Dan Voiculescu, incarcerat la Penitenciarul Rahova, a fost adus la sediul DNA pentru a fi audiat in dosarul cartilor scrise de detinuti pentru reducerea pedepselor, potrivit unor surse judiciare.

Dan Voiculescu este audiat ca martor, la Directia Nationala Anticoruptie, in dosarul in care se fac cercetari pentru favorizarea faptuitorului, ancheta vizand profesori universitari care au coordonat sau validat lucrarile stiintifice ale detinutilor, pentru care acestia au primit reducerea pedepselor, reprezentantii editurilor care le-au publicat si functionari ai ANP care au propus eliberarea, conform News.ro

Pe 11 ianuarie, Dan Voiculescu scria pe blogul sau: "Observ ca opinia publica e preocupata, la inceput de an, de doua mari subiecte: cati copii are Borcea si cate carti a scris Voiculescu. Mi se reproseaza ca sunt prolific, ca am scris zece carti. Cu toata modestia, nu ma voi opri aici".

Din august 2014, Voiculescu este incarcerat la Penitenciarul Rahova, fiind condamnat la o pedeapsa de zece ani de inchisoare pentru spalare de bani in dosarul privind privatizarea frauduloasa a Institutului de Cercetari Alimentare.

In acelasi dosar al cartilor scrise de detinuti a fost audiat, miercuri, si Gigi Becali. Omul de afaceri a declarat la iesirea de la DNA, ca a venit martor si pleaca martor, pentru ca ancheta nu il vizeaza pe el, ci o posibila favorizare de catre comisia de penitenciar in cazul celor cinci carti scrise el in penitenciar.

188 de detinuti au scris si publicat peste 400 de carti in ultimii doi ani

Din datele Administratiei Nationale a Penitenciarelor, 188 de detinuti au scris si publicat peste 400 de carti in ultimii doi ani, printre acestia fiind Gigi Becali, George Copos, Catalin Voicu, Miron Mitrea, Dan Voiculescu, Dan Diaconescu si Ioan Niculae.

Becali a scris in cei doi ani in care a stat in penitenciar cinci carti: "Muntele Atos, patria ortodoxiei", "Steaua si Becali", "Becali si politica. Inceputurile", "Iubirea milostiva si mantuitoare" si "Becali Parlamentul Europei si Parlamentul Romaniei".


Ancheta in acest caz a fost inceputa in ianuarie, dupa ce DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la suspiciunea savarsirii infractiunii de favorizare a faptuitorului, respectiv pentru ajutorul dat unor condamnati pentru coruptie. Anchetatorii sustin ca fapta ar fi fost savarsita de mai multe persoane care au actionat concertat in scopul de a crea aparenta ca sunt indeplinite conditiile legale pentru ca persoanele condamnate sa fie liberate conditionat.

Conform Legii 254/2013 privind executarea pedepselor, in cazul elaborarii de lucrari stiintifice, se considera 30 de zile executate pentru fiecare lucrare stiintifica.

“Pentru a profita de aceasta prevedere, s-ar fi creat un mecanism in care ar fi implicate cadre universitare, reprezentanti ai unor edituri si membri ai comisiilor din penitenciare, care au actionat coroborat, astfel incat persoanele condamnate sa apara ca autori de lucrari stiintifice, iar pedepsele aplicate de instante sa se considere ca executate”, sustin procurorii DNA.

Sursa foto: agerpresfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri