Romania ar putea intra pe deficit bugetar excesiv daca reprezentantii din industria tutunului nu si-ar plati taxele la bugetul de stat pentru doua luni, estimate la 500 de milioane de euro, a declarat intr-o conferinta de presa Gilda Lazar, directorul de comunicare al Japan Tobacco International

Producatorii de tigari i-au cerut premierului Dacian Ciolos amanarea cu sase luni a termenului de conformare a productiei la noile prevederi din Directiva tutunului, aratand ca in caz contrar exista riscul blocarii pietei, conform Mediafax.

"Tinta de deficit bugetar este de 2,95%. Daca noi nu platim doua luni taxele, pentru ca nu vindem, nu pentru ca nu vrem, s-ar putea sa intram pe un deficit bugetar excesiv. Este o limita foarte stransa. Guvernul trebuie sa decida: vrea sa functionam in continuare ca industrie legala si sa platim taxele sau sa se intre in procedura de deficit excesiv", a spus Gilda Lazar,

"Problema nu este doar a noastra este si a statului. Daca noi nu producem si nu vindem, ei nu incaseaza si trebuie sa gasim impreuna o solutie constructiva. Daca un pachet ar costa 10 lei, statul ar pierde opt lei, iar noi am pierde doi lei, in care intra si cheltuielile de productie. Este cel mai taxat produs din Romania. Riscam o criza a tigaretelor legale pe perioada de vara, cand este perioada de varf. In aceste conditii contrabanda ar creste, pentru ca ea creste tot timpul in an electoral. Noi avem stocuri pentru o perioada de 25 de zile, pentru ca nu avem voie sa producem mai mult, deoarece nu primim timbre fiscale", a adaugat Gilda Lazar.

Ingredientele care pot fi introduse in tigari ar fi o alta alta problema majora a industriei

"In momentul de fata nu stim care vor fi ingredientii permisi pentru fabricarea produselor din tutun. Potrivit directivei ar trebui sa existe o lista prioritara de 15 ingredienti. Deocamdata nu am vazut-o, pentru ca nu este gata nici la nivelul Comisiei Europene. Ingredientii pe care avem voie sa-i folosim, vor aparea probabil la trei luni dupa adoptarea legii. Cum putem noi sa stim la 20 mai ce punem in tigarete, daca cei de la Ministerul Sanatatii nu stiu?", a explicat Lazar.

Potrivit acesteia, anul trecut au fost comercializate in Romania peste 1,2 miliarde de pachete de tigari, iar pe piata exista aproximativ 150 de sortimente.

"Toata industria este lasata la decizia unui singur om, care se considera specialist. Nu poti sa fii specialist in orice. Aici este vorba de productie si comercializare. Un specialist in pneumologie nu are cum sa fie specialist in produse industriale", a aratat ea.

Adaptarea la directiva 2014/40/UE i-ar costa pe cei trei mari producatori de tutun din Romania - JTI, BAT si Philip Morris - intre 9 si 35 de milioane de euro, sustine Gilda Lazar.

"Avem un numar limitat de furnizori locali in ceea ce priveste ambalajul. Capacitatile de productie ale acestor furnizori trebuie adaptate cu ceva timp inainte, mai ales ca toate cele 28 de state vor face asta. Fabricile din Romania nu au rezervat inca nimic, pentru ca nu stim ce. Daca legea va fi publicata in Monitorul Oficial la 20 mai, noi abia de atunci vom putea incepe etapele. Pachetele ar fi gata spre toamna, iar pregatirea produselor conforme ar incepe undeva de Craciun. Ca sa fim gata la 20 mai cu produsele conforme, aveam nevoie ca legea sa fie publicata la 20 decembrie 2015", a conchis Gilda Lazar.

Sursa foto: underworld / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri