Legea darii in plata, prezentata de catre initiatori, pe rand, ca o lege sociala, a dreptatii sau ca o lege economica a creat o confuzie foarte mare in randul societatii, care nu trebuie lasata sa persiste, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Cum sa nu spui ca nu este confuzie in societatea romaneasca sau, cel putin, in media, daca o lege care a fost prezentata ca fiind sociala, dupa ce s-a vazut ca nu sunt 800.000 de persoane care intra sub incidenta ei, ca toate creditele ipotecare abia daca sunt 400.000, devine pe rand o lege a dreptatii - daca este o lege a dreptatii, inseamna ca sunt si legi strambe - devine apoi o lege a haiduciei, asta e si mai interesant", a afirmat Isarescu la o conferinta aniversara dedicata implinirii a 25 de ani de la redeschiderea pietei valutare din Romania, conform Mediafax.

El a tradus termenul de haiduc in engleza (outlaw), care inseamna "in afara legii", astfel ca legea darii in plata ar fi "o lege in afara legii".
"Cel mai tare mi se pare faptul ca aceasta lege a devenit o lege economica. In anul 1991 nu intrai la ASE daca nu stiai ca legile economice sunt legi obiective, ca actioneaza in afara vointei oamenilor, si daca nu faceai deosebirea clara intre o lege juridica, trimisa in Parlament, si o lege economica. Ba mai mult de atat, ca sa imi vars naduful pe confuzie, ideea aceasta, gogomania asta cu legea economica o promoveaza chiar un tanar docotor, categoric ajuns doctor printr-o eroare si sper ca se va corecta aceasta eroare. Pai o sa spunem ca si legea cererii si ofertei, care e lege economica, o face Parlamentul, daca intr-o asemenea discutie", a adaugat Isarescu.

El considera ca astfel de confuzii nu trebuie lasate sa persiste in societate.

"Eu cred ca, daca lasam asemenea confuzii sa persiste si sa fie invartite la nivelul societatii, ca legi economice, maine aflam ca nu exista nicio legatura intre productivitate si salarii, iar poimaine se da o lege prin care se spune ca nivelul de trai din Romania trebuie sa-l depaseasca pe cel din Germania si atunci poate ne trezim. Nu trebuie sa uitam, confuzia este primul pas spre disolutia oricarei ordini de drept. Ultima chestie extrem de naravasa, mai mult decat o lege a dreptatii, este o lege a eliberarii din sclavie, asa am citit pe undeva. Ce cred oamenii aia din exterior despre noi?", a punctat seful BNR.

Isarescu a amintit ca in anul 1991, cand a fost organizata la Bucuresti prima licitatie valutara, oamenii erau entuziasti, dar stiau ce au de facut, spre deosebire de prezent, cand exista o mare confuzie in societate, precum si o avalansa de critici la adresa liberalizarii contului de capital, comentand ca libertate fara responsabilitate "nu prea merge".

"Atmosfera fata de '91 nu este imbunatatita din acest punct de vedere si trebuie sa recunoastem acest lucru", a mai spus guvernatorul.
El a mentionata ca bancile si Asociatia Romana a Bancilor (ARB) au o mare parte din vina pentru ca s-a uitat "definitiv" care sunt bazele activitatii bancare.

"Daca nu reusim sa spunem ca, in momentul in care platesti in natura, ca si cum ai reveni la troc, si ca dupa cei cu cheile la casa pot sa vina cei cu cheile la masina, cei cu frigiderul pe care l-au folosit un an, il aduc inapoi in plata, facem un depozit de frigidere si masini de spalat in holul bancii, in partea cealalta mai facem si un tarc pentru animale. Eu exagerez, bineinteles, dar cred ca avem cifrele astea extraordinare si observam ca ele sunt contestate, cei care sunt in ofensiva asta ne spun de dimineata pana seara ca Banca Nationala nu si-a facut datoria. Pai datoria ei principala este sa asigure tarii o moneda stabila, credite din belsug, pentru cine poate sa ia credite, cu dobanzi rezonabile. In momentul cand atingi aceste obiective avem alte sarcini, sa protejam, sa (...)", a mai spus Isarescu.

Seful BNR a combatut ideea ca bancile nu-si asuma riscurile, spunand ca activitatea bancara, prin esenta ei, este o activitate de risc, ca bancherul trebuie sa aiba grija "ca de ochii din cap" de depozitele pe care le are in administrare.

"Daca intarzie o singura ora cu plata depozitelor ajunse la scadenta sau la cerere, se creeaza panica, iar banii aceia nu-i tine in seif, jos, ci ii plaseasa si asta este un risc, pentru ca creditul este o privire in viitor si oricine poate sa greseasca aici", a aratat guvernatorul.

Isarescu a relatat o conversatie cu un coleg de la Frankfurt pe legea darii in plata, dupa ce BNR a instiintat Banca Centrala Europeana despre acest proiect de lege, care s-a aratat foarte surprins de cum poate trece o asemenea lege, care se plaseaza in contradictie cu Codul Civil, cu legile bancare si cea a Bancii Nationale, prin derogari multiple. Bancherul strain a concluzionat, dupa ce a intrebat daca cei care au initiat proiectul au lucrat in vreo banca sau au dat vreun credit si a primit un raspuns negativ, ca, de fapt, probabil au luat credite si nu mai vor sa le plateasca.

Legea darii in plata, care permite cedarea garantiei imobiliare in schimbul radierii ipotecii, va fi dezbatuta in plenul Senatului, cel mai probabil saptamana viitoare, iar votul final va fi dat ulterior in plenul Camerei Deputatilor.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri