Omul de afaceri brasovean Ioan Neculaie, patronul clubului FC Brasov, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile pentru evaziune fiscala, fals in inscrisuri sub semnatura privata, delapidare cu consecinte deosebit de grave si spalare de bani, a decis CA Brasov.

Decizia Curtii de Apel Brasov este definitiva. Dupa pronuntarea sentintei, omul de afaceri a fost incatusat si urcat intr-o duba a politiei pentru a fi dus in arest, conform Mediafax.

Ioan Neculaie (59 ani) este cercetat pentru doua infractiuni de evaziune fiscala, fals in inscrisuri sub semnatura privata, delapidare cu consecinte deosebit de grave si spalare de bani, aflate in concurs real.

Anchetatorii au stabilit ca in perioada martie 2013 - mai 2015, in calitate de actionar majoritar la SC ICIM S.A. Brasov si SC Fotbal Club Brasov S.A., el s-a asociat cu Stelian Florin Paunescu(director economic in cadrul grupurilor de firme Prescon SA si Roman SA si presedinte al Consiliului de Administratie al ICIM Brasov si FC Brasov) si cu Corina Eugenia Slavila (jurist in cadrul grupului de firme controlate de Neculaie).

Asocierea dintre cei trei a fost facuta cu scopul de a ajuta clubul FC Brasov sa stabileasca in mod fraudulos un TVA deductibil in cuantum de aproape 7 milioane lei prin inregistrarea in contabilitatea clubului a unei operatiuni nereale, respectiv a achizitiei la 24 ianuarie 2014 a unei presupuse investitii de la SC ICIM SA Brasov constand intr-o baza sportiva situata in Brasov, potrivit procurorilor.

"Valoarea pretinsei investitii atestata de inscrisurile inregistrate in contabilitatea SC Fotbal Club SA Brasov a fost stabilita la suma de 36.007.878,88 lei (din care 6.969.266,88 TVA), desi in realitate SC Fotbal Club Brasov S.A. nu a dobandit niciun drept concret si niciun bun in urma respectivei tranzactii, aceasta tranzactie neavand valoare economica. In urma inregistrarii acestor inscrisuri in evidentele S.C. Fotbal Club Brasov S.A., aceasta societate a compensat pana in luna februarie 2015 suma de 6.969.266,88 lei, reprezentind TVA deductibil aferent pretinsei achizitiirezultata din documente ce atesta operatiuni nereale", se arata intr-un comunicat al Parchetului de pe langa Tribunalul Brasov din 29 ianuarie.

De asemenea, anchetatorii mai precizeaza ca, in calitate de actionar majoritar, administrator de fapt al FC Brasov si singura persoana cu drept de semnatura in aceasta firma, Neculaie a retras de mai multe ori sume foarte mai de bani fara nicio justificare.

Astfel, in 27 decembrie 2010, Neculaie a retras fara justificare legala din contul de casa al acestei societati, suma de 9.830.000 lei, iar la data de 30 decembrie 2011 suma de 3.900.000 lei.

Pentru a da aparenta de legalitate acestor retrageri a inregistrat in evidentele societatii un antecontract de vanzare-cumparare din 18 mai 2012 incheiat intre Neculaie si Club prin care omul de afaceri s-a obligat ca, in schimbul sumei de 4.156.400 euro, sa transfere proprietatea asupra a doua terenuri din extravilanul comunei Sanpetru, pe care acesta le achizitionase in data de 20 septembrie 2011 cu suma de 871.346,41 lei, bunul fiind vandut astfel la un pret de peste 20 de ori mai mare fata de pretul de achizitie, se mai arata in comunicat.

Sursa foto: Piotr Adamowicz / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri