Mai multi inculpati din dosarul Microsoft au ramas cu masuri preventive in urma condamnarii lor de catre instanta de fond. Acestia au cerut ridicarea acestor masuri, in fata completului de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, instanta ramanand in pronuntare.

La termenul de vineri din apel, toti inculpatii din dosar, mai putin omul de afaceri Nicolae Dumitru, au solicitat ridicarea controlului judiciar, pe motiv ca acesta nu se mai justifica, conform News.ro

Avocatii lui Gheorghe Stefan, Dorin Cocos si Gabriel Sandu au sustinut, pe rand, in fata judecatorilor, ca cei pe care ii apara nu reprezinta un pericol pentru ordinea publica si societate, ca masura controlului judiciar aplicata acestora nu se mai justifica, pentru ca nu mai exista riscul alterarii sau modificarii probelor, ele fiind deja trecute prin filtrul unei instante de judecata.

Completul de cinci judecatori a ramas in pronuntare privind masurile preventive in cazul inculpatilor din dosarul Microsoft, urmand sa stabileasca daca acestea vor fi ridicate sau mentinute.

Apelurile condamnatilor si ale celor de la DNA vor fi judecate pe 26 iunie


Instanta de fond de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, formata din judecatoarele Maricela Cobzariu, Simona Cirnaru si Leontina Serban, i-a condamnat, in 24 martie, pe fostul primar al municipiului Piatra Neamt Gheorghe Stefan la trei ani de inchisoare cu executare, pe fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu si pe omul de afaceri Dorin Cocos la cate doi ani de inchisoare cu executare si pe Nicolae Dumitru la un an si sase luni de inchisoare cu suspendare, decizia nefiind definitiva.

Suma confiscata, cu 6 milioane de euro mai mica decat cea ceruta de DNA

Instanta a mai dispus confiscarea speciala a peste zece milioane de euro, bani care ar fi fost obtinuti ilegal de catre inculpatii din dosar. Astfel, judecatorii au dispus confiscarea de la Gheorghe Stefan a sumei de 3,9 milioane de euro, de la Dorin Cocos 3,7 milioane de euro, de la Gabriel Sandu 2,2 milioane de euro si de la Nicolae Dumitru un milion de euro, suma totala fiind cu aproape sase milioane de euro mai mica decat cea ceruta de procurorii DNA.

Acestia cerusera instantei sa dispuna confiscarea a peste 16 milioane de euro, pentru recuperarea prejudiciului produs de cei patru inculpati, respectiv cate doua milioane de euro de la Cocos si Sandu, 7,5 milioane de dolari si doua milioane de euro de la Nicolae Dumitru, precum si patru milioane de euro de la Gheorghe Stefan.

Pedepsele inculpatilor au fost reduse de doua ori

Inalta Curte de Casatie si Justitie a redus de doua ori limitele de pedeapsa in cazul inculpatilor din dosarul Microsoft, o data pentru ca au facut denunturi si a doua oara dupa ce judecatorii au aplicat legea mai favorabila inculpatilor, acesta fiind motivul pedepselor mici raportate la prejudiciul stabilit de procurorii DNA, potrivit motivarii deciziei.


Judecarea in dosarul "Microsoft" a inceput in 24 martie 2015 si s-a incheiat pe 9 martie 2016, dupa 17 termene, fiind vizat modul in care au fost atribuite licente Microsoft timp de zece ani.

In dosarul "Microsoft", fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu este acuzat de luare de mita si spalare de bani, iar Dorin Cocos, Nicolae Dumitru si Gheorghe Stefan, de trafic de influenta si spalare de bani.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocos ar fi pretins si primit noua milioane de euro de la Claudiu Florica si Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, atunci ministru al Dezvoltarii Regionale si vicepresedinte PDL, sa asigure firmelor sustinute de Florica incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft cu Ministerul Comunicatiilor.

Dorin Cocos ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu, pentru a interveni in achizitionarea dreptului de utilizare a licentelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns in contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Sursa foto: dublues / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri