Caritas a fost prima si cea mai mare escrocherie cu care romanii au fost ademeniti dupa Revolutie. Ioan Stoica, un contabil din Brasov, a promis ca oricine va depune bani in conturile sale va primi, dupa trei luni, de opt ori mai mult. Au trecut 22 de ani de cand Ioan Stoica a fost retinut si apoi condamnat pentru numai un an si jumatate, desi aproximativ 260.000 de romani au fost pagubiti cu zeci de milioane de dolari,conform Adevarul Financiar.

Schema de tip piramidal Caritas a functionat in Romania timp de doi ani, intre aprilie 1992 si august 1994. A atras milioane de deponenti din toata tara, care au investit sume uriase, peste 1.000 de miliarde de lei vechi (aproape un miliard de dolari). Considerata prima si cea mai mare teapa nationala, bula Caritas s-a spart odata cu intrarea in faliment a SRL-ului, la 14 august 1994. La acel moment, datoriile Caritas se ridicau la 450 de milioane de dolari.

Compania Caritas a fost infiintata de contabilul brasovean Ioan Stoica, in varsta de 52 de ani, in aprilie 1992, ca SRL (societate cu raspundere limitata), avand un capital de numai 100.000 de lei vechi (500 de dolari). La doar doua luni de la infiintare, Caritas se muta la Cluj-Napoca. Initial, valoarea depozitelor era una mica (2.000-10.000 de lei), dar mai tarziu valoarea depozitului initial minim a urcat la 20.000 de lei, in timp ce valoarea maxima era de 160.000 de lei. De asemenea, la inceput, doar clujenilor li s-a permis sa participe la aceasta schema, iar din vara lui 1993, toti cetatenii romani au putut participa la caritas.

Citeste articolul integral pe Adevarul Financiar.

Sursa foto: EM Karuna / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri