UNPR a depus marti in Parlament un proiect de lege care prevede majorarea pedepselor, cu inchisoare de la 2 la 7 ani pentru cruzime fata de animale, si interdictia de a mai detine animale pentru o perioada intre 5 si 10 ani, dupa condamnare.

Potrivit proiectului de lege, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani uciderea animalelor, cu intentie si fara drept, practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale salbatice captive, organizarea de lupte intre animale sau cu animale, folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, ranirea sau schingiuirea animalelor si interventiile chirurgicale destinate modificarii aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, conform Mediafax.

Potrivit legislatiei actuale, cruzimea fata de animale se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.

Daca fapta este savarsita de doua sau mai multe persoane sau daca animalul se afla in posesia unei persoane responsabile cu ingrijirea, protectia si bunastarea animalelor, cu dresajul sau cu tratarea medicala, pedeapsa este inchisoare de la 3 la 10 ani. Legislatia actuala nu prevede pedepse mai mari in acest caz.

In cazul condamarii, instanta dispune ca pedeapsa complementara interdictia de a detine animale pentru o perioada de la 5 la 10 ani, potrivit proiectului. In momentul de fata, instanta poate dispune pe seama proprietarului interdictia de a detine animale pe o perioada de 5 ani.

In cazul in care detinatorii de animale nu asigura adapost corespunzator, hrana si apa suficiente, posibilitatea de miscare suficienta, ingrijire, atentie, asistenta medicala, dopajul in timpul competitiilor, abandonul, despartirea puilor de mama inainte de opt saptamani, traume in timpul dresajului, proiectul de lege prevede cresterea amenzilor de la 5.000 la 10.000 de lei, fata de 1.000 – 3.000, cat prevede legislatia actuala.

"Zilnic se inregistreaza 5-6 cazuri de maltratare, schingiuire, mutilare, otravire si impuscare a animalelor. Toate aceste cazuri de violenta sunt sesizate ONG-urilor de protectia animalelor si voluntarilor care zilnic aduna de pe strazi si transporta la clinici animale cu membre taiate, batute si lasate sa agonizeze", potrivit expunerii de motive, semnata de senatorul UNPR Haralambie Vochitoiu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri