Complicii jurnalistilor de la Sky News nu au anuntat autoritatile si nu i-au denuntat nici dupa ce au vazut reportajul la care au participat si dupa ce au putut intelege gravitatea informatiilor false prezentate in material, desi ar fi trebuit sa vada consecintele din momentul in care au fost pusi sa poarte cagule si sa vorbeasca despre vanzarea de arme oricui plateste, inclusiv teroristilor, arata Curtea de Apel Bucuresti in motivarea deciziei de arestare preventiva, scrie News.ro.

Mihai Aurelian Szanto, intermediarul materialului Sky News, si fratii Atilla Csaba Pantics si Levente Pantics au fost arestati preventiv in 12 august, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a admis cererea procurorilor DIICOT, care i-au pus pe cei trei sub acuzare pentru constituire a unui grup infractional organizat, nerespectarea regimului armelor si munitiilor si comunicarea de informatii false. Decizia nu este definitiva, contestatia urmand sa fie judecata la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Judecatorul de drepturi si libertati de la Curtea de Apel Bucuresti care a decis arestarea preventiva arata, in motivarea deciziei, ca ”nu se pot retine sustinerile apararii”, iar Mihai Aurelian Szanto, Atilla Csaba Pantics si Levente Pantics nu pot invoca “naivitatea si convingerea sincera a participarii intr-un film, in contextul in care toata modalitatea de desfasurare a filmarii “le putea crea macar suspiciuni asupra naturii reale a acesteia”.

Magistratul mentioneaza ca acestia au acceptat cu usurinta „rolurile atribuite”, desi nu sunt actori, si nu au discutat sau intrebat despre vreun contract care sa consemneze derularea evenimentelor nici atunci cand li s-a cerut sa poarte cagule, sa vorbeasca intr-un anumit limbaj si sa prezente „arme adevarate”. Aceasta derulare de scene ar fi trebuit sa atraga atentia oricarei persoane „cu un grad normal de instructie” asupra consecintelor, in conditiile in care in film se vorbeste despre trafic de arme, iar complicii jurnalistilor de la Sky News spuneau „ca sunt dispusi contra unor sume de bani sa vanda arme oricui plateste, inclusiv teroristilor”.

Mai mult, magistratul arata ca nici dupa ce postul de televiziune britanic Sky News a prezentat reportajul, din care puteau intelege ca armele de vanatoare pe care le-au filmat au fost prezentate ca arme de razboi, cei trei complici nu i-au denuntat pe jurnalistii britanici.

„Acestia au aratat ca dupa vizionare au constatat absenta mentiunii esentiale - in opinia lor - de la final (care ar fi trebuit sa confirme ca toate personajele si faptele sunt fictive), insa nu au avut nicio initiativa de a anunta autoritatile (…) cand au inteles gravitatea extrema a mesajului filmului, au inteles, de asemenea, ca aparenta filmarilor era una cat se poate de reala, insa au ramas in pasivitate, fara a denunta faptele si pe jurnalistii britanici”, a scris judecatorul in motivare.

Magistratul a aratat ca datele si informatiile comunicate verbal si surprinse in materialul video al postului britanic de televiziune, care au fost raspandite prin intermediul a numeroase alte posturi de televiziune, inclusiv in mediul virtual, stiind ca persoanele care apareau nu erau traficanti de arme, ci doar vanatori, iar armele manipulate si prezentate de acestia erau arme de vanatoare detinute legal, „au pus in pericol securitatea nationala”.

Instanta a apreciat ca „toate aceste actiuni pe teritoriul Romaniei sunt de natura a afecta securitatea nationala a statului roman prin inducerea in eroare a autoritatilor europene, a populatiei largi din Europa si din Romania cu privire la posibilitatea autoritatilor de stat romane de a gestiona contrabanda cu armament provenit din zone de conflict vecine statului roman, de natura a aproviziona cu armament de razboi deosebit de periculos grupari teroriste din vestul Europei sau alte zone de conflict”.

”In lipsa unei reactii proportionale din partea statului, asa-zisa fapta de trafic de armament prezentata de postul de televiziune si la care au actionat in calitate de complici cei trei inculpati ar fi ramas in atentia opiniei publice, nationale si internationale, asa cum s-a dorit initial, prezentand astfel o imagine total distorsionata, imaginara si de natura a discredita imaginea Romaniei, dar si a statului, in particular”, mai arata judecatorul in motivare.

In motivarea deciziei de arestare preventiva, judecatorul a mai aratat ca, din dosarul procurorilor DIICOT, rezulta ca Stuart Ramsay si alti doi jurnalisti britanici de la Sky News care au realizat reportajul despre traficul de arme din Romania sunt urmariti penal din 11 august, pentru transmitere de informatii false. Procurorii DIICOT precizau ca cei trei jurnalisti britanici vor fi citati pentru a fi audiati prin intermediul unei comisii rogatorii internationale.

Jurnalistul Stuart Ramsay a scris, saptamana trecuta, pe contul sau de Twitter, ca reportajul sau despre vanzarea ilegala de arme in Romania este real si se intreba de ce ar fi cineva certat in instanta pentru ca "dezvaluie o realitate". Postul de televiziune Sky News a anuntat, in 10 august, ca sustine in totalitate, in continuare, materialul privind presupusii traficanti de arme din Romania.

Sursa foto: DmyTo/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri