Marii contribuabili pentru care ANAF a instituit obligatia depunerii dosarului de preturi de transfer, prin care se demonstreaza ca tranzactiile companiei cu parti afiliate au avut loc la valoarea de piata, vor inregistra costuri mai mari cu pregatirea acestor acte din cauza termenului scurt de depunere si trebuie sa inceapa sa lucreze din timp la dosar, chiar daca o parte din informatiile necesare le vor avea abia la o data ulterioara, a declarat intr-un interviu pentru wall-street.ro directorul de Servicii Fiscale al Deloitte România, Ciprian Gavriliu.

Legislatia din Romania referitoare la preturile de transfer este „la zi” comparativ cu restul UE, dar si in raport cu evolutia internationala, a spus el.

"Noi, din punct de vedere al legislatiei fiscale, de procedura fiscala si cod fiscal, suntem undeva sus. Avem o legislatie buna. Suntem la zi. (…) Tarile in curs de dezvoltare pun deja accent foarte mult pe zona preturilor de transfer si sunt atente la preturile practicate de companii cu filialele lor, sucursale sau alte companii afiliate din grup in ideea de a-si proteja baza impozabila. Acesta este si rolul preturilor de transfer, de a demonstra autoritatilor fiscale ca preturile practicate cu companii afiliate sunt la preturile de piata", a spus Ciprian Gavriliu.

Modificarea legislatiei preturilor de transfer, incepand de anul acesta, a luat in calcul propunerile venite din partea mediului de business si aduce multe clarificari tehnice, insa cateva aspecte trebuie lamurite.

Ceea ce se intampla acum in Romania este un proces corelat cu ce are loc in UE, dar si la nivel international, potrivit acestuia. In legislatia din Romania exista o referire clara la Ghidul OCDE privind preturile de transfer, iar orice modificare este adusa la nivel international in acest ghid, este implementata indirect si in legislatia din Romania. De asemenea, in ordinul 442 este si o mentiune la recomandarile venite din zona Uniunii Europene.

Gavriliu: Daca se remediaza unele aspecte, legislatia pe preturi de transfer este foarte buna

Punctele negative, a caror modificare ar aduce o imbunatatire semnificativa legislatiei privind preturile de transfer, sunt termenul de depunere, prea scurt fata de finalul anului pentru care se depun actele, dar si introducerea unor masuri tranzitorii pentru a asigura trecerea de la legislatia veche la cea noua.

Termenul ANAF de depunere a dosarului este prea scurt

Termenul de depunere a dosarului preturilor de transfer pentru tranzactiile derulate in cursul acestui an este termenul de depunere a declaratiei de impozit pe profit, adica 25 martie anul urmator. Un termen mai facil pentru marii contribuabili ar fi mai aproape de depunerea situatiilor financiare, in luna mai.

"Daca ai anul fiscal egal cu anul calendaristic esti obligat ca pana pe 25 martie 2017 sa ai dosarul preturilor de transfer. Termenul este foarte scurt intre sfarsitul lunii decembrie 2016 si 25 martie 2017. Majoritatea analizelor de preturi de transfer tin cont de valorile tranzactiilor din situatiile financiare. Si avem o neconcordanta intre faptul ca dosarul de preturi de transfer este cerut pe 25 martie 2017, dar abia in luna mai compania depune situatiile financiare. Si abia atunci am valorile finale ale tranzactiilor avute cu parti afiliate. Si atunci am o problema tehnica, poate chiar de documentare a preturilor de transfer", a afirmat directorul de Servicii Fiscale al Deloitte.

Noua legislatie are neclaritati in cazul contribuabililor pentru care anul fiscal nu corespunde cu cel calendaristic

De asemenea, ANAF trebuie sa clarifice si obligatiile de raportare ale contribuabililor in cazul carora exercitiul fiscal este diferit de anul calendaristic.

"Daca termin in mai 2016 exercitiul fiscal, in perioada ianuarie-mai 2016 am tranzactii cu parti afiliate si sunt in 2016. Ordinul 442 spune ca incepand cu ianuarie 2016 tranzactiile cu parti afiliate trebuie documentate. Eu declaratia de impozit pe profit o depun, pe exercitiul fiscal care se termina in luna mai, la doua luni si jumatate, pe 25 august 2016. Intrebarea este ce fac? Pregatesc documentatia anuala de preturi de transfer pana pe 25 august 2016? Sau (obligatia, n.r.) incepe cu anul financiar-fiscal 1 iunie 2016 - 31 mai 2017 si trebuie sa am pregatita documentatia pana pe 25 august 2017?", potrivit specialistului in preturi de transfer al Deloitte.

Se aplica noua legislatie a preturilor de transfer retroactiv?

ANAF ar trebui sa stabileasca si daca ordinul 442, prin care a fost modificata legislatia privind preturile de transfer, se aplica retroactiv, astfel ca in cadrul controalelor ANAF contribuabilii sa stie daca trebuie sa prezinte dosarul preturilor de transfer intocmit dupa ordinul vechi sau dupa cel nou.

„Discutiile initiale cu reprezentantii ANAF au fost ca pana in decembrie 2015 este aplicabil ordinul 222, iar din ianuarie 2016 este aplicabil ordinul 442. Asta este ce am avut noi in trecut din discutiile respective. Acum vedem diferite interpretari in practica ale acestui ordin – inspectori fiscali care considera ca intra in vigoare de acum ordinul 442, indiferent daca documentatia de preturi de transfer acopera si perioada de pana in decembrie 2015. Am intalnit astfel de situatii”, a spus Ciprian Gavriliu.

Avem asteptari in zona aceasta ca vor veni cu clarificari. Am discutat (cu autoritatile fiscale, n.r.) si despre prelungirea termenului de depunere

Obligatia de a pregati anual dosarul preturilor de transfer o au doar marii contribuabili, iar ceilalti in timpul controlului fiscal si la cerere.

Marii contribuabili vor avea costuri mai mari cu depunerea dosarului

"Tot ce inseamna mari contribuabili ma astept sa fie afectati din punct de vedere al costurilor. Depinde de volumul tranzactiilor. Nu vor fi afectate anumite domenii sau anumite industrii, ci mai degraba marii contribuabili per ansamblu", afirma Ciprian Gavriliu.

Costurile mai mari ar putea veni din cauza termenului foarte strans pana la care marii contribuabili vor trebui sa pregateasca dosarele preturilor de transfer.

"Vor trebui sa aloce un volum necesar de resurse, nu doar financiare, ci si pe zona de resurse umane, IT, etc., pentru a putea respecta acel termen si pentru a avea documentatia de preturi de transfer pana pe 25 martie 2017. Din punct de vedere al costurilor este greu sa estimez, intrucat acum in Romania sunt foarte multe companii care pregatesc documentatia de preturi de transfer", a declarat Ciprian Gavriliu.

Companiile romanesti as zice ca stau la fel de bine ca cele straine

"Sunt grupuri romanesti care sunt riguroase, foarte atente, la partea de fiscalitate, si de asemenea sunt multinationale straine care nu sunt chiar atat de riguroase pe cat te-ai astepta. Gasesti ambele situatii si intr-o parte si in alta", a explicat expertul Deloitte.

Companiile trebuie sa se pregateasca din timp pentru intocmirea dosarelor, astfel incat sa se incadreze in termenul de prevazut de lege.

"Din cauza acestei probleme care apare in practica, si anume termenul de depunere a declaratiei impozitului pe profit, nu este posibil sa te apuci sa pregatesti o documentatie de preturi de transfer intre ianuarie si martie anul urmator. Cumva esti obligat sa incepi toata procedura de pregatire a documentatiei de preturi de transfer mult inainte, chiar daca nu ai inca valorile finale ale tranzactiilor avute cu persoane afiliate sau nu ai toate tranzactiile facute cu persoane afiliate din 2016", a afirmat Ciprian Gavriliu.

De lipsa masurilor tranzitorii, contribuabilul nu se poate apara, anumite aspecte fiind la latitudinea inspectorilor din echipele de control, pentru care insa si acestia trebuie sa ceara clarificari de la centru.

Cine trebuie sa pregateasca dosarul preturilor de transfer

Principala modificare legislativa consta in introducerea obligativitatii anuale de pregatire a dosarului preturilor de transfer pentru marii contribuabili care desfasoara tranzactii intra-grup ce depasesc anumite praguri de semnificatie. Aceste prevederi se aplica pentru tranzactiile intra-grup efectuate incepand cu anul 2016.

Au obligatia de pregatire anuala a dosarului preturilor de transfer marii contribuabili care desfasoara tranzactii cu persoane afiliate cu o valoare totala anuala care depaseste nivelul oricaruia dintre urmatoarele praguri de semnificatie:

  • 200.000 euro pentru dobanzile incasate/platite pentru serviciile financiare
  • 250.000 euro pentru tranzactiile privind prestarile de servicii primite/prestate
  • 350.000 euro pentru tranzactiile privind achizitiile/vanzarile de bunuri corporale sau necorporale

Au obligatia pregatirii si prezentarii dosarului preturilor de transfer la cererea specifica a organelor de inspectie fiscala contribuabilii din categoria marilor contribuabili pentru care nu sunt indeplinite criteriile mentionate mai sus, precum si contribuabilii din categoriile de contribuabili mici si mijlocii care desfasoara tranzactii cu persoane afiliate cu o valoare totala anuala care depaseste nivelul oricaruia dintre urmatoarele praguri de semnificatie:

  • 50.000 euro pentru dobanzile incasate/platite pentru serviciile financiare
  • 50.000 euro pentru tranzactiile privind prestarile de servicii primite/prestate
  • 100.000 euro pentru tranzactiile privind achizitiile/vanzarile de bunuri corporale sau necorporale

Pragurile de semnificatie se determina prin insumarea valorilor totale anuale ale tranzactiilor efectuate cu toate persoanele afiliate, exclusiv TVA.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri