Cetatenii romani cu domiciliu in Romania, care au obtinut anul trecut venituri in strainatate altele decat salariul platit de un angajator strain trebuie sa completeze si sa depuna la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) Declaratia 201 pana miercuri, 25 mai.

Trebuie sa declare veniturile obtinute in afara tarii si strainii cu rezidenta fiscala in Romania, care au fost prezenti in tara mai mult de 183 de zile sau au "centrul intereselor vitale in Romania", potrivit unui comunicat al ANAF.

Incalcarea obligatiei de depunere a Declaratiei 201 (privind veniturile realizate din strainatate) pana la data de 25 mai inclusiv, se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 50 si 500 lei. Tot pe 25 mai expira si termenul pentru depunerea Declaratiei 200, pentru venituri din mai multe categorii realizate in Romania anul trecut.

Obligatii fata de ANAF au si romanii care au stat anul trecut mai mult de 183 de zile in afara tarii si au avut rezidenta fiscala in alta tara. Acestia trebuie sa completeze un Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale la plecarea din Romania si sa il trimita prin posta la administratia fiscala in a carei raza teritoriala se afla domiciliul sau. Chestionarul poate fi descarcat de pe site-ul ANAF.

In cazul veniturilor deja impozitate in tara in care acestea au fost obtinute, este necesara anexarea documentelor justificative privind venitul realizat si impozitul platit, eliberate de autoritatea din tara in care s-a obtinut venitul.

Declaratia 201 se poate completa online accesand www.eguvernare.ro si utilizand un certificat digital. Alternativ, Declaratia 201 completata pe hartie poate fi trimisa prin posta, sau depus direct la registratura administratiei fiscale in a carei raza teritoriala se afla domiciliul contribuabilului. Data depunerii Declaratiei 201 se considera data inregistrarii acesteia la organul fiscal sau data depunerii la posta.

Instructiunile de completare si Declaratia 201 se pot obtine de pe site-ul ANAF.

Declaratia 201 trebuie depusa de persoanele mentionate mai sus care realizeaza venituri din strainatate, impozabile in Romania, ca urmare a desfasurarii unor activitati in strainatate, cum ar fi:

  • venituri din profesii libere
  • venituri din activitati comerciale
  • venituri din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuala
  • venituri din cedarea folosintei bunurilor
  • venituri din activitati agricole, piscicultura, silvicultura
  • venituri sub forma de dividende
  • venituri sub forma de dobanzi
  • venituri din premii
  • venituri din jocuri de noroc
  • venituri din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal
  • castiguri din transferul titlurilor de valoare
  • venituri sub forma castigurilor din operatiuni de vanzare‐cumparare de valuta la termen, pe baza de contract si alte operatiuni similare
  • alte venituri din investitii
  • venituri din pensii

Veniturile trebuie declarate in lei, la cursul de schimb mediu anual publicat de banca Nationala a Romaniei. In cazul in care nu exista un curs BNR pentru moneda statului in care au fost obtinute veniturile, suma se transforma initial intr-o valuta de circulatie internationala (la cursul din tara sursa a veniturilor) iar apoi in lei.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri