Profesorii care vor sa garanteze pentru calitatea unei lucrari stiintifice realizate in afara mediului academic, cum ar fi in cazul "savantilor" din detentie, ar putea sa aiba nevoie de avizul universitatii unde predau, a spus, marti, presedintele Consiliului National al Rectorilor.

Ministerul Educatiei a cerut Consiliului National al Rectorilor o centralizare a tuturor cazurilor de profesori universitari care au girat "lucrarile stiintifice" ale detinutilor, a explicat Sorin Cimpeanu, presedintele Consiliului Rectorilor si fost ministru al Educatiei , conform Mediafax.

In urma acestui raport, se doreste ca de acum inainte, niciun profesor universitar sa nu mai poata da aviz pe vreo lucrare stiintifica care vine din afara universitatii, fara instiintarea universitatii unde preda.

„Vrem sa putem forma un punct de vedere unitar asupra a ceea ce este de facut in universitati, pentru a preintampina aparitia unor astfel de situatii si ma refer la componenta neplacuta a acestor situatii, pentru ca unele sunt jurstificate. Sunt oameni care au scris literatura stiintifica inainte, nu vad de ce ar trebui opriti, problema este cu cei care au alte dificultati si care sunt, din pacate, destul de multi, gradul de pertinenta fiind foarte scazut cu privire la implicarea brusca in creatia de literatura stiintifica”, a spus Sorin Campeanu.

O masura care ar putea fi trecuta in regulamentele universitatilor este aceea ca profesorii sa aiba nevoie de avizul universitatii unde predau daca vor sa gireze lucrari stiintifice. Aceasta decizie ar interveni dupa ce imaginea mai multor universitati de stat a fost afectata de scandalul "savantilor din puscarie".

„A fost o situatie de care nu ne-am lovit pana acum, desi ea a fost inclusa in regulamentele comisiilor de etica, dar acum, odata cunoscuta situatia, probabil ca se va introduce o prevedere care sa fie similara cu aceea in care atunci cand un cadru didactic titular dintr-o universitate vrea sa predea intr-o alta universitate, trebuie sa ceara aprobarea Senatului (universitar). Asta inseamna ca atunci cand un profesor universitar vrea sa gireze lucrarea unui puscarias, sa aiba nevoie de aprobarea universitatii. Unele universitati nu au fost de acord cu termenul aprobare si s-au oprit la termenul de avizare. Oricum i-ai spune, asta inseamna ca universitatea isi asuma si raspunderea pentru ca in momentul de fata, in cele mai multe situatii, universitatile nu au avut cunostinta de ceea ce au facut cadrele didactice din universitatile lor, pe baza dreptului de libera exprimare in domeniul stiintific al fiecaruia. Acest lucru va fi recomandat la nivelul universitatilor, iar universitatile sper sa reproduca acest lucru in propriile reglementari interne. In ceea ce-i priveste pe profesori, acestia pot fi trasi la raspundere de la caz la caz. Nu ai baza legala sa stabilesti ceva fiindca nu a fost ceva interzis legal, aici se pune problema moralitatii”, a mai declarat, presedintele Consiliului National al Rectorilor, Sorin Campeanu.

In total, profesori din 38 de universitati de stat si 24 de universitati private au coordonat lucrari scrise de catre detinuti. Incepand cu anul 2006, in cazul a 426 de titluri se poate distinge universitatea sau centrul de cercetare din care proveneau coordonatorii, dintre care 293 au fost sustinute de profesori din cadrul unor universitati de stat, respectiv 133 din universitati private, potrivit unui studiu realizat de profesorul Marius Diaconescu, de la Universitatea din Bucuresti.

Dintre universitatile care apar in analiza, Universitatea din Craiova conduce detasat cu 59 de lucrari girate, adica 13,85% din toate publicatiile recenzate. Pe locul al doilea, cu 33 de lucrari coordonate (7,75%), este Academia de Studii Economice (ASE) din Bucuresti, iar pe locul al treilea, cu 31 de lucrari coordonate, se afla Universitatea Hyperion din Bucuresti.

Legea nr. 254/2013 prevede la articolul 96 ca „in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii si inovatii brevetate, se considera 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare stiintifica sau inventie si inovatie brevetate“.

Sursa foto: Frannyanne / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri