Cristian Burci si ceilalti inculpati din dosarul delapidarii firmei Romvag Caracal au fost eliberati. Instanta a motiva faptul ca " o eventuala rezonanta negativa a acestora s-a estomapt' si pentru ca , pana la acest moment, actele DIICOT ar demonstra un "management defectuos" si nu o falimentare controlata, arata Tribunalul Olt in motivarea deciziei de respingere a cererii de arestare preventiva.

Cristian Burci si ceilalti inculpati au fost pusi in libertate in urma deciziei luate de catre judecatoarea Liliana Oprea de la Tribunalul Olt. Cristian Burci si ceilalti inculpati sunt acuzati de falimentarea controlata a societatii Romvag Caracal, arata procurorii, conform News.ro


”Or, in cauza de fata nu se poate conchide cu privire la subzistenta acestui pericol (pentru ordinea publica - n.r.), in conditiile in care faptele deduse anchetei s-ar fi consumat in «perioada 2006 pana in prezent», imprejurare in raport cu care o eventuala rezonanta negativa a acestora s-a estompat, astfel ca din aceasta perspectiva privarea de libertate a inculpatilor nu apare ca fiind proportionala cu acuzatiile aduse”, a scris judecatorul in motivare.


Totodata, instanta a avut in vedere declaratiile date de inculpatii din dosar, potrivit carora ideea general creata este ca situatia in care se afla Romvag la acest moment nu este rezultatul unui faliment controlat, asa cum spun spun procurorii DIICOT, ci a unui ”management defectuos”,

”Pe de alta parte, avand in vedere natura faptelor penale ce constituie obiectul anchetei, complexitatea actelor materiale de natura infractionala presupuse a fi comise de inculpati cu consecinte patrimoniale de natura si gravitatea celor sustinute prin referatul cu propunere de arestare preventiva si in contextul in care ancheta penala se deruleaza de aproximativ doi ani de zile, judecatorul cauzei apreciaza ca se impunea administrarea unor minime mijloace de proba care sa certifice concluzia existentei unor prejudicii de natura celor invocate, din perspectiva infractiunilor de prejudiciu care se retin ca au fost savarsite. Or, asa cum se poate observa din continutul referatului cu propunere de arestare preventiva, organul de urmarire penala a invocat existenta unor prejudicii a caror cauza este explicata de inculpati printr-un act managerial defectuos, aparare pe care judecatorul de drepturi si libertati nu o poate inlatura in exclusivitate, in absenta unor mijloace de proba care sa contureze cu certitudine ca acesta este rezultatul activitatii infractionale ce constituie obiectul urmaririi penale”, se mai arata in documentul citat.

Judecator: Inculpatii nu doresc sa influenteze ancheta

Judecatoarea mai noteaza in motivare ca anchetatorii nu au dovedit cu probe faptul ca inculpatii au incercat sau vor incerca sa influenteze ancheta, acesta fiind un alt motiv pentru care a decis respingerea propunerii de arestare preventiva a omului de afaceri Cristian Burci si a celorlalti inculpati din dosar.

Curtea de Apel Craiova judeca joi contestatia procurorilor DIICOT Olt impotriva deciziei Tribunalului Olt prin care s-a respins propunerea de arestarea preventiva, in dosarul delapidarii Romvag, a lui Cristian Burci, Denisa Turcu, Clara Gheocov, Ion Dinoiu si Vilson Stancu.

Cristian Ionel Burci este acuzat de constituire a unui grup infractional organizat, instigare la delapidare cu consecinte deosebit de grave, instigare la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, spalare de bani, instigare la spalare de bani si instigare la evaziune fiscala.
Denisa Turcu a fost retinuta pentru constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, spalare de bani, complicitate la delapidare cu consecinte deosebit de grave si instigare la evaziune fiscal, iar Clara Clementina Gheocov a fost acuzata de aderarea la un grup infractional organizat, delapidare cu consecinte deosebit de grave, abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, spalare de bani, evaziune fiscala, fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals.

Ion Dinoiu a fost pus sub acuzare pentru aderarea la un grup infractional organizat, delapidare cu consecinte deosebit de grave, abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave si evaziune fiscal, iar Vilson Stancu a fost retinut pentru aderarea la un grup infractional organizat, complicitate la delapidare, complicitate la abuz in serviciu si spalare de bani, potrivit DIICOT.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Biroul Teritorial Olt, impreuna cu ofiteri de politie judiciara, au facut, pe 27 aprilie, patru perchezitii in Bucuresti si in localitatile Chiajna si Corbeanca din judetul Ilfov, in dosarul privind delapidarea Romvag Caracal. La finalul perchezitiilor au fost duse la audieri 12 persoane.

DIICOT: Prejudiciul estimat este de 7.099.000 euro si 3.811.756 lei

Potrivit DIICOT, din 2006 si pana in prezent, membrii grupului infractional “au creat un prejudiciu SC R. S.A, prin savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu si delapidare, in valoare de 7.099.000 euro si 3.811.756 lei, constand in introducerea in circuitele comerciale a unor persoane fizice si societati comerciale la care suspectii detineau actiuni sau erau controlate in totalitate de catre persoane apropiate ale acestora”.

De asemenea, suspectii ar fi reciclat diferite sume de bani care proveneau din infractiuni, in cuantum de 18.099.000 de euro si 3.811.756 de lei, potrivit DIICOT.

In ceea ce priveste fapta de evaziune fiscala, membrii grupului ar fi inregistrat in acte contabile si in alte documente cheltuieli fictive, producand un prejudiciu bugetului de stat de 25.646.825 de lei.

Sursa foto: dublues / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri