Deputatul Varujan Pambuccian, din grupul minoritatilor nationale, propune ca strainii sa primeasca cetatenie romana daca sunt absolventi ai unei universitati, in tara sau in strainatate si se angajeaza in domenii unde exista deficit de personal, proiectul de lege vizand si reducerea stagiului de rezidenta pana la 2 ani pentru strainii care investesc peste un milion de euro in Romania, scrie News.ro.

Deputatul Varujan Pambuccian precizeaza in expunerea de motive la initiativa legislativa ca, prin modificarea si completarea Legii cetateniei nr 21/1991, isi propune facilitarea obtinerii cetateniei romane de catre cetatenii straini sau apatrizi care au rezidenta de cel putin 2 ani si au absolvit in Romania sau in strainatate o institutie de invatamint superior si pentru cei care se angajeaza in acele sectoare de activitate din tara noastra unde exista un deficit de personal calificat, care nu se poate acoperi cu resursa locala.

Potrivit proiectului, Guvernul Romaniei va intocmi periodic o lista care sa cuprinda acele profesii din Clasificarea ocupatiilor prioritare pentru dezvoltarea economica si in cadrul carora necesarul de munca nu poate fi acoperit de forta de munca din tara.

Initiatorul precizeaza faptul ca exista in Romania domenii care se dezvolta rapid si in care cererea de forta de munca anuala a ajuns sa fie mai mare decat cea produsa de sistemul de invatamant romanesc. In proiect se precizeaza ca niciun roman nu va fi disponibilizat drept urmare a angajarii persoanelor respective.

Initiativa legislativa mai prevede reducerea la doi ani a stagiului de rezistenta si pentru strainii care investesc peste un milion de euro in tara noastra.

Varujan Pambuccian precizeaza ca acest tip de reglementare exista si in alte tari membre ale Uniunii Europene. Astfel, in Franta, Codul Civil prevede o reducere a perioadei de rezidenta obisnuita de la 5 ani la 2 ani pentru strainul care a incheiat cu succes doi ani de invatamant superior in vederea obtinerii unei diplome de catre o universitate sau institutie de invatamant superior francez.

In plus, in acelasi Cod Civil francez se mentioneaza reducerea stagiului de rezidenta la doi ani pentru strainul care, prin capacitatile sale, a adus sau poate aduce servicii importante tarii sau care prezinta un parcurs exceptional de integrare in societate.

In prezent, legislatia in vigoare prevede ca cetatenia romana se poate acorda, la cerere, persoanei fara cetatenie sau cetateanului strain, daca s-a nascut si domiciliaza, la data cererii, pe teritoriul Romaniei sau, desi nu s-a nascut pe acest teritoriu, domiciliaza in conditiile legii pe teritoriul statului roman de cel putin 8 ani sau, in cazul in care este casatorit si convietuieste cu un cetatean roman, la cel putin 5 ani de la data casatoriei.

De asemenea, solicitantul trebuie sa aiba varsta de 18 ani, sa aiba asigurate in Romania mijloace legale pentru o existenta decenta, in conditiile stabilite de legislatia privind regimul strainilor, sa fie cunoscuti cu o buna comportare si sa nu fi fost condamnati in tara sau in strainatate pentru o infractiune care ii face nedemni de a fi cetateni romani.

Persoana trebuie sa cunoasca limba romana si sa posede notiuni elementare de cultura si civilizatie romaneasca, in masura suficienta pentru a se integra in viata sociala. Strainul trebuie sa cunoasca prevederile Constitutiei Romaniei si imnul national.

Legea cetateniei prevede, in prezent, ca termenele prevazute la alin. 1 lit. a) pot fi reduse pana la jumatate, respectiv de la 8 ani la 4 ani, in urmatoarele situatii: daca solicitantul este o personalitate recunoscuta pe plan international, daca este cetateanul unui stat membru al Uniunii Europene, daca a dobandit statut de refugiat potrivit prevederilor legale in vigoare si daca a investit in Romania sume care depasesc un milion de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri