Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu este audiat marti la DIICOT in dosarul “Romgaz-Interagro”, el spunand ca vrea sa dea declaratii dupa ce a sesizat mai multe nereguli, noteaza agentia News.ro.

Adriean Videanu a spus ca, dupa ce i-a fost schimbata incadrarea din suspect in inculpat, a luat decizia de a face o declaratie in dosar intrucat a sesizat o serie de nereguli. El a aratat ca astfel doreste sa aduca in fata procurorului toate lamuririle necesare.

Videanu a fost audiat la DIICOT si in 17 martie, cand procurorii i-au prezentat toate acuzatiile si l-au anuntat ca va fi trimis in judecata in dosarul “Romgaz-Interagro”. Videanu, ministru al Economiei in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, va fi trimis in judecata pentru constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu si complicitate la delapidare.

Omul de afaceri Ioan Niculae a fost in 18 martie la DIICOT, el fiind urmarit penal pentru instigare la abuz in serviciu, sustragere de sub sechestru si spalare de bani.

Nicoleta Tonciu, o apropiata a omului de afaceri si presedintele Interagro, a fost anuntata de procurori in 21 martie ca este inculpata si va fi trimisa in judecata pentru spalare de bani si sustragere de sub sechestru, in dosarul privind interventii la Romgaz pentru ca firma Interagro sa primeasca preferential gaze la preturi mici.

Ioan Niculae executa din aprilie 2015 pedeapsa de doi ani si sase luni de inchisoare primita in dosarul "Mita la PSD".

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, ca dosarul "Romgaz – Interagro” este aproape finalizat si va fi trimis la instanta dupa ce procurorii DIICOT le vor prezenta inculpatilor toate acuzatiile si probele adunate in cei aproape trei ani de ancheta privind interventii la Romgaz pentru ca firma lui Ioan Niculae sa primeasca preferential gaze la preturi mici.

Procurorii au inceput sa faca cercetari in acest caz dupa ce au documentat activitatea infractionala si au pus sub urmarire penala, in ianuarie 2012, 40 de persoane, printre care angajati cu functii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei si Agentia Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, precum si reprezentantii unor firme din Bucuresti, intre care si patronal Interagro, Ioan Niculae. Acestia au fost acuzati de complot si subminarea economiei nationale, intrucat au pus in pericol sistemul energetic national, producand un prejudiciu de 126 de milioane de dolari SNGN Romgaz SA si bugetului de stat.

Dupa un an si opt luni, in septembrie 2013, DIICOT a cerut aviz de la Senat pentru inceperea urmaririi penale a lui Varujan Vosganian, ministru al Economiei in perioada decembrie 2006-decembrie 2008, pentru complot si subminarea economiei nationale. Tot atunci, DIICOT a cerut aviz si de la presedintele Romaniei, in cazul lui Adriean Videanu, ministru al Economiei in perioada decembrie 2008-septembrie 2010, pentru aceleasi fapte.

Anchetatorii aratau ca Videanu si Vosganian, cand au fost ministri ai Economiei, au aprobat, semnat si sustinut in Guvern sase ordine, respectiv trei memorandumuri, pentru a sprijini interesele financiare ale omului de afaceri Ioan Niculae si au utilizat SNGN Romgaz, unitate nationala de interes strategic, in interesul firmei lui Niculae. Potrivit procurorilor, prin aceste interventii ar fi fost acordate discounturi comerciale substantiale la livrarea de gaze naturale, peste plafoanele practicate de Romgaz, precum si gaze naturale doar din productia interna, fiind astfel produs un prejudiciu de aproximativ 130 de milioane de dolari.

Mai mult, Interagro nici nu ar fi putut beneficia de acele discounturi intrucat la acea data avea o datorie de aproximativ 70% din bugetul anual al Romgaz.

“In cauza exista indicii si date temeinice potrivit carora, prin activitatea ministrilor Vosganian Varujan si Videanu Adriean, respectiv prin vanzarea preferentiala catre SC Interagro SA a unor cantitati masive de gaze naturale, aceasta societate a fost plasata intr-o veritabila pozitie de monopol pe piata gazelor naturale. Mai mult, SNGN Romgaz SA si Minsiterul Economiei, fiind entitati ale statului cu atributii in domeniul energetic, prin folosirea SNGN Romgaz SA in favoarea SC Interagro SA, contrar scopului pentru care SNGN Romgaz SA a fost infiintata, s-au creat riscuri semnificative in planul securitatii energetice a Romaniei”, potrivit documentelor procurorilor.

Seful statului de la acea vreme, Traian Basescu, a transmis, in 8 septembrie 2013, cererea de urmarire penala a lui Videanu, dar Senatul a respins, in 7 octombrie 2013, solicitarea privind inceperea urmaririi penale in cazul lui Varujan Vosganian.

Videanu a fost pus atunci sub acuzare pentru complot si subminarea economiei nationale. De asemenea, procurorii au spus sub sechestru asigurator, pana la concurenta sumei de 277 de milioane de lei, patru imobile ale lui Videanu: trei apartamente din Bucuresti, un alt apartament din Mamaia si un imobil din Snagov, judet Ilfov. Prin aceeasi masura au fost indisponibilizate toate sumele detinute in conturile deschise la doua unitati bancare pe numele lui Videanu, pe sumele datorate acestuia cu titlu de dividende de catre doua societati comerciale, precum si pe 66.906 actiuni detinute de fostul ministru la trei firme.

Citeste si:

    Doi ani mai tarziu, in 2 februarie 2015, DIICOT a cerut din nou presedintelui aviz pentru urmarirea penala a lui Videanu, de aceasta data pentru a-l pune sub acuzare si pentru constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu si complicitate la delapidare. Solicitarea a fost avizata de presedintele Klaus Iohannis, in 4 februarie 2015.

    Procurorii au mai cerut atunci un nou aviz de la Senat pentru a putea incepe urmarirea penala in cazul lui Varujan Vosganian, pentru aceleasi fapte de care a fost acuzat si Videanu. Senatul a respins si de aceasta data, in 12 februarie 2015, solicitarea DIICOT.

    Anchetatorii mentionau ca Romgaz a livrat Interagro gaze naturale din productia proprie in valoare de aproximativ 1,5 miliarde de lei (circa 500 de milioane de dolari), din care 270 de milioane de lei (aproximativ 92 de milioane de dolari) au fost doar reducerile comerciale acordate ilegal.

    Citeste si:

      “Valoarea reducerilor comerciale de intreruptibilitate acordate catre SC Interagro SA pentru achizitiile de gaze naturale din productia interna a SNGN Romgaz SA reprezinta un procent de cca.51% din totalul de cca.500.000.000 lei aferent reducerilor comerciale acordate consumatorilor eligibili cu statut de consumatori intreruptibili in perioada februarie 2008 – decembrie 2010”, aratau anchetatorii in documentele prin care au cerut aviz pentru urmarirea penala a celor doi fosti ministri.

      Dosarul “Romgaz-Interagro” a fost instrumentat cu sprijinul Serviciului Roman de Informatii.

      Sursa foto: Mediafax Foto

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



      Setari Cookie-uri