Informatiile si investigatiile pornite in cazul „Panama Papers” pun presiune la nivelul Uniunii Europene in directia unor masuri de combatere a evaziunii fiscale si de crestere a transparentei fiscale. Subiectul “Panama Papers” a explodat intr-un moment in care lupta impotriva evitarii impozitarii era deja o tema fierbinte pe agenda europeana, in contextul proiectului BEPS (Base Erosion and Profit Shifting) al OCDE.

Informatiile si investigatiile pornite in cazul „Panama Papers” pun presiune la nivelul Uniunii Europene in directia unor masuri de combatere a evaziunii fiscale si de crestere a transparentei fiscale. Subiectul “Panama Papers” a explodat intr-un moment in care lupta impotriva evitarii impozitarii era deja o tema fierbinte pe agenda europeana, in contextul proiectului BEPS (Base Erosion and Profit Shifting) al OCDE.

In prezent, se estimeaza ca tarile Uniunii Europene pierd anual intre 50 – 70 de miliarde Euro ca urmare a evaziunii fiscale realizate de grupurile multinationale. Intr-un mediu marcat de legi fiscale complexe si secret fiscal, grupurile multinationale pot adopta strategii de planificare fiscala agresive, putand astfel sa profite de lacunele din legislatia fiscala domestica si internationala, cu scopul de a muta profiturile dintr-o tara in alta, in vederea reducerii taxelor datorate.

Imediat dupa declansarea discutiilor pe marginea subiectului “Panama Papers”, Comisia Europeana a anuntat propunerea de modificare a Directivei Contabile (Directiva 2013/34/UE) privind combaterea evaziunii fiscale in Europa, prin schimbul de informatii intre autoritatile fiscale. Propunerea prevede obligativitatea multinationalelor cu venituri anuale consolidate mai mari de 750 milioane Euro de a face publice informatii privind locul unde realizeaza profiturile si unde platesc taxe in Uniunea Europeana, prin emiterea unui formular de raportare de tara.

Se estimeaza ca cel putin 6.000 de astfel de grupuri multinationale vor fi nevoite sa pregateasca rapoarte pentru activitatile desfasurate in fiecare tara membra. Dintre acestea, doar aproximativ 2.000 au sediul in Uniunea Europeana (o mica parte din totalul de 7,5 milioane de companii europene). Filialele medii si mari din UE, ale grupurilor din afara Uniunii, precum si sucursalele comparabile ca marime ar urma la randul lor sa fie subiectul noilor reglementari.

Modificarea propusa de Comisia Europeana a provocat multe reactii la recenta intalnire a ministrilor de finante ai statelor membre. Unii dintre ei au sustinut ca cetatenii Uniunii Europene ar trebui sa poata vedea unde platesc taxele marile companii, insa sunt si tari ce se tem ca publicarea acestor informatii ar putea vulnerabiliza marile firme in fata competitorilor, acestia putand deduce usor pe baza informatiilor respective detalii importante ce tin de strategia unei companii.

Comisia Europeana a propus inca din ianuarie 2016 ca actiune de transparentizare fiscala obligatia grupurilor multinationale de a emite si publica rapoarte speciale (Country-by-Country reports) privind veniturile si impozitele realizate, respectiv platite, in fiecare tara din UE. Masura a fost acum formulata ca propunere concreta prin acest proiect de modificare a Directivei 2013/34/UE.

Pentru a intelege impactul noilor cerinte de raportare (Country-by-Country reporting) asupra companiilor din Uniunea Europeana, inclusiv din Romania, urmatoarele aspecte sunt relevante:

Ce ar trebui sa faca grupurile multinationale si ce informatii trebuie publicate?

Grupurile multinationale ce obtin venituri consolidate de peste 750 milioane Euro pe an ar urma sa publice cateva informatii cheie cu privire la locul unde realizeaza profiturile si unde platesc taxe in Uniunea Europeana, prin emiterea formularului de raportare de tara. Raportul ar urma sa includa detalii privind:

  1. Natura activitatilor desfasurate;
  2. Numarul de angajati;
  3. Cifra de afaceri neta realizata, ce va include atat cifra de afaceri realizata cu societati terte, cat si cifra de afaceri obtinuta din tranzactiile cu societati din grup;
  4. Profitul inainte de impozit;
  5. Suma impozitului pe profit datorat in tara respectiva;
  6. Suma impozitului pe profit efectiv platita in tara respectiva si
  7. Castigurile de capital acumulate (accumulated earnings).

Informatiile trebuie publicate pentru fiecare tara a Uniunii Europene in care o companie este activa, precum si pentru asa-numitele “paradisuri fiscale”. Raportarile vor include si explicatii cu privire la diferentele dintre sumele impozitelor datorate si cele efectiv platite in fiecare tara.

Aceste informatii, valabile pentru ultimii 5 ani, vor fi incluse in raportul de tara, accesibil publicului larg. Raportul va fi publicat pe site-ul companiilor, dar va fi depus si la registrele nationale specifice (in cazul Romaniei, la Registrul Comertului). Aceleasi reguli se vor aplica si grupurilor multinationale din afara Uniunii Europene ce desfasoara afaceri in UE. Astfel, filialele/sucursalele medii si mari ale grupurilor din afara UE vor fi si ele subiectul obligatiei de raportare, in numele societatii mama.

In plus, companiile vor trebui sa publice suma totala a taxelor platite in afara UE. O atentie sporita va fi acordata informatiilor cu privire la taxele platite in tari ce nu respecta standardele de buna guvernare, asa-numitele “paradisuri fiscale”. Daca multinationalele activeaza in astfel de jurisdictii, se vor aplica cerinte speciale in vederea asigurarii transparentei informatiilor.

Ce trebuie sa faca societatile din Romania?

Filialele si sucursalele din Romania ale grupurilor multinationale care vor avea obligatia publicarii informatiilor cu privire la taxele platite vor fi cel mai probabil nevoite sa furnizeze societatilor mama detaliile necesare completarii raportului de tara pentru activitatile din Romania.

Cine va fi responsabil de publicarea informatiilor?

Grupurile multinationale cu o cifra de afaceri de peste 750 milioane de Euro ar urma sa fie responsabile pentru pregatirea rapoartelor de tara. In privinta grupurilor multinationale din afara UE, responsabilii vor fi membrii corpurilor administrative, de management si de supraveghere ale filialelor existente in UE, respectiv persoanele responsabile cu furnizarea de informatii, in cazul sucursalelor.

Potrivit propunerii Comisiei Europene, informatiile prezentate in rapoartele de tara ar urma sa fie verificate de auditorii externi, pentru ca acestia sa certifice pregatirea rapoartelor in conformitate cu noua Directiva si publicarea pe un site web.

Lista Neagra

Comisia Europeana va intocmi si o lista generala, Lista Neagra a UE, cu tarile care nu urmeaza standardele internationale de buna guvernare in domeniul taxarii (paradisuri fiscale). Un aspect important este faptul ca lista neagra va fi insotita de masuri concrete impotriva tarilor care vor refuza sa se supuna acestor standarde. Propunerea de modificare a Directivei 2013/34/UE a fost inaintata Parlamentului European si Consiliului Uniunii Europene pentru adoptare. Odata adoptata, noua masura va trebui transpusa in legislatiile nationale ale statelor membre ale Uniunii Europene, in termen de un an de la intrarea sa in vigoare.

Articol scris in colaborare cu Georgiana Caprita, Senior Tax Consultant, Mazars Romania

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri