Luminita Popa (foto stanga) si Miruna Suciu (foto dreapta) au decis dupa mai bine de 15 ani de exprienta acumulata in Musat & Asociatii sa ia calea antreprenoriatului, punand bazele Suciu, Popa & Asociatii, cu o echipa formata in proportie de peste 70% din avocati cu mai bine de 15 ani de vechime in bransa. Cele doua avocate au povestit intr-un interviu acordat wall-street.ro care sunt planurile de dezvoltare ale tinerei case de avocatura si ce tip de profesionisti cauta sa recruteze.

"16-17 ani este intreaga viata a unui adolescent azi. Fiecare isi gandeste cariera intr-o anumita maniera si cel putin pentru noi acesta a fost momentul in care am constatat ca suntem si pregatite si motivate sa facem asta. Mai mult decat atat, credem ca avem si o gandire si un concept interesante, cu un set-up aparte", a declarat Luminita Popa, managing partener al casei de avocatura.

Ea precizeaza ca unul dintre diferentiatori este chiar experienta avocatilor, avand in vedere ca media de experienta a echipei depaseste 10 ani si mai bine 70% dintre avocati au peste 15 ani de experienta.

Nu suntem o echipa construita pe principiul 50% juniori - 50% seniori. Suntem 80% seniori si 20% oameni cu cel putin 4 ani de experienta - Luminita Popa

Miruna Suciu, al doilea managing partner al firmei, sesizeaza o nevoie a clientilor de a lucra in general cu avocati cu experienta, chiar daca onorariul este la prima vedere mai mare. Insa, la final de proiect, daca trag linie, clientii isi dau seama ca timpul de lucru este mai mic si, prin urmare, factura este mai mica. Pe de alta parte, multe firme de avocatura cu staif prefera sa lucreze intr-un model in care partenerii sunt aproape invizibili intr-un deal, mai putin la inceput si la final, cand isi culeg laurii, munca fiind facuta in general cu juniori.

"Fara sa ajungi la o aplatizare intre fee-urile avocatilor de diverse experiente si vechimi, avand o echipa compusa din oameni cu o anumita senioritate, poti sa oferi o plaja de onorarii calibrate adecvat, care sa ofere "value for money" pentru client, adica sa lucrezi mai eficient", spune Suciu.

Daca in prezent echipa Suciu, Popa & Asociatii nu are stagiari, ci doar avocati definitivi, pe viitor casa de avocatura se va extinde si va recruta si stagiari, insa "senioritatea si experienta" vor predomina.

In asistenta proiectelor cu un grad inalt de complexitate, experienta echipei aduce plus-valoarea, inclusiv in ceea ce priveste bugetele clientilor - Luminita Popa

Ce avocati cauta Suciu, Popa & Asociatii pentru a-si intari echipa

In prezent, echipa Suciu, Popa & Asociatii are 23 de oameni, cu tot cu personalul administrativ, majoritatea fiind avocati cu experienta care au parasit Musat in urma cu 2 luni. Cele doua fondatoare precizeaza ca nu isi doresc peste noapte 50-60 de oameni pentru a deveni o casa full-service, dar estimeaza ca echipa ar putea ajunge la 30 de oameni pana la finalul acestui an.

"Nici nu ne propunem sa crestem mai agresiv si tot ce se face intr-un hei-rup probabil nu e bun", subliniaza Miruna Suciu.

Ea mentioneaza ca mai are nevoie de avocati pentru a dezvolta un departament de compliance sau pentru dezvoltarea celui de restructurari si insolvente, pentru a fi in linie cu cerintele piete, dar masa critica a fost atinsa. O echipa mai mare de 40-50 de avocati nu se justifica in opinia Mirunei Suciu, viitorul fiind al firmelor de acest calibru, potrivit pentru ritmul de dezvoltare al economiei locale. "Romania nu este Londra si genul acesta de structura este mult mai bine ancorat in realitatile economice locale.”

"Cred ca putem spune ca avem deja o masa critica, atat ca echipa, cat si ca proiecte, pe care le-am creat sau care ne-au urmat. Avem o luna si jumatate de activitate, dar o luna si jumatate foarte intensa. Noi nu am luat vacanta. Ne-am ridicat manecile si ne-am apucat de treaba de a doua zi dupa infiintare", a declarat Suciu.

Suntem un start-up deocamdata si avem nevoie de oameni antreprenoriali, bine pregatiti, oameni decisi sa faca treaba. Va trebui sa fim foarte selectivi - Miruna Suciu

In ceea ce priveste recrutarea si "cresterea" tinerilor avocati, cele doua avocate vor sa adopte un model prin care sa inlesneasca dezvoltarea juniorilor, care sa poata sa se exprime si sa contribuie la cumulul de know-how al firmei, in timp ce avocatii mai vechi sa dea 100% din ceea ce au acumulat de-a lungul carierei.

"Este un business bazat si centrat pe oameni, dar trebuie sa multiplicam portofoliul de clienti, trebuie sa aducem si sa cream noi proiecte. Avem dealuri, avem litigii, dosare importante in curs, proiecte semnificative pe partea de M&A care speram sa se materializeze in perioada urmatoare", precizeaza Miruna Suciu.

"Nicio firma de avocatura nu trebuie privita ca o universitate, nu sunt centre de educatie a avocatilor. Sunt firme organizate pe sisteme de profit, in care fiecare avocat isi desavarseste parcursul profesional, isi serveste clientii si in acelasi timp aduce profit si beneficii firmei. Trebuie privit tot sistemul si nu strict din aceasta perspectiva academica", completeaza Luminita Popa.

Constatam in fecare zi diferenta de viziune intre generatii, intre noi si oamenii care vin acum de pe bancile scolii sau cu 5 ani mai tineri - Luminita Popa.

In privinta principalelor surse de venit pentru acest an, fondatoarele casei de avocatura se asteapta sa obtina cele mai mari venituri pe partea de consultanta in energie, infrastructura si resurse naturale in general, dar si din practica de drept comercial, pentru ca "sunt clienti care dau de lucru zi de zi". In prezent, echipa este destul de echilibrat impartita intre litigii si arbitraj.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri