Tribunalul Bucuresti a decis, joi, arestarea preventiva pentru 30 de zile a primarului din Jilava, Adrian Mladin, in dosarul in care este acuzat ca a luat mita bani si bunuri de peste cinci milioane de lei pentru atribuirea unor contracte de lucrari de constructie si reabilitare a unor imobile si de amenajare peisagistica in comuna din judetul Ilfov, conform News.ro.

Decizia nu este definitiva, contestatia lui Adrian Mladin urmand sa se judece la Curtea de Apel Bucuresti, care va stabili daca primarul din Jilava ramane in arest preventiv, va fi plasat in arest la domiciliu sau cercetat sub control judiciar. Adrian Mladin este in Arestul Central al Politiei Capitalei de marti, cand procurorii l-a retinut pentru 24 de ore si l-au pus sub acuzare pentru 79 de fapte de luare de mita, spalare a banilor si fals in declaratii.

In acelasi dosar a fost retinut, marti, si Marian Constantin, administratorul unei societati comerciale, pentru 79 de fapte de dare de mita, spalare a banilor si fals in inscrisuri sub semnatura private. In cazul lui Constantin, judecatorul de drepturi si libertati de la Tribunalul Bucuresti a dispus masura controlului judiciar, anchetatorii putand contesta decizia. Cei doi au fost retinuti dupa ce procurorii DNA au facut perchezitii in Bucuresti si Ilfov, la Primaria Jilava, la sediile unor firme si la persoane suspectate de fapte de coruptie in acest dosar.

Potrivit procurorilor, in luna aprilie 2010, primarul Adrian Mladin s-a inteles cu Marian Constantin si cu o alta persoana ca acestia din urma sa infiinteze o societate comerciala pentru a obtine contracte publice de la Primaria comunei Jilava. In luna iunie 2010, la scurt timp de la infiintarea societatii al carei asociat cu o cota majoritara de participare era Marian Constantin, a fost initiata licitatia publica in vederea incheierii acordului cadru denumit “lucrari de constructii civile - reparatii si reabilitare constructii existente si executie constructii noi” in comuna Jilava, cu o valoare estimata de 9,5 milioane de euro.

“Acordul cadru prevedea incheierea, in urmatorii patru ani, a mai multor contracte subsecvente cu societatea castigatoare pentru 18 obiective de investitii de interes local la nivelul comunei Jilava. Cum societatea nou infiintata nu putea sa indeplineasca criteriile de selectie stabilite de autoritatea contractanta pentru un acord cadru de asemenea anvergura, inculpatul Mladin Adrian a facut demersuri, astfel incat sa fie formata o asociere cu alte firme, al carei lider sa fie insa firma nou infiintata”, potrivit DNA.

In urma licitatiei a fost declarata castigatoare asocierea de firme unde lider era societatea comerciala a lui Constantin. Ulterior, in baza acordului cadru, in perioada 2010 - 2011 intre comuna Jilava, reprezentata de Mladin, si asocierea de firme, reprezentata de Constantin, s-au incheiat patru contracte subsecvente acordului cadru, in valoare de 3.271.607,59 de lei, 2.593.258,29 de lei, 1.454.654,48 de lei si 1.087.914,66 de lei.

In luna ianuarie 2011 a avut loc si procedura de achizitie publica, prin modalitatea cerere de oferta, pentru incheierea unui acord-cadru de lucrari de arhitectura peisagistica in comuna Jilava, in valoare estimata de trei milioane de euro. Singurul participant la licitatie a fost societatea reprezentata de Marian Constantin, iar aceasta a si fost declarata castigatoare, “desi nu indeplinea nici una din cerintele minime de calificare prevazute in documentatia de atribuire”, sustin procurorii.

Ulterior, in baza acordului cadru, in cursul anului 2011, intre comuna Jilava si societatea lui Marian Constantin s-au incheiat patru contracte subsecvente acordului cadru, in valoare de 67.352,88 de lei, 1.112.569,95 de lei, 1.593.932,77 de lei si 962.184 de lei. In schimbul favorizarii firmei lui Constantin, Mladin ar fi primit bani si in bunuri de lux in valoare totala de 5.065.853,32 de lei, bunurile fiind destinate construirii, amenajarii si utilarii vilei primarului, din comuna Jilava, in perioada noiembrie 2010 - martie 2012. Ulterior, Mladin a vandut vila unei persoane din familie, cu suma declarata de 150.000 de euro, care in realitate nu a fost platita.

In anul 2012, impotriva societatii administrate de Marian Constantin s-a formulat o cerere de intrare in insolventa. In aceste conditii, Constantin a intocmit conventii si facturi fiscal false, pentru a justifica retragerile de numerar si bunurile care i-au fost date cu titlu de mita lui Mladin. Mladin este judecat in alte doua dosare, din 2011 si 2012, pentru infractiuni similar. Intr-unul dintre dosare, in 28 martie 2014, primarul comunei Jilava, Adrian Mladin, a fost condamnat de Curtea de Apel Bucuresti la sapte ani de inchisoare cu executare, iar fostul edil din Snagov, Apostol Musat, a primit o pedeapsa de cinci ani de inchisoare, in dosarul in care sunt acuzati de coruptie. Decizia a fost contestata si se judeca la instanta suprema, urmatorul termen fiind in 27 iunie. Adrian Mladin a obtinut, la alegerile locale din 5 iunie, un nou mandat de primar, el candidand ca independent. Mladin este, in prezent, suspendat din functie, interimatul la Primaria Jilava fiind asigurat de viceprimarul Ilie Ionescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri