturi "pentru" si 30 "impotriva". Senatorul PSD este acuzat ca a luat mita 100.000 de euro pentru a asigura incheierea unui contract intre CET Govora si o firma de avocatura.

Potrivit rezultatului anuntat in plenul Senatului de social-democratul Ioan Chelaru, si-au exprimat votul 127 de senatori din totalul de 165, dintre care 95 au votat "pentru" solicitarea DNA de incuviintare a retinerii si arestarii preventive, 30 au votat "impotriva", iar 2 voturi au fost anulate, scrie Mediafax.

PSD si PNL anuntasera ca vor vota pentru incuviintarea cererii justitiei in cazul senatorului Dan Sova, in timp ce presedintele Senatului si lider ALDE, Calin Popescu Tariceanu, le-a recomandat senatorilor ALDE sa voteze impotriva solicitarii de retinere si arestare preventiva a acestuia.

Sova: Cred ca ma apropii de recorduri nedorite. Nu exista nicio proba, exista un denunt. Atat

Senatorul Dan Sova a declarat, joi, in plenul Senatului, ca din cele 3000 de file din dosarul in care este acuzat de trafic de influenta si abuz in serviciu, nu exista nicio proba impotriva sa, ci doar un denunt, el adaugand ca se apropie de recorduri nedorite. "Cred ca incep sa ma apropii de recordui nedorite", si-a inceput Sova discursul in plenul Senatului, in conditiile in care este pentru a treia oara cand senatorii trebuie sa decida ridicarea imunitatii sale parlamentare.

Sova a mai spus ca la dosar nu exista nicio proba impotriva sa si ca nu reprezinta un pericol public, astfel incat masura arestarii preventive nu se justifica. "Nu am vazut sa se sperie lumea de mine in statia de tramvai", a spus Sova.

"S-a prezentat in fata dvs un dosar de 3000 de file, acel dosar se refera la doua infractiuni- abuz in serviciu si trafic de influenta. Din cele 3000 de file doar 60 de pagini sunt legate de mine. Nu sunt probe, sunt un denunt si ordonantele procurorilor. In afara de denunt nu exista nicio proba, exista un denunt. Atat", a mai spus Sova.

In urma apelului, la sedinta si-au inregistrat prezenta 115 senatori, Dan Sova fiind in sala. Cvorumul de lucru este de 84 de senatori din totalul de 165, iar aprobarea cererii se face cu votul majoritatii celor prezenti. Votul este secret cu bile.

PSD si PNL au anuntat ca vor vota pentru incuviintarea cererii Justitiei in cazul senatorului Dan Sova, in timp ce presedintele Senatului si lider ALDE, Calin Popescu Tariceanu, le-a recomandat senatorilor ALDE sa voteze impotriva solicitarii de retinere si arestare preventiva a acestuia.

Cererea privind incuviintarea retinerii si arestarii preventive a senatorului Dan Sova a primit, marti, 24 noiembrie, raport favorabil la Comisia juridica a Senatului, cu cinci voturi "pentru", doua voturi "impotriva" si trei abtineri. Este al doilea dosar in care Dan Sova este acuzat de coruptie si este pentru a treia oara cand senatorii sunt chemati sa se pronunte cu privire la ridicarea imunitatii parlamentare a acestuia in vederea arestarii, ei respingand, in martie si in iunie, o alta solicitare referitoare la Dosarul Turceni- Rovinari.

Procurorii DNA au cerut, pe 23 noiembrie, aviz de la Senat privind retinererea si arestarea preventiva a senatorului Dan Sova. Potrivit procurorilor, in perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Dan Sova a pretins sume de bani si a primit in total 100.000 de euro de la o persoana denuntatoare, in schimbul traficarii influentei sale reale pe care o avea pe langa directorul general al centralei de energie termica (CET) Govora SA, Mihai Balan, astfel incat acesta din urma sa asigure incheierea unui contract de asistenta juridica cu o anumita societate de avocatura, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro pe luna.

Senatorul ar fi folosit cea mai mare parte a banilor primiti pentru a achita un imobil cumparat in Bucuresti

Mihai Balan a fost retinut joi de procurorii DNA, care o zi mai tarziu au cerut Inaltei Curti de Casatie si Justitie arestarea lui preventiva. Solicitarea a fost respinsa vineri de instanta, care a dispus luarea masuri controlului judiciar, in dosarul in care Balan este acuzat de abuz in serviciu, pentru ca a incheiat un contract de asistenta juridica cu o firma, influentat de senatorul Dan Sova. Dan Balan a fost pus in libertate, insa decizia nu este definitiva si a fost contestata de procurorii DNA la aceeasi instanta.

Dan Sova este acuzat si in Dosarul Turceni-Rovinari, in care a fost trimis in judecata alaturi de fostul premier Victor Ponta. In 25 martie, Senatul a respins cererea DNA privind retinerea si arestarea preventiva a lui Sova, care a primit 79 de voturi "pentru" si 67 "impotriva", senatorii sustinand insa ca, potrivit regulamentului, nu au fost intrunite conditiile legale pentru aprobare. Decizia a fost luata in baza regulamentului si a statutului parlamentarilor care au fost invocate de presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, si care erau in dezacord cu prevederile Constitutiei, respectiv art. 76, alin. 2, potrivit carora hotararile Parlamentului (implicit cele referitoare la incuviintarea cererilor Justitiei) se adopta cu majoritatea celor prezenti, in conditiile de cvorum.

Votul a fost contestat la Curtea Constitutionala de catre PNL si a fost reluat in 2 iunie, cand plenul a respins, din nou, cererea DNA. Intre timp, regulamentul a fost pus in acord cu Legea fundamentala si cu deciziile CCR.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri