Hypermarketurile vor trebui sa comercializeze minimum 51% produse achizitionate pe un "lant scurt de aprovizionare", printre care fructe, miere,legume,carne si produse lactate si de panificatie, potrivit unui proiect adoptat de Comisia de agricultura.

Comerciantii-persoane juridice autorizate, au obligatia ca pentru categoriile oua, fructe, carne , miere de albine, produse lactete si de panificatie sa preia aceste produse intr-o proportie de cel putin 51% volum de marfa pe raft, corespunzator fiecarei categorii de produse, din "lantul scurt de aprovizionare". In cazul in care cifra de afacere de este pana la 2 milioane de euro, echivalent in lei, comerciantii sunt scutiti de aplicarea acestei legi, potrivit raportului votat, conform Mediafax.


''Am reusit azi dupa o munca de 2,5-3 luni si dupa zbateri de aproape 2 ani sa dam votul final in comisie pe aceasta lege. A fost o munca de durata. Noi suntem multumiti de ce a iesit. Inca o data repet: nu inchidem magazinele in weekend. Acea prevedere nu s-a votat, am abandonat acele articole'', a declarat Nini Sapunaru, presedintele Comisiei de agricultura din Camera Deputatilor.

Metodologia de desfasurare a actiunilor privind lantul scurt de aprovizionare - care ar favoriza producatorii romani - se aproba prin hotarare de guvern.

Potrivit lui Nini Sapunaru, parlamentarii au lasat posibilitatea Executivului sa stabileasca norme pentru aceste prevederi pentru ca e ''oarecum o inovatie in legislatia din Romania''.

''Putem sa functionam pe acest lant scurt. Nu poti sa emiti intr-o lege, sa gandesti toate variabilele care pot aparea. Si atunci lasam la libertatea Guvernului sa stabileasca procentele, sa stabileasca normele de aplicare pentru acest articol - aprovizionarea pe lantul scurt'', a explicat Sapunaru.


Potrivit raportului, lantul scurt de aprovizionare este unul care implica un numar limitat de operatori economici angajati in activitati de cooperare si dezvoltare economica la nivel local si regional, precum si relatii stranse intre producatori, procesatori si comercianti.

Modificari apar si la produsele din carne

O alta modificare se refera la etichetarea carnii proaspete, respectiv indicarea locului de provenienta, locul unde a fost transat animalul si daca acesta provine din tara noastra. Totodata, pe produsele procesate din carne trebuie sa se specifice procentul de carne provenita din Romania.

Toti membrii Comisiei pentru agricultura din Camera Deputatilor au votat in favoarea acestui proiect de lege. Camera Deputatilor este for decizional in privinta proiectului pentru completarea Legii nr.321/2009 privind comercializarea produselor alimentare.

Sursa foto: Elena Elisseeva / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri