Directia Nationala Anticoruptie cere Inaltei Curti de Casatie si Justitie emitrea unui mandat de arestare preventiva in lipsa pentru omul de afaceri Elan Schwartzenberg, inr-un dosar in care mai sunt vizati Alexandru si Radu Mazare, desprins din cel in care acesti sunt cercetati pentru construirea locuintelor sociale din carterul Henri Coanda din Constanta, conform NEws.ro

Fostul primar al municipiului Constanta, Radu Mazare, senatorul Alexandru Mazare si omul de afaceri Avraham Morgenstern au fost trimisi in judecata, pe 1 aprilie, in dosarul privind construirea locuintelor sociale din cartierul "Henri Coanda" din Constanta.

Radu Mazare va fi judecat pentru luare de mita si trei fapte de fals in declaratii, senatorul Alexandru Mazare, fratele fostului primar, pentru complicitate la luare de mita si trei fapte de fals in declaratii, iar omul de afaceri Avraham Morgenstern, pentru dare de mita.

Potrivit rechizitoriului, Radu Mazare, in calitate de primar al municipiului Constanta, a lansat, la inceputul anului 2011, programul de construire a unor locuinte modulare grupate in Campusul Social “Henri Coanda”, aprobat prin hotarare a Consiliului Local Constanta.
In acest context, Avraham Morgenstern i-ar fi dat lui Radu Mazare 175.000 de euro, pentru ca acesta sa-i faciliteze castigarea licitatiei pentru contractul de construire a campusului social, in valoare de 40.964.030 lei fara TVA (circa 10 milioane de euro).

Ce sume au fost transferati in contul lui Radu Mazare

Anchetatorii sustin ca din cei 175.000 de euro, 95.000 de euro au fost transferati in contul personal al lui Radu Mazare si 80.000 de euro in contul pus la dispozitie de fratele acestuia, senatorul Alexandru Mazare, ambele fiind deschise la o banca din Israel.

“Banii, primiti in mai multe transe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi apartinand unor societati offshore, conturi deschise la banci din strainatate”, au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

In schimbul banilor primiti de la Morgenstern, Radu Mazare a initiat hotarari de consiliu local prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achizitie sau prin care a fost favorizata societatea comerciala reprezentata de omul de afaceri, sustin procurorii.

In ce priveste acuzatiile de fals in declaratii, procurorii DNA au stabilit ca, in declaratiile de avere depuse in perioada 2011-2012, Radu Mazare si Alexandru Mazare nu au mentionat conturile personale deschise la unitatea bancara din Israel si nici sumele de bani virate cu titlu de mita de catre omul de afaceri.

Procurorii au pus sechestru pe bunurile mobile si imobile ale lui Radu Mazare si Alexandru Mazare, precum si pe sumele de 18.550 de euro si 114 dolari ridicate de la fostul primar in urma perchezitiilor. In timpul anchetei, procurorii au folosit si documente bancare obtinute in cadrul activitatii de cooperare judiciara in materie penala cu autoritatile din Israel, Cipru, Lichtenstein si Austria.

Dupa ce a fost pus sub acuzare, Radu Mazare a fost suspendat din functie, in 6 aprilie 2015, de catre prefectul judetului Constanta, iar in 22 mai 2015 si-a dat demisia de la conducerea Primariei, unde era de 15 ani.

Radu Mazare este judecat in mai multe dosare

Radu Mazare este judecat sau cercetat in mai multe dosare, pentru fapte de coruptie pe care le-ar fi comis cand era primar al Constantei.
Mazare este judecat intr-un dosar privind vanzarea unor terenuri din Mamaia la preturi subevaluate, prin care s-ar fi produs un prejudiciu de peste patru milioane de euro Primariei Constanta.

Fostul primar mai este judecat, din 2008, intr-un dosar privind atribuirea nelegala a unor terenuri. Presedintele suspendat al Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, fosti functionari din Primaria Constanta si notari publici sunt printre persoanele judecate in aceeasi cauza.

Procurorii sustin ca acestia ar fi produs un prejudiciu de aproximativ 114 milioane de euro - 36 de milioane fiind dauna municipiului Constanta si aproape 78 de milioane de euro prejudiciul adus statului.

Sursa foto: agerpresfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri