Bogdan Olteanu, viceguvernatorul BNR, a fost adus la Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru a fi prezentat instantei cu propunere de arestare preventiva in dosarul in care acesta este acuzat ca ar fi primit sprijin electoral si un milion de euro de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu, in schimbul efectuarii de demersuri pe langa membrii Guvernului Romaniei pentru numirea guvernatorului Deltei Dunarii, conform News.ro.

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, retinut de DNA pentru 24 de ore, a fost adus in jurul orei 14.45 la instanta suprema, procurorii solicitand arestarea sa preventiva. Cererea va fi judecata de magistratul Angela Dragne, de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Procurorii DNA au dispus retinerea pentru 24 de ore, a viceguvernatorului BNR Bogdan Olteanu, pentru trafic de influenta, acesta fiind acuzat ca, in perioada iulie - noiembrie 2008, cand era presedinte al Camerei Deputatilor, a solicitat si primit de la un om de afaceri suma de un milion de euro si sprijin electoral, constand in servicii de marketing si consultanta, in schimbul efectuarii de demersuri pe langa membrii Guvernului Romaniei pentru determinarea numirii unei persoane pe postul de guvernator al Deltei Dunarii.

Banii au fost remisi de catre omul de afaceri, printr-un intermediar, la sediul unui partid politic, mai arata procurorii.

DNA sustine ca, in urma diligentelor depuse de Bogdan Olteanu, persoana respectiva a fost numita, la data de 18 septembrie 2008, in functia de guvernator al Deltei Dunarii. Procurorii mentioneaza ca in cauza se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a reactionat, vineri dimineata, la retinerea viceguvernatorului Bogdan Olteanu pentru trafic de influenta, precizand ca actiunea DNA nu afecteaza activitatea bancii centrale, iar atributiile viceguvernatorului urmeaza sa fie preluate de catre ceilalti membri ai conducerii executive a BNR. Statutul BNR prevede ca un membru al conducerii institutiei poate fi schimbat din functie doar de catre Parlament.

Potrivit unor surse judiciare, lui Olteanu i-ar fi fost dusa suma de doua milioane de euro cash, de la Sorin Ovidiu Vintu, printr-un intermediar, dupa ce cei doi se intalnisera la proprietatea omului de afaceri, in Delta Dunarii.

Din aceasta suma, un milion de euro i-ar fi revenit lui Calin Popescu Tariceanu, pentru numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei.
De asemenea, surse judiciare spun ca Olteanu ar fi recunoscut in fata procurorilor ca s-ar fi intalnit cu Vintu, dar nu si ca ar fi primit bani de la acesta.

Bogdan Olteanu este membru al Consiliului de Administratie si viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei din octombrie 2009, potrivit CV-ului sau, postat pe site-ul Bancii Nationale. In perioada 2006 - 2008, Bogdan Olteanu a fost presedinte al Camerei Deputatilor, iar din decembrie 2008 si pana in octombrie 2009 a fost vicepresedinte al Camerei.

Bogdan Olteanu a fost membru PNL din 1991, ocupand mai multe functii la organizatia de tineret, pana la cea de presedinte al Tineretului National Liberal, intre 1998-2000. In noiembrie 2004, Olteanu a fost ales deputat de Bucuresti pe listele Aliantei Dreptate si Adevar.

Sorin Ovidiu Vintu - condamnat la sase ani si doua luni de inchisoare in dosarul delapidarii Petromservice - a fost adus, joi, de la Penitenciarul Rahova la DNA, pentru a fi audiat intr-un dosar de cumparare de influenta. Surse judiciare declarau pentru News.ro ca Sorin Ovidiu Vintu este suspectat ca i-ar fi promis unui politician un million de euro pentru ca acesta sa intervina in sprijinul omului de afaceri.

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a afirmat, joi, ca in activitatea sa nu exista fapte de coruptie dar se asteapta ca, odata cu apropierea alegerilor, mai multe persoane arestate, condamnate sau anchetate sa faca denunturi impotriva sa, insa acest lucru nu va impiedica ALDE sa fie partid parlamentar si dupa alegeri.

De asemenea, jurnalistul Liviu Mihaiu a afirmat, joi, pe Facebook, ca nu stie ca numirea sa in 2008 ca guvernator al Deltei Dunarii sa fi avut loc in urma unui act de coruptie in care protagonistii sa fie politicieni, printre care Bogdan Olteanu, si omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu.
”Nu am stiut si nici participat la acea pretinsa tranzactie pe spezele numirii mele ca guvernator. Probabil ca am fost un foarte bun pretext pentru fostul mogul pentru a-l avea (si) pe seful Camerei Deputatilor la mana”, a scris, pe contul de Facebook, Liviu Mihaiu.

Liviu Mihaiu si-a continuat mesajul intr-o nota ironica: ”Daca e sa intram in alt registru, sunt «onorat» ca «transferul» meu a avut o asemenea cota, dar sunt ingrozit ca unul dintre cei mai buni/onesti guvernatori ai Deltei Dunarii (...) a ajuns in fruntea D.D. printr-un asemenea act de coruptie la un asemenea nivel”.

Mihaiu a precizat ca niciunul dintre cei ”implicati in dosar” nu i-a cerut vreodata ceva si ca justitia trebuie sa isi faca ”(toata) datoria!”
Liviu Mihaiu a fost numit, in septembrie 2008, de catre premierul de atunci, Calin Popescu-Tariceanu, in functia de guvernator al rezervatiei naturale Delta Dunarii, post pe care l-a ocupat pana in februarie 2009.

Sursa foto: agerpresfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri