Institutul pentru Politici Publice solicita, luni, conducerii DNA sa informeze opinia publica cu privire la stadiul anchetei in cazul obstructionarii dreptului de vot al romanilor din diaspora la alegerile prezidentiale din 2014, precizand ca au trecut 440 de zile de cand DNA a preluat cazul.

"IPP solicita DNA sa clarifice in mod public care este situatia acestui dosar si sa comunice masurile dispuse – fie de incepere a urmaririi penale si, daca este cazul, trimitere in judecata a celor vinovati de obstructionarea dreptului la vot, fie de clasare a dosarului", se arata intr-un comunicat de presa al IPP, conform Mediafax.

ONG-ul mai sustine ca DNA sa investigheze acuzatiile aduse membrilor Guvernului de la acea vreme cu privire la incalcarea in mod deliberat a dreptului la vot al romanilor prin organizarea unui numar prea mic de sectii de votare, in afara granitelor, in ciuda cererilor de la ambasade si a situatiei votului din primul tur.

"Daca la momentul respectiv am salutat decizia prompta a DNA de a prelua acest dosar de la Parchetul General si categoric recunoastem meritele institutiei in lupta impotriva coruptiei, ale carei rezultate le putem constata aproape zilnic, apreciem ca este cu atat mai bizara completa lipsa de activitate in acest dosar de coruptie politica la nivel inalt, care a avut ca efect incalcarea dreptului fundamental la vot pentru sute de mii de cetateni romani", se mai arata in comunicat.

Dosarul privind problemele inregistrate la votul din diaspora a fost trimis, la 4 decembie 2014,de procurorii Parchetului instantei supreme la Directia Nationala Anticoruptie, pentru continuarea cercetarilor.

La ambele tururi ale alegerilor prezidentiale, din 2 si 16 noiembrie, romanii din strainatate au iesit la vot in numar record, insa in mai multe capitale europene, cozile au fost uriase, iar mii de oameni nu au mai putut vota.

Problemele de votul din diaspora au dus la demisia ministrului de Externe, Titus Corlatean. Inlocuitorul lui, Teodor Melescanu, a facut apel, inaintea turului al doilea, ca romanii din diaspora sa vina la vot devreme, el mentionand ca daca declaratiile pe propria raspundere sunt completate din timp si daca cei sapte membri ai sectiei sunt prezenti, numarul celor care vor vota se va dubla.

Dupa scrutin, Melescanu si-a cerut scuze romanilor din diaspora care nu au putut vota si a declarat ca trebuie identificate solutii legislative pentru a asigura conditiile ca romanii sa-si exercite dreptul de vot oriunde s-ar afla in strainatate.

La doua zile dupa turul al doilea, si Melescanu a demisionat, el precizand ca face acest lucru pentru ca nu toti romanii din diaspora au putut vota si ca a luat aceasta decizie ca "om de onoare", "intr-o tara in care nimeni nu prea-si asuma responsabilitatile".

Sursa foto: Brian A Jackson / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri