Jurnalistul Liviu Avram a declarat, sambata, ca Tribunalul Bucuresti a decis transmiterea catre CCR a sesizarii sale privind exceptia articolelor din lege privind numarul necesar de semnaturi pentru un candidat independent si organizarea alegerilor locale intr-un singur tur, potrivit Mediafax.

Decizia Tribunalului Bucuresti vine in cadrul unui proces deschis de jurnalist, care si-a depus candidatura la Primaria Capitalei, ca independent, tocmai pentru a putea ridica exceptia de neconstitutionalitate asupra legii.

“La pronuntare (in sedinta de sambata-n.r.) instanta a spus ca sesizeaza CCR cu exceptia de neconstitutionalitate a articolului 50, alineatul 2 (Legea 115/2015-n.r.) si 101, alineatul 2, inteleg de aici ca instanta a retinut ca si articolul privind alegerea primarilor intr-un singur tur ar fi neconstitutionala. Decizia finala ramane a CCR”, a declarat Liviu Avram, jurnalist la "Adevarul".

Liviu Avram a explicat cadrul procesual care i-a permis sa aduca in atentia CCR articole din legea 115/2015, declarandu-se revoltat de felul in care intrega clasa politica abordeaza alegerea primarilor intr-un singur tur.

"M-a revoltat maniera in care intreaga clasa politica a abordat problema alegerii primarilor intr-un singur tur si a trebuit sa imi creez un cadru procesual ca sa aduc acesta chestiune in fata CCR dupa ce am vazut ca presedintele Iohannis care putea sa o faca si avea argumente sa o faca nu a facut-o. Si atunci, am cautat in lege un articol care sa poata fi contestat cat mai repede dupa ce se declanseaza mecanismul electoral in asa fel incat CCR sa aiba timp sa se pronunte pana la alegeri si legea sa fie corectata”, a spus Liviu Avram.

Astfel, Liviu Avram si-a depus candidatura pentru functia de primar general al Capitalei, depunand o lista cu doar trei semnaturi de sustinere, demers care i-a permis sa aduca in atentia CCR articolul 50, alineatul 2 (Legea 115/2015-n.r.), cerand in aceeasi sesizare si extinderea controlului CCR asupra articolului 101, alineatul 2 care prevede alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin.

„Am gasit temei de neconstitutionalitate si in articolul care impune un anume numar de semnaturi pentru candidatii independenti. Pentru municipiul Bucuresti mi-a rezultat ca se cer 18.000 de semnaturi si am folosit ca precedent decizia CCR din februarie 2015 care a spus ca 25.000 de mii de semnaturi pentru infiintarea unui partid este o cerinta excesiva.

Parlamentul a luat act de acea decizie si a spus ca se pot infiinta partide doar cu trei semnaturi de sustinere. Luand ca model ceea ce a decis Parlamentul, am depus o candidatura pentru functia de primar general al Capitalei, doar cu trei semnaturi, ca fiind singurul reper legal de care m-am putut agata ca sa demonstrez ca si 18.000 este mult, ca si 25.000, presupunand un efort logistic similar”, a exlicat Avram.

Liviu Avram a mai spus ca a cerut extinderea controlului CCR si asupra alegerii primarilor intr-un singur tur, afirmand ca cei care candideaza independent trebuie sa indeplineasca conditii exigente de reprezentativitate, in timp ce pentru cei alesi legea coboara sub standarul constitutional criteriul de reprezentativitate.

„Aceasta a fost exceptia pe care am ridicat-o in mod direct pentru ca, in acest moment al procesului electoral, atat se putea face, dar am cerut in aceeasi procedura extinderea controlului CCR si asupra alegerii primarilor intr-un singur tur pe considerentul ca noua, candidatilor, ni se cer conditii foarte exigente de reprezentativitate cand ne depunem candidaturile, dar in aceeasi lege se coboara sub standarul constitutional criteriul de reprezentativitate pentru cel care va fi efectiv primar.

Demonstrez cumva in cadrul exceptiei ca alegerea primarilor intr-un singur tur nu genereaza primari reprezentativi asa cum cerere Constitutia”, a explicat jurnalistul Liviu Avram. Acesta a spus ca demersul PNL privind invocarea exceptiei de neconstitutionalitate a alegerilor locale intr-un singur tur de scrutin a fost „gresit indreptat”.

“Demersul liberalilor a fost gresit indreptat. Ei au atacat HG de stabilire a datei alegerilor care nu are nicio legatura cu alegerile intr-un singur tur sau doua. (…) Eu am inceput tot la Curtea de Apel un demers similar cu al liberalilor, (…) dar am atacat HG privind calendarul alegerilor pentru ca abia aceea hotarare pune in aplicare prevederi ale legii pe care eu le socotesc neconstitutionale. Acolo se face trimitere exact la articolul 101”, a mai spus Liviu Avram.

Curtea de Apel Bucuresti a respins, vineri, plangerea formulata de PNL pe tema organizarii alegerilor locale in doua tururi de scrutin, hotararea nefiind definitiva.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri