Interceptarile, inregistrarile ambientale, documentele bancare si declaratiile martorilor demonstreaza ca Bogdan Olteanu a primit bani pentru a interveni in numirea lui Liviu Mihaiu, in 2008, in functia de guvernator al Deltei Dunarii, arata judecatorul de la ICCJ in motivarea deciziei ca fostul viceguvernator al BNR sa fie plasat in arest la domiciliu.

Instanta suprema a decis, in 29 iulie, ca Bogdan Olteanu sa stea in arest la domiciliu, respingand cererea procurorilor DNA de arestare preventiva a fostului viceguvernator al BNR, in dosarul in care este acuzat ca a primit un milion de euro si sprijin electoral de la Sorin Ovidiu Vintu, in schimbul unor demersuri la membri ai Guvernului pentru numirea lui Liviu Mihaiu, in 2008, in functia de guvernator al Deltei Dunarii. Contestatia lui Bogdan Olteanu si a procurorilor DNA va fi judecata in 11 august, de un complet al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, conform News.ro.

Judecatorul Angela Dragne, care a stabilit ca Bogdan Olteanu sa fie plasat in arest la domiciliu, arata, in motivarea deciziei, ca aceasta masura este ”suficienta” raportat la probele aduse de DNA in sustinerea acuzatiei de trafic de influenta privind numirea guvernatorului Deltei Dunarii la solicitarea lui Sorin Ovidiu Vintu.

ICCJ: Probele anchetatorilor DNA ar demonstra acuzatia ce i se aduce lui Olteanu

ICCJ mai arata in document ca probele anchetatorilor DNA depuse pana la acest moment la dosar ar demonstra acuzatia ce i se aduce lui Olteanu.
”In legatura cu indeplinirea cerintei prev. de art.223 alin.2 teza I Cod procedura penala, Judecatorul de drepturi si libertati constata, in baza probelor administrate in cauza pana la acest moment procesual, ca acestea sustin aprecierea existentei unor motive verosimile care fundamenteaza banuiala intemeiata ca inculpatul Olteanu Bogdan a savarsit fapta de trafic de influenta, prev. de art. 291 Cod penal rap. la art.6 din Legea nr.78/2000 cu aplicarea art.5 Cod penal, constand in aceea ca, in perioada iulie - noiembrie 2008, a solicitat si primit de la Vantu Sorin Ovidiu un milion de euro in schimbul efectuarii de demersuri pe langa membrii Guvernului Romaniei pentru determinarea numirii lui Liviu Mihaiu pe postul de guvernator al Deltei Dunarii”, noteaza magistratul Dragne in motivarea sa.

Bogdan Olteanu a negat in fata instatei orice acuzatie

Avocatul lui Bogdan Olteanu a declarat ca acesta a negat in fata instantei orice acuzatie, aratand ca nu a cerut si nu a primit bani de la Sorin Ovidiu Vintu. Olteanu a spus ca s-a dus in Delta Dunarii sa discute cu Vintu pentru ca acesta era netransportabil, dar a sustinut ca s-a intalnit cu omul de afaceri asa cum s-a vazut cu multi alti oameni din media.

Procurorii DNA l-au audiat si pe Liviu Mihaiu in dosarul in care l-au pus sub acuzare pe Bogdan Olteanu.

Anchetatorii arata, in referatul prin care au cerut instantei supreme arestarea preventiva a viceguvernatorului BNR, ca in 31 iulie 2008, Bogdan Olteanu, atunci presedinte al Camerei Deputatilor, a mers in Delta Dunarii, insotit de o alta persoana, care a intermediat discutia cu omul de afaceri. ”Transportul celor doi in Delta s-a realizat cu un elicopter”, potrivit documentului citat.

In schimbul folosirii influentei sale pentru numirea in postul de guvernator al rezervatiei Delta Dunarii, Olteanu a cerut un milion de euro pe care urma sa-i primeasca in numerar, sustin procurorii. Persoana care a fost numita ca guvernator a fost chemata la Guvern pe 2 septembrie 2009, cu doua saptamani inaintea adoptarii hotararii de Guvern prin care a fost oficializata numirea, si i s-a adus la cunostinta ca va fi desemnata pentru acel post, mai arata anchetatorii.

Transferul banilor, facut printr-un cont bancar deschis in Cipru

Transferul banilor ceruti de Bogdan Olteanu ar fi fost facut dintr-un cont bancar deschis in Cipru intr-unul din Bulgaria, deschis de o firma inregistrata in Delaware, Statele Unite. Din contul din Bulgaria, banii au fost retrasi in numerar in trei transe, in 28-30 octombrie 2008, au mai stabilit procurorii.
Un alt folos necuvenit primit de Olteanu ar fi constat in servicii de consultanta in campania electorala din 2008 pentru alegerile parlamentare. Concret, o anumita firma i-ar fi pus la dispozitie lucrari de analiza politica si sondaje de opinie.
DNA a anuntat ca se fac acte de urmarire penala in aceasta cauza si fata de alte persoane.

Liviu Mihaiu, neaga implicarea sa in vreun act de coruptie

Liviu Mihaiu a afirmat pe Facebook, ca nu stie ca numirea sa in 2008 ca guvernator al Deltei Dunarii sa fi avut loc in urma unui act de coruptie in care protagonistii sa fie politicieni, printre care Bogdan Olteanu, si omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu. Mihaiu a precizat ca niciunul dintre cei ”implicati in dosar” nu i-a cerut vreodata ceva si ca justitia trebuie sa isi faca ”(toata) datoria!”

Liviu Mihaiu a fost numit, in septembrie 2008, de catre premierul de atunci, Calin Popescu-Tariceanu, in functia de guvernator al rezervatiei naturale Delta Dunarii, post pe care l-a ocupat pana in februarie 2009. Bogdan Olteanu si-a depus luni demis din functia de viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), care a fost trimisa la Parlament, institutia care trebuie sa inregistreze demisia, au declarat surse oficiale, pentru News.ro.

Bogdan Olteanu, viceguvernator al BNR din 2009 si aflat la al doilea mandat, a fost retinut in noaptea de joi spre vineri de catre procurorii DNA, iar ulterior instanta a decis plasarea sa in arest la domiciliu.

Olteanu, care ocupa a treia treapta in ierarhia BNR - dupa guvernatorul Mugur Isarescu si primviceguvernatorul Florin Georgescu -, este primul inalt oficial al bancii centrale aflat intr-o asemenea situatie.

Sursa foto: agerpresfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri