Valoarea globala a tranzactiilor a atins un nivel record in 2015, de peste 4.280 miliarde de dolari, ca urmare a unor mega-tranzactii cu valori foarte mari, acest an conturandu-se drept cel mai important an din istoria pietei de fuziuni si achizitii, potrivit unui raport Clifford Chance - Tendinte Globale in M&A.

"Piata din Romania este in continuare dominata de tranzactii de dimensiuni mici sau medii, insa ultimele luni au adus la final cateva tranzactii strategice care au implicat afaceri antreprenoriale si jucatori globali. Acestia din urma sunt fie atrasi de potentialul pietei locale, fie cauta sa isi stabileasca in Romania un capat de pod catre restul Europei", spun Nadia Badea (foto), partener Clifford Chance Badea, cu privire la activitatea M&A locala.

Nadia Badea adauga ca in acest an, Clifford Chance a fost implicata intr-o serie de tranzactii locale si trans-nationale care au avut impact atat la nivel local, cat si regional. "Un segment foarte dinamic este cel al fondurilor straine de private equity, cu cateva tranzactii importante incheiate in 2015. In continuare, jucatorii de calibru din aceasta industrie sunt absenti din Romania, insa urmaresc cu atentie evolutia mediului de afaceri local, in asteptarea acelor oportunitati ce corespund criteriilor lor investitionale", afirma partenerul Clifford Chance.

In opinia sa, 2015 a continuat tendinta de consolidare a sectorului financiar-bancar din Romania, in paralel cu reactivarea pietei imobiliare. Apetitul ramane ridicat pentru investitii in sectorul medical si farmaceutic, agricultura, tehnologie, media si telecomunicatii, petrol si gaze, precum si bunuri de consum. Portofoliul echipei M&A din Bucuresti include in 2015 tranzactii precum:

  • Asistenta acordata Nidera, o companie cu activitati in domeniul agricol si trader de marfuri la nivel global, in legatura cu preluarea integrala a United Shipping Agency (USA) (ianuarie);
  • Asistenta acordata fondului regional de private equity Abris Capital Partners, care a intrat in actionariatul grupului de companii Pehart, principalul producator de hartie tissue din Romania, cu activitate de export in regiune (aprilie);
  • Asistenta acordata companiei cehe CTP, unul dintre cei mai importanti dezvoltatori si administratori de parcuri industriale din Europa Centrala si de Est, la preluarea parcurilor logistice Mercury Logistics Park, Cefin Arad si Deva Logistic Park (2015).

Anul mega-tranzactiilor, sustinut din Statele Unite

Pana in prezent, tranzactiile din America de Nord au acoperit peste jumatate din activitatea globala de M&A (dupa valoarea tranzactiilor). Pe acest continent, volumul a urcat cu 58% de la an la an, atingand pana in acest moment al anului 2.200 miliarde de dolari, potrivit Clifford Chance.

Criza financiara a inhibat pana acum companiile americane in ceea ce priveste realizarea unor tranzactii de mare amploare, insa in acest moment lipsa de actiune este perceputa ca fiind mai riscanta decat decizia de a profita de oportunitatile ce apar. Conditiile financiare favorabile, precum si excesul de lichiditate ce nu poate fi repatriat fara evitarea unor consecinte fiscale nefavorabile, vin sa sustina acest val de mega-fuziuni si achizitii realizate de companiile americane, atat pe teritoriul Statelor Unite, cat si peste hotare, cu precadere in Europa.

"Asistam la concretizarea mai multor tranzactii M&A majore, unele dintre ele fiind analizate de ceva timp. Acum ca majoritatea companiilor au acumulat rezerve de lichiditati, iar conditiile aferente finantarilor de achizitii sunt favorabile, aceste tranzactii ajung la final. Insa elanul se manifesta mai ales in Statele Unite, fluxul tranzactiilor din Europa fiind - cu cateva exceptii notabile - mai scazut. Anticipam ca 2016 sa inregistreze nivele la fel de ridicate ale valorilor M&A pe plan global, precum si o activitate intra-regionala intensa in Asia. Pe de alta parte, escaladarea tensiunilor politice globale, apropierea alegerilor din Statele Unite, precum si cresterea dobanzilor ar putea avea impact asupra pietei, pe parcursul anului viitor", spune Guy Norman, coordonatorul global al practicii Corporate din cadrul Clifford Chance.

Practica internationala de Corporate a Clifford Chance a fost implicata intr-unele dintre cele mai importante tranzactii din 2015, unele dintre ele de importanta strategica, cum ar fi:

  • Asistenta acordata de catre o echipa multi-jurisdictionala formata din avocati de la Londra, New York si Bruxelles actionarilor ce detin controlul AB InBev, in legatura cu achizitia SABMiller, inclusiv pe aspecte fiscale, de finantare a tranzactiei si drept comercial (noiembrie);
  • Asistenta acordata General Electric pe aspecte de dreptul concurentei in tranzactia prin care grupul american a preluat activele din domeniul energiei ale grupului francez Alstom (septembrie);
  • Asistenta acordata Deutsche Telekom in legatura cu preluarea restului de actiuni pe care nu le detinea (un pachet de 49%) la Slovak Telekom, intr-o tranzactie de 900 milioane de Euro (mai);
  • Asistenta acordata Deutsche Telekom AG care, alaturi de Orange S.A, a ajuns la un acord cu operatorul britanic de telecomunicatii BT Group plc. in legatura cu vanzarea EE, societatea lor mixta din Marea Britanie (februarie).

Reperele anului 2015 la nivel global in M&A

  • Relocarea sediului central ramane pe agenda M&A - Relocarea in urma unor mega-tranzactii, cu precadere in domeniul medical si al bunurilor de consum, ramane o parte importanta din peisajul M&A. Companiile americane cauta sa isi diminueze expunerea fiscala din Statele Unite prin mutarea sediului societatii generate prin fuziune in jurisdictia cu un nivel mai scazut al fiscalitatii. In contextul ciclului electoral actual, este putin probabil sa asistam la actiuni legislative menite sa limiteze beneficiile fiscale aferente acestor miscari.
  • Dinamism accentuat in TMT si industria medicala - Industriile TMT (Tehnologie, Media si Telecomunicatii) au inregistrat pana in acest moment tranzactii in valoare de 855,9 miliarde de dolari, pe fondul consolidarii segmentului de operatori de telefonie mobila, precum si al convergentei pietei. La randul sau, industria serviciilor medicale inregistreaza performante foarte bune, pe masura ce marile companii din industria farmaceutica, in frunte cu cele din Statele Unite, cauta sa isi extinda aria de acoperire si sa obtina acces la produse noi; ele manifesta, astfel, un apetit crescut pentru achizitii, beneficiind si de costuri scazute de finantare.
  • Activitate M&A semnificativa in regiunea Asia Pacific - In pofida ingrijorarii generalizate privind incetinirea cresterii din China, activitatea M&A din Asia Pacific a crescut cu 62%, fata de anul anterior. Aceasta evolutie a fost stimulata, cu precadere, de o crestere de 65% a tranzactiilor intra-regionale, pe masura ce companiile chineze continua ofensiva de extindere regionala si globala, iar investitiile japoneze sustin activitea in regiune. Un alt element important remarcat la nivelul tranzactiilor intra-regionale este restructurarea conglomeratelor.

Raportul Tendinte Globale M&A utilizeaza date furnizate de Thomson Reuters, ce sunt analizate de expertii Clifford Chance, cu scopul de a identifica tendinte si a anticipa evolutia pietei M&A la nivel global. Raportul integral va fi publicat in ianuarie 2016. Clifford Chance este prezenta in Romania din 2006 si opereaza in prezent sub denumirea Clifford Chance Badea.

Biroul din Bucuresti se implica in tranzactii de imprumuturi sindicalizate, finantari, restructurari, emisiuni de eurobonduri si de actiuni pe piete internationale de capital, instrumente financiare derivate, achizitii de companii de catre investitori strategici sau fonduri de private equity, proiecte de infrastructura si autostrazi, investitii imobiliare, precum si litigii si arbitraje.

Sursa foto: max sattana / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri