Fostul director al Serviciului Roman de Informatii in perioada 1997-2000, Costin Georgescu a declarat pentru News.ro ca granitele cu Ucraina si cea cu Republica Moldova impun un control mai dur la trecerea frontierei pentru ca zonele de unde vin tigarile de contrabanda sunt si zone de unde pot fi procurate cantitati mari de armament.

„Teroristii au nevoie de arme. Si nu numai. Si mafiotii au nevoie de arme. Si nebunii au nevoie de arme fiindca, in Statele Unite, o serie de incidente criminale nu erau facute de teroristi, erau facute de oameni care pot fi considerati nebuni care au avut ocazia sa puna mana pe o arma periculoasa si au intrat la o scoala sau in alte locuri in care sunt oameni multi si au omorat fara niciun fel de discernamant. E o problema internationala, nu nationala”, a declarat Costin Georgescu, fostul director al Serviciului Roman de Informatii (SRI) pentru News.ro.

Fostul director al SRI spune ca traficantii filmati de jurnalistii de la Skynews pe teritoriul Romaniei sunt din categoria micilor dealeri care reusesc sa aiba acces pe piata din Ucraina. Georgescu considera ca este necesara intarirea frontierelor pentru ca daca traficantii reusesc sa introduca tigari de contrabanda se poate intra si cu armament in aceasta tara in care exista o mare cantitate de armament ramasa de la destramarea URSS.

„Ar trebui masuri mai ferme la granita. Aici e problema. Pentru ca avem o granita foarte lunga cu Ucraina, toata zona de nord a tarii e granita cu Ucraina, avem granita de est a tarii care e granita cu Republica Moldova care poate sa fie oricand o zona de tranzit. Rutele sunt acestea, pe unde vin tigarile de contrabanda. Pe unde vin tigarile, vin si armele. Acolo (n.r. - in Ucraina) e o sursa de arme permanenta de la caderea Uniunii Sovietice, zona respectiva a fost un furnizor de arme pentru intreaga lume din anii 90, de acolo, permanent au plecat arme in cantitati mari de tot si de toate calibrele. Deci ceea ce s-a vazut acum, acea intamplare, cu micii nostri traficanti e maruntis fata de ce a plecat de-a lungul anilor din Rusia. Trebuie luate masuri extraordinar de dure si aici trebuie umblat la legislatia romana ca cei care sunt prinsi ca fac astfel de lucruri sa fie pedepsiti exemplar, dur de tot", a spus fostul sef SRI.

Georgescu atrage atentia ca piata deosebit de bogata din Ucraina ar putea fi atractiva inclusiv pentru marii traficanti de armament.

Televiziunea britanica Skynews a transmis sambata o ancheta jurnalistica filmata in Romania realizata de jurnalistul Stuart Ramsay in care presupusi traficanti de arme le prezinta jurnalistilor automate precum AK-47 si alte arme de asalt pe cere intentionau sa le vanda.

Dupa luni de negocieri cu o grupare din Romania, echipa Sky News a fost trimisa intr-o zona izolata a tarii, pentru a se intalni cu reprezentanti ai traficantilor, care sa arate ce pot oferi.

„Facem verificari. Stim despre material”, a declarat pentru News.ro Daniel Horodniceanu, procurorul-sef al DIICOT.

Ancheta procurorilor vizeaza identificarea persoanelor care apar in materialul publicat de Skynews si daca pot fi incriminate pentru traficarea si vanzarea ilegala de armament pe teritoriul Romaniei.

Sursa foto: PopTika/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri