Detinutii ar putea sa nu mai beneficieze de posibilitatea de a-si reduce perioada de detentie cu 30 de zile pentru fiecare lucrare stiintifica, inventie sau inovatie brevetate, potrivit unei initiative legislative pentru modificarea legii privind executarea pedepselor depuse la Senat.

Propunerea legislativa prevede abrogarea literei f) de la art.96, alin (1), din Legea 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, care ofera detinutilor posibilitatea de a-si reduce perioada de detentie cu 30 de zile ''in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii si inovatii brevetate, pentru fiecare lucrare stiintifica sau inventie si inovatie brevetate'', noteaza Mediafax.

Initiatorii sustin ca ''actuala lege a executarii pedepselor stimuleaza impostura si permite fentarea pedepselor privative de libertate'' si ca ''simpla activitatea de creatie in penitenciar nu garanteaza ca atitudinea antisociala a persoanei se va schimba in bine'', potrivit expunerii de motive a proiectului de lege.

Reducerea perioadei de detentie cu 30 de zile pentru fiecare lucrare stiintifica, inventie sau inovatie brevetate ''nu poate fi valabila in cazul persoanelor cu o instructie de varf si cu o calificare profesionala superioara, care nu pot invoca necunoasterea legilor sau neintelegerea consecintelor actelor antisociale comise'', mai sustin initiatorii.

Potrivit expunerii de motive, ''comisia de eliberare conditionata nu poate avea competenta sa judece valoarea unei inventii sau a unei lucrari stiintifice si nici sa garanteze ca respectiva inventie sau lucrare nu este elaborata de cineva din afara penitenciarului si insusita de detinut contra cost sau in schimbul altor foloase pe care le va furniza ulterior eliberarii, autorului real''.

Cei 15 parlamentari care cer modificarea cadrului legal de executarea pedepselor si masurilor privative de libertate sustin ca in baza actualei legislatii ''au fost eliberati conditionat cei mai multi falsi cercetatori stiintifici si scriitori de ocazie condamnati pentru acte de coruptie in ultimii ani''.

''Sunt o sumedenie de politicieni de varf, fotbalisti sau imbogatiti ai vremii care odata ajunsi la inchisoare si-au descoperit talente literare si stiintifice nebanuite si au reusit, fiecare, in doar cateva luni, sa publice mai multe carti decat tot Institutul Cultural in cativa ani. Este inadmisibil ca acesti oameni condamnati pentru coruptie sa beneficieze de o lege lacunara care le permite sa se intoarca mai repede la averile obtinute prin furt si sa ne dea apoi lectii de moralitate si buna crestere'', a declarat unul dintre initiatorii proiectului de lege, senatorul Valeriu Todirascu.

Proiectul urmeaza a intra in dezbaterea Senatului in sesiunea care incepe in februarie. Camera Deputatilor este camera decizionala. Potrivit unor date transmise de Administratia Nationala a Penitenciarelor, la solicitarea Ministerului Justitiei, in perioada 2013-2015, 188 de detinuti au scris si publicat peste 400 de carti.

Sursa foto: Brian A Jackson / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri