Corpul de control al premierului a declansat o investigatie cu privire la sponsorizarile facute de companiile farmaceutice catre medici, a anuntat, la Digi 24, seful Corpului de Control al premierului, Valentin Mircea, care a catalogat drept "gresita" relatia doctorului roman cu marile companii farmaceutice, apreciind ca adesea "medicul trece o linie in a discuta, in a sta foarte aproape de aceste companii".

Valentin Mircea a catalogat drept "gresita" relatia medicului roman cu marile companii farmaceutice, apreciind ca adesea "medicul trece o linie in a discuta, in a sta foarte aproape de aceste companii din domeniu". El a atras atentia ca este vorba despre un fenomen larg, iar in prezent nu este cunoscut nici cate sponsorizari de acest gen s-au facut, informeaza News.ro.

"Nu avem acum o statistica, e un fenomen larg si tocmai asta este si problema. E firesc si in orice industrie exista colaborare intre specialisti si companiile implicate. E chiar benefic la un moment dat, poate fi incurajata cercetarea, invatamantul finantat de companii care isi doresc anumiti specialisti pe o zona, dar de aici pana la a sponsoriza orice medic de familie sau farmacist dintr-un oras micut sa mearga la congrese peste mari si tari, lucrurile par sa o fi luat razna”, a declarat Valentin Mircea.

El a spus ca sponsorizarea de catre companiile farmaceutice a medicilor ii pune pe cei din urma intr-o situatie de conflict de interes. "E cel putin conflict de interes. Adica nu poti fi obiectiv ca medic, sa prescrii cel mai bun medicament in momentul in care o companie farmaceutica ti-a finantat deplasarea la un congres, poate un studiu util in ansamblu, dar de ce tocmai acea companie farmaceutica?”, a afirmat seful Corpului de control al premierului.

El a spus ca, in opinia sa, pot fi gasite mecanisme alternative. "In opinia mea, da. Se pot gasi mecanisme alternative. Companiile care doresc sa sprijine medicii, cercetarea si aceste obiective nobile pot sa contribuie la un fond din care sa fie apoi platiti cei care vor sa mearga la congrese si atunci sa se elimine legatura directa dintre o anumita companie si un anumit medic. Ar fi un mecanism. E o idee de a asigura ca nu exista un conflict de interese. Atunci cand ai un fenomen atat de amplu si pare evident ca nu poti sa-l controlezi macar de a fi sigur ca ceea ce se plateste de acea companie e doar un ajutor si atat. Atunci cand nu poti fi sigur ajungi la astfel de solutii de a interzice complet si ca sa permiti totusi medicilor care nu au resurse sa se informeze poate sa contribuie statul. Nu stiu daca exista fonduri in acest sens, dar pot contribui si acele companii, dar in aceasta formula”, a subliniat seful Corpului de Control al Premierului.

El a mai spus ca, in urma semnalelor din presa, Corpul de control al premierului a declansat o investigatie cu privire la sponsorizarile facute de companiile farmaceutice catre medici: "Da, ascultam si ne uitam la semnalele din presa. Ne-am dat seama ca poate fi ceva acolo cand au aparut date despre neconcordantele si situatia foarte neclara in care companiile din domeniu anuntau Agentia Medicamentului cu privire la sponsorizari fiindca in prezent in legislatie asta e obligatia minimala de a informa, de a anunta, de a transparentiza acest fenomen”.
Sponsorizarile primite de medici de la companiile farmaceutice fac si obiectul unui dosar deschis de DNA.

La sfarsitul lunii mai, DNA arata ca, din februarie, sunt urmariti penal 77 de medici oncologi acuzati ca in 2012, sub pretextul participarii la un congres international, au beneficiat de o vacanta in India, platita de o companie distribuitoare de medicamente, pentru ca ulterior doctorii sa promoveze anumite produse.

Procurorii au dispus efectuarea urmaririi penale fata de 77 de medici specialisti oncologi, pentru luare de mita, iar in acelasi dosar sunt urmariti penal o societate comerciala avand ca obiect de activitate servicii de import, distributie si promovare a produselor farmaceutice, acuzata de dare de mita, in forma continuata (77 acte materiale) si patru reprezentanti cu functii de conducere in societatea respectiva, pentru aceleasi fapte.

Surse judiciare declarau, in martie, pentru News.ro, ca aproximativ 80 de medici sunt in atentia procurorilor DNA, fiind suspectati ca in anul 2012, aflati in India la un congres de oncologie, ar fi beneficiat de o excursie costisitoare in Nepal, platita de o companie distribuitoare de medicamente. Medicii sunt de la Institutul Oncologic Bucuresti si de la sectii de oncologie ale unor spitale din Capitala si din alte orase.

Sursa foto: Spotmatik Ltd/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri