Fostul primar al Sectorului 2, Neculai Ontanu, a fost trimis in judecata de procurorii DNA, in dosarul in care este acuzat ca a luat mita un teren de 1.500 de metri patrati intr-o zona rezidentiala de pe strada Barbu Vacareascu, pentru a facilita retrocedarea mai multor terenuri de peste 83.000 de metri patrati, scrie News.ro. In acelasi dosar sunt judecati avocata Loredana Radu, complicea lui Ontanu, si fostul secretar al Consiliului Local al Sectorului 2, Toma Sutru, care a primit doua milioane de euro de la persoana care a cerut retrocedarea terenurilor.

Neculai Ontanu, primar al Sectorului 2 la data faptelor, acuzat de luare de mita, si Toma Sutru, cercetat pentru luare de mita si spalare de bani, au fost trimisi in judecata in stare de arest preventiv. Avocata Loredana Claudia Radu, aflata in arest la domiciliu, va fi judecata pentru complicitate la luare de mita si spalare de bani, pentru aceleasi fapte fiind trimis in judecata si Aurel Radu, acesta fiind sub control judiciar.

Dosarul a fost trimis Curtii de Apel Bucuresti, procurorii cerand instantei sa mentina masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza si in timpul judecatii. Potrivit rechizitoriului procurorilor, in perioada 2006 - 2007, Neculai Ontanu, in calitate de primar al Sectorului 2 Bucuresti, a acceptat promisiunea unor foloase materiale de la o persoana, beneficiar al unor drepturi litigioase (denuntator in cauza), pentru ca in schimb sa faciliteze procedura de reconstituire a dreptului de proprietate, in conformitate cu prevederile Legii 18/1991, asupra mai multor terenuri din Sectorul 2 ce totalizau 83.500 de metri patrati.

In aceeasi perioada, Ontanu a pretins, iar dupa emiterea titlului de proprietate a primit, indirect, un teren de 1.500 de metri patrati, intr-o zona rezidensiala de pe strada Barbu Vacarescu din Sectorul 2, cu o valoare de piata estimata la 1.441.495 euro. Terenul a fost transferat de denuntator, gratuit, prin intermediul unor contracte de vanzare-cumparare fictive, catre avocata Loredana Radu si Aurel Radu, la cererea lui Ontanu, sustin anchetatorii.

“In baza solicitarii formulate de inculpatul Ontanu Neculai, la data de 13 noiembrie 2007, s-au incheiat, la acelasi notariat public, doua contracte de vanzare-cumparare prin care a fost transferat dreptul de proprietate asupra unei suprafete de 500 mp cu o valoare de piata de 650.995 euro din terenul situat pe str. Barbu Vacarescu catre Radu Aurel si asupra unei suprafete de 1.000 mp din acelasi lot, cu o valoare de piata de 790.500 euro catre Radu Loredana Claudia”, au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

Pretul prevazut in contractul incheiat cu Aurel Radu a fost de 500 de euro pe metru patrat, respectiv valoarea minima conform Ghidului cu preturi orientative ale imobilelor realizat de Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania, in total fiind trecut pretul de 250.000 de euro.

In contractul incheiat cu Loredana Radu a fost prevazut un pret de 10 ori mai mic, respectiv 50 de euro pe metru patrat, totalul pentru terenul de 1.000 de metri patrati fiind de 50.000 de euro.

“Cu privire la modalitatea de plata, s-a mentionat in ambele situatii ca s-ar fi platit un avans de 5.000 euro la o data neprecizata, iar diferenta s-ar fi achitat in numerar in ziua incheierii contractului. In realitate nu s-a achitat nicio suma de bani, cele doua contracte au avut un caracter fictiv, terenurile fiind transferate in contul mitei promise primarului Ontanu Neculai, la indicatia acestuia”, au aratat procurorii in rechizitoriu.

Dupa trei luni de la incheirea contractului de vanzare-cumparare, in 6 februarie 2008, Aurel Radu a cesionat dreptul de proprietate asupra terenului de 500 de metri patrati catre un cumparator de buna-credinta, de la care a primit 1,4 milioane de euro, suma retrasa in numerar si apoi transferata in patrimoniul unei persoane a carei identitate nu a putut fi stabilita pana la momentul trimiterii dosarului in judecata.

Ulterior, in 17 decembrie 2008, Loredana Radu, pentru a ascunde originea terenului si identitatea beneficiarului final, a cesionat dreptul de proprietate asupra terenului de 1.000 de metri patrati catre o ruda, care era si apropiat al primarului Neculai Ontanu, in baza unei tranzactii in care a fost mentionat un pret de aproximativ cinci ori mai mic decat valoarea de piata a imobilului.

Toma Sutru este acuzat de procurorii DNA ca, in perioada 2007 - 2008, in calitate de secretar al Primariei Sectorului 2 Bucuresti, a pretins si a primit de la denuntator doua milioane de euro, pentru a facilita procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra terenului revendicat.

“Cei doi au convenit sa mascheze mita sub forma unui contract de vanzare-cumparare pentru un teren apartinand unei rude a inculpatului, situat intr-o zona periferica, cu regim de teren arabil si traversat de linii de inalta tensiune, astfel incat nu era susceptibil pentru utilizari economice. Si cheltuielile aferente contractului fictiv de vanzare-cumparare incheiat pentru a ascunde natura reala a platii acestor sume a fost suportat de denuntator”, au scris procurorii in rechizitoriu.

Ulterior, suma de doua milioane de euro a fost transferata intr-un cont bancar controlat de Toma Sutru, care a realizat mai multe investitii in Romania si Spania pe numele altor persoane, pentru a ascunde originea banilor si identitatea beneficiarului real.

Procurorii au pus sechestru asigurator pe terenului in suprafata de 1.000 de metri patrati de pe strada Barbu Vacarescu, cesionat de Loredana Radu catre o ruda a sa, pe bunuri detinute de inculpatul Aurel Radu, pana la concurenta sumei de 1,4 milioane de euro, precum si popriri pe sumele obtinute de Toma Sutru si transferate catre rudele acestuia si pe veniturile obtinute in urma investitiilor efectuate cu aceste sume, masuri luate “pentru a evita ascunderea, instrainarea sau sustragerea de la urmarire a bunurilor supuse confiscarii”.

Neculai Ontanu a avut patru mandate de primar al Sectorului 2. De-a lungul timpului, numele lui a fost invocat in mai multe scandaluri. Cel mai recent a fost la inceputul anului, cand s-a descoperit ca Ontanu ar fi semnat doua autorizatii diferite, insa cu aceeasi data si acelasi numar de inregistrare, pentru construirea Arenei Nationale.

In februarie, Neculai Ontanu anunta ca va candida pentru al cincilea mandat la Primaria Sectorului 2, din partea UNPR si beneficiind de sprijinul PSD, dar in aprilie a renuntat atat la candidatura, cat si la toate functiile politice din UNPR. Ontanu este in arest preventiv din 25 martie.

Avocata Loredana Radu este nepoata fostului ministru de Interne Gabriel Oprea, i-a aparat pe Victor Ponta, Mircea Cosma si Nicolae Dumitru si a lucrat pentru una dintre firmele lui Dorin Cocos. Oprea i-a fost Loredanei Radu coordonator pentru lucrarea de doctorat sustinuta de aceasta in 2010 la Academia Nationala de Informatii. Radu este suspectata de plagierea lucrarii de doctorat, ca de altfel mai multi doctoranzi coordonati de Oprea, intrati in atentia presei.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri