Procurorii anticoruptie au pus sechestru asiguratoriu de peste 30 de milioane de lei pe bunurile deputatului Nicolae Paun si de peste 400 de mii de lei in cazul parlamentarului Madalin Voicu, anunta DNA, luni, printr-un comunicat de presa.

Procurorii DNA au anuntat, printr-un comunicat de presa, ca au pus sechestru pana la concurenta sumei de 30.470.708,72 lei in cazul deputatului Nicolae Paun si de 411.541 lei in ceea ce il priveste pe Madalin Voicu, conform Mediafax.

"De asemenea, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator si a popririi asupra bunurilor mobile si imobile aflate in proprietatea societatii Niky Scorpion Alcom S.R.L., pana la concurenta sumei de 3.220.000 lei", se arata in comunicat.

DNA a anuntat ca a pus sechestru in valoare de zeci de milioane de lei si pe bunurile celorlalte persoane cercetate in dosar.

Madalin Voicu a ajuns, luni dimineata, la sediul DNA in dosarul in care deputatul este cercetat in libertate pentru trafic de influenta si spalare de bani, pentru a lua la cunostinta masurile dispuse de in cauza.

Procurorii urmeaza sa identifice bunurile pe care le detin cei cercetati in dosar si care pot fi indisponibilizate pentru recuperarea prejudiciului.

Dupa ce parlamentarii au respins cererile Parchetului de retinere si arestare, in cazul lui Madalin Voicu, procurorii DNA au dispus control judiciar pe o cautiune in valoare de 500.000 de lei pentru deputat, insa instanta suprema a dispus revocarea masurii preventive.

Procurorii spun ca Nicolae Paun "in calitate de presedinte al Asociatiei Partida Romilor Pro Europa, a platit, lunar, sume de bani fixe in cuantum total de 217.300 lei, deputatului Madalin Voicu si a asigurat un salariu unei persoane din familia acestuia acestuia (fara nicio contraprestatie), in cadrul unuia din proiectele derulate de Asociatia Partida Romilor".

DNA sustine ca "aceste foloase au fost oferite pentru ca deputatul Madalin Voicu sa intervina la functionari si demnitari, interventii concretizate in contextul validarii proiectelor cu finantare europeana, in contextul promovarii unui proiect de lege privind amnistia contributiei de asigurari de sanatate pentru anumite categorii de persoane fizice si in legatura cu neincasarea, de catre ANAF, a sumelor aferente deciziilor de impunere emise catre persoanele angajate, in mod fictiv, in cadrul Partidei Romilor Pro Europa".

De asemenea, DNA precizeaza ca "Madalin Voicu, in exercitarea obligatiilor ce deriva din calitatea de deputat, a depus declaratii de avere la Camera Deputatilor, fara a declara sumele de bani obtinute de la Asociatia Partida Romilor «Pro Europa», totalizand 300.682 lei – venit brut si 217.300 lei venit net".

"Acesti bani proveneau din fondurile alocate derularii proiectelor europene despre care Madalin Voicu stia ca sunt deturnati", sustine DNA.

In ceea ce il priveste pe Nicolae Paun, care este si presedinte al Asociatiei Partida Romilor Pro Europa, deputatul este acuzat de " folosire sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, avand ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor europene, deturnare de fonduri, spalare a banilor, cumparare de influenta, influentare a declaratiilor, toate in forma continuata".

Parlamentarul este acuzat si de evaziune fiscala dupa ce, prin intermediul firmei SC Niky Scorpion Alcom SRL, ar fi cumparat terenuri la pret supraevaluat, pentru ca astfel sa fie majorate cheltuielile societatii si diminuat impozitul datorat statului.

Conform DNA, dosarul vizeaza nereguli in derularea proiectului "Antreprenoriatul social, o sansa pentru comunitatile de romi", cu finantare din fonduri europene, care s-a desfasurat in perioada 2010-2013.Potrivit procurorilor, grupul-tinta al proiectului a fost "constituit in baza unor formulare intocmite prin inscrierea unor date nereale privind participantii" si ca "in momentul semnarii contractului, deputatul Paun Nicolae a impus fiecarui angajat din cadrul proiectului ca, din salariul primit, sa vireze 5% sub forma de donatie organizatiei Asociatia Partida Romilor Pro Europa".

De asemenea, DNA sustine ca "banii destinati proiectului (77%) au fost folositi pentru plata salariilor angajatilor proiectului, costurile cu personalul angrenat in implementarea proiectului au fost supraevaluate, la cursurile de pregatire organizate la doua hoteluri din Sinaia au participat doar 163 de persoane existente in Registrul grupului tinta format din 3.296 persoane".

Astfel, "s-a creat un prejudiciu in suma totala de 12.384.208,72 lei (10.892.425,43 lei reprezentand fonduri europene si 1.491.783,29 lei de la bugetul de stat), avand in vedere operatiunile ilicite derulate de conducerea Asociatiei Partida Romilor si de catre managementul proiectului".
DNA a vizat si proiectul cu finantare europeana "Acces pe piata muncii – O sansa pentru tine", derulat in aceeasi perioada. "A rezultat ca unii dintre participanti au urmat cateva ore de curs si la final au primit un certificat de absolvire, precum si sume de bani intre 300 si 600 de lei, in timp ce alte persoane, desi s-au inscris la cursuri, nu au participat la niciun curs, dar au primit sume de bani intre 300 si 600 de lei sau nu au primit deloc”.
Neregulile in administrarea proiectului au dus la un prejudiciu de "14.866.500 lei (13.327.971 lei din bugetul Fondului Social European si 1.538.529 lei din bugetul national)".

Citeste si:

    Sursa foto: bikeriderlondon / Shutterstock

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



    Setari Cookie-uri