Alegerile locale din acest an au luat sfarsit. Romanii au avut sansa de a-si alege primarii si membrii din consiliile locale dupa un set de reguli noi in ceea ce priveste atat organizarea campaniei electorale cat si cea a votului intr-un singur tur. Problemele cu legea ale unor candidati se pare ca nu le-au afectat imaginea in fata alegatorilor, care au pus in continuare stampila de vot pe numele lor.

Dintr-un numar de 109 primari ai marilor orase din Romania au fost condamnati sau cercetati penal 51, in ultimii doi ani, dintre care 25 au ales sa candideze din nou. Printre primarii cu probleme penale care au fost realesi sunt Catalin Chereches (Baia Mare) Lia Olguta Vasilescu (Craiova) George Scripcaru (Brasov) sau Mircia Gutau (Ramnicu Valcea), conform Realitatea.net.


Catalin Chereches - Baia Mare

Primarul din Baia Mare, Catalin Chereches, aflat in arest din 27 aprilie si trimis in judecata pentru luare de mita in forma continuata, a castigat un nou mandat de primar, conform rezultatelor provizorii publicate de BEC el obtinand 70,14% din voturile valabil exprimate, conform News.ro.

Chereches a fost trimis in judecata de DNA in 20 mai, pentru luare de mita in forma continuata, dupa ce ar fi primit de la o persoana din conducerea CS Fotbal Club Municipal Baia Mare 70.000 de lei pentru a sustine financiar clubul.

Procurorii sustin, in rechizitoriu, ca in perioada martie 2015 - septembrie 2015 Chereches, in calitate de primar si ordonator principal de credite pentru sustinerea financiara a Asociatiei Club Sportiv Fotbal Club Municipal Baia Mare si implicit pentru eliberarea sumelor de bani alocate de Consiliul local in acest sens, a pretins si primit de la o persoana din conducerea clubului, atat in mod direct, cat si prin intermediar, suma totala de 70.000 lei.

"Dragii mei, cu demnitate si curaj ati aparat orasul. Ati aratat ce inseamna sa fii baimarean adevarat, ati demonstrat ca Baia Mare e o adevarata capitala a Ardealului de nord si impune respect. Va marturisesc ca sufletul meu a fost de nenumarate ori pus la incercare, dar de prea putine ori am lasat sa se vada emotia ce ma cuprindea. Ma deschid astazi in fata voastra si va spun ca in ultimii 15 ani am lacrimat cand tatal meu a plecat sa ma vehgeze din stele, murind in bratele mele. M-au cuprins lacrimile cand din arestul nedrept am auzit-o prima oara pe mama. Acum voi mi-ati asezat lacrimi in ochi, lacrimi pline de speranta si recunostinta, lacrimi care se astern si mangaie. Va multumesc si va iubesc! Voi sunteti marea mea familie. Voi sunteti energia care imi da puterea sa fac totul pentru Baia Mare!", le transmite baimarenilor Catalin Chereches, aflat in arest.

Lia Olguta Vasilescu - Craiova

Primarul Craiovei, Lia Olguta Vasilescu, este acuzata ca si-a folosit influenta ca vicepresedinte al PSD Dolj pentru a obtine sponsorizari de la oameni de afaceri pentru campania electorala din 2012 pentru alegerea primarului municipiului Craiova si ca a primit apoi mita in calitate de primar. La sfarsitul lunii mai, Olguta Vasilescu a fost la DNA., fiind acuzata de o noua infractiune de spalare de bani in dosarul in care este cercetata.

Lia Olguta Vasilescu, acuzata de fapte de coruptie, a castigat un nou mandat de primar al Craiovei, ea declarand, dupa inchiderea urnelor, ca duminica a fost dat un vot pro-persoana, si nu impotriva unei persoane. Imediat dupa ora 21.00, social-democratii doljeni au inceput numaratoarea paralela.

Primarul Craiovei Lia Olguta Vasilescu le-a multumit craiovenilor ca s-au prezentat, duminica, la vot, subliniind a orasul trebuie sa se dezvolte in continuare.

"Vreau sa le multumesc tuturor craiovenilor care s-au prezentat astazi la vot, dar mai ales vreau sa le multumesc pentru ca, poate pentru prima oara, nu a fost un vot impotriva unei persoane, ci, din contra, a fost un vot pro-persoana. Aceasta inseamna ca tot ceea ce am reusit sa facem in ultimii patru ani a fost pe placul lor. Eu ii asigur ca voi munci cel putin la fel de mult cum am facut-o pana acum si ma voi bate pentru Craiova, indiferent care va fi guvernarea, pentru ca este un oras care trebuie sa se dezvolte in continuare.”, a spus primarul municipiului Craiova, Lia Olguta Vasilescu.

George Scripcaru (Brasov)

George Scripcaru este trimis in judecata de DNA pentru luare de mita si abuz in serviciu.

George Scripcaru a castigat detasat un al patrulea mandat la Brasov, dupa numararea voturilor din 158 de sectii de votare din totalul celor de 177 aflate in municipiu el obtinand 51,48% din voturi, cu peste 30 de procente mai mult fata de candidatul PSD, Razvan Popa, arata rezultatele provizorii furnizate de Biroul Electoral Judetean luni dimineata. La Consiliul Local Brasov, PNL a obtinut cele mai multe voturi - 30,63%, urmat de PSD - 26,95%, FDGR - 7,45% si UDMR - 6,16%.

Mircia Gutau - Ramnicu Valcea

Fostul edil din Ramnicu Valcea, condamnat definitiv in doua dosare, pentru luare de mita si abuz in serviciu, a candidat din partea Partidului Ecologist Roman.

In ianuarie 2010, Mircia Gutau a fost condamnat definitiv la trei ani si sase luni de inchisoare cu executare pentru luare de mita, in acelasi dosar primind o pedeapsa similara si fostul viceprimar al orasului. Cei doi au fost denuntati la DNA de catre un om de afaceri care a reclamat ca edilul si adjunctul sau i-au cerut 50.000 de euro pentru a-i elibera un certificat de urbanism.

In iunie 2014, Gutau a fost din nou condamnat, de data aceasta la doi ani si sase luni de inchisoare pentru abuz in serviciu, intr-un dosar privind achizitionarea de catre municipalitate a unor locuri de joaca la preturi supraevaluate. Curtea de Apel Craiova a dispus, prin aceeasi sentinta definitiva, contopirea pedepsei de doi ani si sase luni cu pedeapsa mai veche, de trei ani si jumatate de inchisoare, aplicand pedeapsa rezultanta de trei ani si sase luni de inchisoare si mentinand liberarea conditionata dispusa anterior in cazul lui Gutau.

Mircia Gutau a fost in arest preventiv si in arest efectiv intre 11 iulie 2006 si 10 noiembrie 2006, precum si de la data de 27 ianuarie.2010 la data de 14 septembrie 2011, fiind liberat conditionat cu un rest de pedeapsa de 557 zile inchisoare.

Sursa foto: AVN Photo Lab / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri