Denuntul facut la DNA este realizat in baza faptului ca avand in vedere termenele foarte scurte de strangere a semnaturilor de sustinere a candidatilor ( de 2-3 zile, in unele cazuri), precum si informatiile de notorietate publica privind falsificarea semnaturilor, exista "suspiciuni rezonabile" ca, parte din acestea.

Asociatia Initiativa Romania a facut demeserul penal la DNA. Aceasta asociatie s-a format in zilele revoltei care a urmat tragediei in Colectiv

"Strangerea de semnaturi pentru candidatii PSD, inclusiv doamna Gabriela Firea, s-a realizat fara expunere publica, fara puncte de colectare sau strangere, anuntate si promovate public. Nu au existat foarte multe informatii publice cu privire la acest proces de strangere de semnaturi, desi la nivelul municipiului Bucuresti sunt necesare circa 80.000 de semnaturi pentru un partid care isi depune liste complete de candidati la primarii si consilii locale", afirma asociatia.

Initiativa Romania acuza PSD ca are acces si foloseste in folos propriu datele personale ale cetatenilor cu drept de vot. "Acest fapt este confirmat de Inalta Curte de Casatie si Justitie prin sentinta nr. 341 in dosarul 4862/1/2013 (si, ulterior, prin decizie definitiva)", scrie IR, referindu-se la decizia de condamnare definitiva a liderului PSD Liviu Dragnea.

Conform calculelor si informatiilor asociatiei, pentru candidatul Catalin Predoiu, PNL a adunat aproape 1000 de semnaturi pe ora in zile de week-end si circa 16 semnaturi pe minut, "folosind prezumtia generoasa ca echipele de campanie ar fi muncit 8 ore pe zi in continuu". Predoiu si Pocora au fost validati in cursa electorala pe 21-22 aprilie de catre organizatie, iar pe 26 aprilie se vor inscrie oficial.

"Pentru ca domnul Catalin Predoiu si doamna Cristina Pocora sa poate candida, PNL a trebuit sa stranga un minim de 22.000 de semnaturi (18000, respectiv 4000 de semnaturi). Cu alte cuvinte, Partidul National Liberal a strans cel putin 7334 de semnaturi pe zi", se sustine in denunt.

Asociatia Initiativa Romania: Cristian Popescu Piedone a folosit date personale si semnaturi ale unor minori

Asociatia il acuza pe Cristian Popescu Piedone ca a folosit date personale si semnaturi ale unor minori pentru completarea listelor de sustinatori ai candidaturii sale.

"Dupa decizia TMB de respingere a candidaturii sale, Cristian Popescu Piedone a depus un set de alte 5600 de semnaturi. PPU-SL a strans, deci, 1867 de semnaturi pe zi. Folosind prezumtia generoasa ca echipele de campanie ar fi muncit 8 ore pe zi in continuu, fara pauza, PPU-SL a adunat aproape 234 de semnaturi pe ora, in conditiile in care PPU-SL este un partid foarte mic, fara resurse umane semnificative", spune ONG-ul.

Potrivit calculelor IR, de la momentul anuntului public si pana la cel al depunerii candidaturii, recordul semnaturilor pare sa-l detina Robert Turcescu cu 1125 de semnaturi pe ora in zile de week-end, si circa 19 semnaturi pe minut. Turcescu a anuntat pe 22 aprilie ca va candida si urmand ca pe 25 aprilie sa-si depuna candidatura.

"Pentru ca domnul Robert Turcescu sa poate candida, PMP trebuie sa stranga un minim de 18.000 de semnaturi. Cu alte cuvinte, PMP a strans cel putin 9000 de semnaturi pe zi. Folosind prezumtia generoasa ca echipele de campanie ar fi muncit 8 ore pe zi in continuu, fara pauza, ajungem la concluzia ca PMP a adunat aproape 1125 de semnaturi pe ora in zile de week-end si circa 19 semnaturi pe minut", spune asociatia.

Initiativa Romania: Membrii Biroului Electoral nu verifica veridicitatea semnaturilor

Initiativa Romania a ales sa mearga la DNA pentru denunt penal pentru ca "in realitate, membrii Biroului Electoral nu verifica veridicitatea semnaturilor in conditiile prezentate, facand doar o verificare a formei si nu a fondului listelor de sustinatori".

"Neindeplinirea atributiilor legale atrage bineinteles raspunderea autoritatilor competente. Pe de alta parte, este adevarat ca Biroul Electoral nu are acces si nu poate cauta numele sau restul datelor personale ale sustinatorilor din liste in bazele de date de la evidenta populatiei", spune asociatia in motivarea demersului.

Asociatia a depus si la Biroului Electoral Central, Biroului Electoral Municipal si birourilor electorale de sector o cerere pentru verificarea autenticitatii semnaturilor de pe listele de sustinatori pentru candidatii si partidele care intentioneaza sa candideze la alegerile locale din 5 iunie 2016.

Sursa foto: Nomad_Soul / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri