Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Ministerul Sanatatii sunt vizate de o ancheta a Consiliul Concurentei, privind modul in care salariile angajatilor din sistemul public de sanatate au fost anul trecut majorate cu 25%, pe baza unor suspiciuni ca mecanismul financiar la care a recurs Guvernul a discriminat spitalele si clinicile private din Romania.

Guvernul a majorat, de la 1 octombrie 2015, salariile din sistemul public de sanatate cu 25%, insa banii nu au provenit direct de la buget, ci a fost creat un mecanism special cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), conform News.ro.

Mai exact, majorarea salariilor a fost finantata prin cresterea tarifelor pentru serviciile medicale decontate sistemului public de sanatate de catre CNAS, ceea ce creeaza o discriminare fata de furnizorii privati de servicii de sanatate, potrivit unor opinii din sistem.

„Autoritatea de concurenta a declansat o investigatie avand ca obiect posibila incalcare, de catre Ministerul Sanatatii, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Ministerul Finantelor Publice a reglementarilor din domeniul concurentei. Consiliul Concurentei suspecteaza ca prin majorarea valorii serviciilor medicale decontate unitatilor sanitare publice (introduse prin HG nr. 791/2015 si mentinute prin HG nr. 161/2016) se creaza premisele unei diferentieri intre furnizorii privati si furnizorii publici, cu privire la repartizarea fondurilor destinate decontarii serviciilor medicale de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate”, a precizat autoritatea de concurenta, intr-un raspuns transmis la solicitarea News.ro.

Declansarea unei investigatii nu reprezinta o antepronuntare cu privire la vinovatia celor ancheati, subliniaza autoritatea anti-monopol.

„Consiliul Concurentei intelege necesitatea cresterii salariale din domeniul sanitar, investigatia declansata avand drept scop analizarea conformitatii masurilor adoptate cu regulile in materie de concurenta”, a precizat autoritatea.

Guvernul sustinea, la adoptarea masurii, ca majorarea salariilor din sectorul public de sanatate are un impact bugetar de aproximativ 1,7 miliarde de lei anual. Finantarea masurii este realizata printr-un mecanism inventat de Executiv si Casa Nationala pentru Asigurari de Sanatate (CNAS), care presupune plata sumelor de la bugetul de stat, prin Ministrul Sanatatii, catre CNAS.

Ulterior, CNAS plateste banii catre spitale, pe baza contractelor incheiate de acestea cu casele judetene.

CNAS: Majorarea salariilor din sanatate cu 25 la suta in 2015, facuta de la bugetul de stat, cu destinatie speciala

Majorarea salariilor din sanatate cu 25 la suta, in 2015, a fost facuta din bani de la bugetul de stat, cu destinatie speciala, iar daca masura ar fi vizat si spitalele private era necesara modificarea sumelor alocate intregului sistem, ceea nu ar fi fost posibil, au declarat reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) pentru News.ro, dupa ce Consiliul Concurentei a demarat o investigatie la Ministerul Sanatatii, CNAS si Ministerul Finantelor, privind modul in care au fost crescute salariile angajatilor din sistemul public de sanatate.

"Spitalele private si cele publice aflate in contract cu Casa de Asigurari de Sanatate primesc aceleasi sume in functie de clasificarea spitalelor, situatie reglementata in 2015. Insa, pe langa aceste sume spitalele private percep de la pacienti coplata, sumele fiind consistente, iar cazurile internate sunt selectate. In schimb, in spitalele publice ajung toate cazurile grave, foarte grave, oameni ai strazii", au explicat reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pentru News.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri