Legea privind alegerea primarilor in doua tururi a fost retrimisa la comisii, a decis luni conducerea Senatului, in sedinta Biroului Permanent, in conditiile in care PSD a solicitat anularea rapoartelor pentru proiectul de act normativ initiat de PNL.

PSD a propus anularea rapoartelor pentru proiectul de lege initiat de PNL privind alegerea primarilor in doua tururi si retrimiterea acestuia la comisiile de specialitate, a anuntat luni senatorul liberal Cristian Bodea la Parlament, in timpul sedintei Biroului Permanent al Senatului, conform Mediafax.

"PSD a propus anularea rapoartelor date de comisiile Senatului pe acest proiect pentru ca ar fi fost functionala pana in 30 decembrie Comisia de cod electoral. Noi am considerat, cei de la PNL, ca acea comisie avea ca mandat doar elaborarea legilor, iar urmatoarele amendamente, ceea ce este si acest proiect, trebuia sa urmeze cursul firesc si ca acele rapoarte sunt valabile. PSD a fortat un vot de anulare a rapoartelor date de comisii, au trecut acest vot de anulare cu opt la patru. PNL a votat impotriva", a declarat Bodea.

Senatorul liberal a explicat ca in sedinta BP s-a votat si retrimiterea proiectului la comisiile de specialitate a caror raport a fost anulat.

"Apoi s-a votat retrimiterea din nou la comisii, dar la comisiile carora le-am anulat raportul, tot cu opt la patru, noi ne-am opus pentru ca nu consideram corecta aceasta procedura. Daca puteam constata ca acele rapoarte, daca tot s-au facut, sunt bune pentru ca n-au cum sa fie diferite, sunt aceiasi oameni in comisii, aceeasi coloratura politica si vor fi aceleasi voturi", a mai spus senatorul.
Intrebat care este argumentul pentru aceasta procedura, Cristian Bodea a spus ca "argumentul politic e o tragere de timp".

"Va merge la comisii, va mai sta trei saptamani la Comisia juridica si la Comisia de constitutionalitate, o vor mai invarti, o votam prin martie, se duce la Camera, mai trag si ei de timp si prin septembrie s-ar putea sa iasa cu doua tururi", a mai spus senatorul.

Cristian Bodea a declarat, de asemenea, ca PNL va lupta "in fiecare saptamana", dar ca proiectul va ramane probabil blocat in comisii.
"Noi ne-am luptat pentru el, o sa luptam in fiecare saptamana, o sa cerem de la comisii sa vina mai repede, cel putin de la Comisia juridica va veni destul de repede acest aviz pentru ca avem presedinte si poate decide el. (…) La cea pe care o conduce domnul (Ovidiu – n.r.)

Dontu (presedintele Comisiei de constitutionalitate –n.r.) s-ar putea sa stea mult si bine", a declarat el. Intrebat daca liberalii vor incerca sa suplimenteze ordinea de zi a plenului de luni cu acest proiect de lege, Bodea s-a declarat nesigur pe sansele de reusita.

"PSD si toate celelalte partide care sunt in Senat se opun votului in doua tururi si e bine ca lumea sa stie asta si vor vota impotriva. Eu nu inteleg de ce nu sunt barbati si nu supun votului in plen si am terminat-o. Nu vor, nu vor, o respingem si mergem mai departe, dar ei vor sa o prelungeasca ca sa se prefaca in fata cetatenilor ca ei nu s-ar opune, dar mai sunt proceduri, n-o sa fie gata. Astea sunt fatarnicii politice", a mai spus Bodea.

Copresedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, luni, ca asteapta sa vada daca PSD va introduce pe ordinea de zi a Senatului proiectul de lege privind alegerea primarilor in doua tururi, aratand ca ''avizul unei comisii nu tine loc de initiativa legislativa''.

Intr-o solicitare transmisa Biroului Permanent al Senatului, presedintele Comisiei pentru Constitutionalitate, senatorul PSD Ovidiu Dontu a cerut trimiterea legii privind alegerea primarilor in doua tururi la aceasta comisie in vederea intocmirii unui aviz privind constitutionalitatea adoptarii unui astfel de act normativ in contextul recomandarilor Comisiei de la Venetia.

Sursa foto: Brian A Jackson / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri