Laurentiu Ciobotarica, director interimar al Complexului Energetic Oltenia, este in vizorul procuroriilor DNA. Procurorii cer Tribunalului Dolj arestarea preventiva a acestuia, pentru abuz in serviciu, fiind acuzat ca , ajutat de alti doi directori, a acordat ilegal 120.000 de lei unui membru al directoratului companiei pentru ca acesta sa demisioneze.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie Craiova au dispus punerea in miscare a actiunii penale si au cerut Tribunalului Dolj arestarea preventiva a lui Ion Laurentiu Cobotarica, director general executiv al SC Complexul Energetic Oltenia (CEO) SA Targu Jiu, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, se arata intr-un comunicat de presa al DNA,conform News.ro

In acelasi dosar, pocurorii cer arestarea preventiva a lui Daniel Antonie, director al Diviziei Miniere din CEO, pentru abuz in serviciu si a Dorinei Jianu, director Legislatie si Guvernanta Corporativa in CEO, pentru complicitate la abuz in serviciu.

Compensatii financiare acordate nelegal

Potrivit procurorilor, in 22 decembrie 2015, Laurentiu Ciobotarica si Daniel Antonie, presedinte si, respectiv, membru al Directoratului SC CEO SA Targu Jiu, au aprobat si acordat nelegal unei persoane o compensatie financiara constand in cinci remuneratii fixe lunare in calitate de membru al aceluiasi Directorat, respectiv 128.100 de lei. Cei doi au fost sprijiniti de Dorina Jianu, care a intocmit o opinie juridica favorabila punctului de vedere al acestora.

“Concret, inculpatul Ciobotarica Laurentiu, in intelegere cu inculpata Jianu Dorina, nu a facut altceva decat sa amestece/ sa suprapuna in mod intentionat diverse prevederi legale si situatii de fapt pentru a crea confuzie si a da o aparenta de legalitate actiunilor lor ilicite. Anterior, aceasta activitate infractionala a fost precedata de nenumarate demersuri initiate de inculpatul Ciobotarica Laurentiu, care inca de la numirea sa in functie, a incercat sa se debaraseze de persoana compensata financiar in conditiile de mai sus, astfel incat sa aiba posibilitatea numirii unei alte persoane agreate in aceeasi functie”, au scris procurorii in ordonanta de punere in miscare a actiunii penale.
Anchetatorii sustin ca cei trei inculpati stiau ca in atributiile Directoratului SC CEO SA nu intra aprobarea si plata vreunui gen de remuneratie a membrilor sai, aceasta competenta apartinand altui organism din cadrul societatii.

“Actionand in aceasta maniera, inculpatii au cauzat agentului economic cu capital de stat un prejudiciu de 128.100 lei”, au precizat procurorii.

Initial, cercetarile in acest dosar au fost facute de Parchetul Judecatoriei Targu Jiu, care a decis sa trimisa cauza la DNA Craiova, intrucat exista indicii privind savarsirea unei infractiuni de coruptie.

11 mai, Laurentiu Ciobotarica a fost retinut pentru 24 de ore

In 11 mai, Laurentiu Ciobotarica a fost retinut pentru 24 de ore, de procurorii Parchetul Judecatoriei Targu Jiu. Ciobotarica a fost eliberat, dupa 24 de ore petrecute in arest, deoarece ordonanta de retinere a sa a expirat, iar el nu a mai fost prezentat instantei, in contextul in care procurorii din Gorj au trimis dosarul la DNA Craiova.

Laurentiu Ciobotarica a fost numit manager general interimar al Complexului Energetic Oltenia la inceputul lunii decembrie 2015, in locul lui Laurentiu Ciurel.

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a scris, in 11 mai, pe o retea de socializare ca este ”deosebit de ingrijorat de situatia de la Complexul Energetic Oltenia si de suspiciunile care planeaza asupra unora dintre cei care conduc societatea”.

”Nu avem nicio ezitare in cazurile de coruptie si imediat ce vom avea confirmari minime din partea organelor legale vom incepe demersurile de indepartare din companie a acestor persoane. Va reamintesc faptul ca avem de gestionat un domeniu exceptional de dificil si va reamintesc ca deja am facut trei plangeri penale la Compania Nationala a Uraniului, iar subiectul zilei este dosarul Rompetrol in care Ministerul Energiei s-a constituit parte civila. Sunt dovezi clare ale mostenirii teribile pe care o are Romania in domeniul energetic", arata Grigorescu pe Facebook.

Sursa foto: Piotr Adamowicz / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri