Curtea Constitutionala a avizat pozitiv, initiativa de modificare a Constitutiei astfel incat sa se stipuleze faptul ca familia se poate intemeia pe casatoria liber consimtita intre barbat si femeie, nu pe cea intre soti.

Presedintele CCR Valer Dorneanu a precizat ca avizul oferit de Curte a fost dat strict in privinta indeplinirii conditiilor de depunere a unei initiative de revizuire, adica a numarului suficient de semnaturi, in conditiile legii, precum si in privinta respectarii limitelor revizuirii cu privire la drepturile fundamentale ale cetatenilor, care nu pot fi suprimate, conform News.ro

"Curtea nu s-a pronuntat asupra oportunitatii acestei modificari a Constitutiei, nu este atributul CCR sa stabileasca daca va admite casatoria intre soti, nici macar sa defineasca din nou notiunea de familie, nici macar sa defineasca celelalte notiuni care sunt asteptate de catre unii cu privire la parteneriate civile. CCR ar vrea sa se pronunte strict asupra constitutionalitatii propunerii de revizuire", a spus el, subliniind ca, legal, CCR se pronunta doar asupra respectarii criteriilor enuntate la articolele 150 si 152 din Constitutie.

Cea mai importanta verificare a fost asupra suprimarii drepturilor fundamentale, nefiind cazul, a precizat Dorneanu.

"Dreptul la casatorie, deocamdata in Romania, nu este consacrat constitutional sau prin alta lege ca un drept fundamental. Legislatia europeana cu privire la aceasta recomanda o larghete a statelor, le da o marja de suveranitate sa se pronunte daca admit sau nu casatoria intre cupluri de acelasi sex. De asemenea, nu este incalcat nici conceptul de viata de familie, pentru ca acesta este mult mai larg decat sfera casatoriei, decat relatiile dintre viitorii soti. Cuprinde relatiile cu copii, cu rudele, defineste care sunt obligatiile acestora, legaturile de rudenie. Deci nici din punctul acesta de vedere nu s-a putut retine ca s-ar fi incalcat acest drept", a explicat Valer Dorneanu.

Seful CCR a precizat ca, din aceste motive, initiativa de revizuire a Constitutiei respecta Legea fundamentala si isi poate urma cursul.
Dupa adoptarea acestui aviz, propunerea va fi transmisa celor doua Camere ale Parlamentului pentru dezbatere si votare.

Coalitia pentru Familie a strans un numar de 3 milioane de semnaturi, pe care le-a depus la Senat alaturi de o propunere de revizuire a Constitutiei privind definitia familiei prin care se cere modificarea articolul 48, aliniatul 1, care se refera la definitia familiei. In actuala forma, acesta prevede ca "familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti", insa semnatarii initiativei vor ca definitia sa fie schimbata pentru a bloca orice posibilitate a legiferarii casatoriei intre persoane de acelasi sex. Astfel, initiativa prevede ca "familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie".

Fiind vorba despre o initiativa de revizuire a Constitutiei, Curtea Constitutionala este chemata sa ofere un aviz, obligatoriu pentru continuarea procedurilor. Pentru o initiativa cetateneasca de revizuire sunt necesare un minim de 500.000 de semnaturi.
In acest moment, casatoria intre persoane de acelasi sex este interzisa expres doar prin Codul civil, articolul 277, care interzice si recunoasterea pe teritoriul Romaniei a casatoriei intre persoane de acelasi sex incheiate in afara tarii.

Sursa foto: Khomich Yauheni / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri